Conferinta regionala desfasurata la Cluj Napoca in data de 27 oct. 2011 si intitulata ‘Programul Operational Sectorial -Cresterea Competitivitatii Economice'(POS CCE), program co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala(FEDR), s-a bucurat de succes, participantii fiind beneficiarii de proiecte, cei dornici sa acceseze proiecte din acest program, firme de consultanta si presa.
Deschiderea conferintei a facut-o Marian Turlea, Director general adjunct AM (Autoritatea de Management)POS CCE.

Partea I, prezentarea oportunitatilor de finantare oferite prin POS CCE, si partea a II–a, aspecte legate de implementarea proiectelor finantate in cadrul POS CCE au fost sustinute de catre reprezentatii AM si ai Organismelor Intermediare(OI) ale POS CCE.

Prezentarea Operatiunii ‘Poli de competitivitate’ a fost sustinuta de Aurelia Munteanu, reprezentant Archidata.

Din partea Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii(FNGCIMM), produse de garantare, a fost sustinuta de Liviu Apetrei, Director Sucursala Cluj-Napoca, iar din partea EximBank, Corina Vulpes, Director – Diretia Relatii Financiare Interne si Interntionale.

Sesiunea de intrebari si raspunsuri, a pus insa in dificultate pe reprezentantii Autoritatii de Management si ai Organismelor Intermediare. Beneficiarii, cu proiecte aflate in faza de implementare , s-au plans de birocratie si de blocaje financiare din cauza nedecontarii facturilor.

Reprezentantii AM si OI au motivat lipsa de personal in controlul si aprobarea proiectelor depuse sau aprobarea etapelor proiectelor aflate in derulare. Referitor la decontarea facturilor restante, au motivat ca, din puncul de vedere al Comisiei Europene(CE), absorbtia fondurilor destinate Romaniei s-a facut in procent de 4%, iar din punctul de vedere al Guvernului, absorbtia este de peste 14%, diferenta procentuala reprezentand valoarea facturilor nedecontate de catre CE.

Dupa cum stim, la Bruxelles exista anumite suspiciuni privind modul de utilizare a banilor comunitari, Comisia descoperind nereguli in achizitiile publice sau implementarea unor proiecte, nereguli care au atras blocarea decontarilor facturilor, intr-un cuvant, blocarea proiectelor cu finantare europeana.

Singura solutie ar fi depolitizarea ministerelor, angajarea de specialisti in scrierea proiectelor(consultanta), licitatii transparente si respectarea indicatorilor economici prevazuti in astfel de proiecte.

Pe de alta parte, Guvernul si CE deopotriva ar trebui sa tina cont de faptul ca, indicatorii economici prevazuti intr-un proiect, aprobat inainte de criza si aflat in faza de implementare, nu mai pot fi respectati acum. Sursele de documentare, din matricea logica a fiecarui proiect, erau datele statistice inainte de criza, pe baza carora s-au stabilit si indicatorii economici. Or, tocmai aici trebuie sa se accepte un compromis. La fel se intampla si cu cursul de schimb negociat la o valoare diferita de cursul actual al monedei europene.

Conform reglementarilor europene trebuie sa se tina cont de cazurile de forta majora in care se afla, din cauza crizei, majoritatea proiectelor eligibile cu finantari europene sau co-finantare de la bugetul de stat si sa se deblocheze imediat si neconditionat toate platile catre beneficiari.


No Comments on “Conferinta POS CCE la Cluj”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Adrian says:

    Trist, dar adevarat.
    Incurcaturi, si raspuns de „carte”: „va rugam sa ne transmiteti aceasta solicitare in scris”.
    Doar partial de inteles, avand in vedere volumul mare de munca.
    De neinteles insa interventiile repetate sub forma de reclama ale domnului de la proconsult. Si caruia i s-a permis in mod repetat sa vorbeasca, altfel decat la obiect. In rest, organizare de laudat, totul foarte bine. In afara de contactul direct cu beneficiarii actuali sau potentialii beneficiari.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>