In tara nimanui, asa cum este Romania, totul devine posibil.
Rosia Montana Gold Corporation forteaza autoritatile romane, sub amenintarea cu procese internationale, sa modifice legi organice pentru exploatarea cu cianuri a aurului de la Rosia Montana.
In acelasi timp, Chevron obtine o autorizatie de constructie in vederea exploatarii gazelor, cu concursul autoritatilor, pentru un teren subventionat din fonduri comunitare si de la bugetul de stat, fara ca acesta sa fie scos din circuitul agricol.
Consiliul Judetean Vaslui a eliberat autorizatia de construire nr. 8794 din 02.10.2013 ca urmare a solicitarii Chevron pentru ‘Lucrari de amenajare si foraj pentru sonda de exploatare Silistea 1A, comuna Pungesti, jud. Vaslui’.
Terenul se afla in extravilanul satului Silistea, comuna Pungesti, in tarlaua 43, parcelele 572/13 si 572/15. Adeverinta nu specifica conform legii, suprafata acestor parcele.
Aceasta tarla este formata din doua blocuri fizice cu nr. 165611-281 si 165611-307. Numarul 165611 este codul unitatii administrative Pungesti.
In blocul fizic 307 se afla nu mai putin de 22 de fermieri care au solicitat subvetie comunitara in 2013.
Daca firmei Chevron i s-a eliberat autorizatia de constructie, avand toate documentele la dosar, inclusiv dreptul de proprietate sau concesiune asupra parcelelor 572/13 si 572/15, atunci primaria Pungesti este concedentul de drept al acestor parcele.
Conform ziarului Vremea Noua de Vaslui, suprafata solicitata de Chevron este formata din trei loturi : 50 ari apartinand d-nei Popescu Elena, o suprafata nespecificata apartinand lui Vlasa Mircia si restul Manastirii Malinesti.
In baza de date a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura figureaza doar Manastirea Malinesti cu o suprafata de 2,26 ha. In dreapta suprafetei detinuta de catre Manastirea Malinesti, SC Comcereal SA din municipiul Vaslui figureaza cu o suprafata de 13,60 ha iar in stanga SC Agroferma Srl din Pungesti. La aceasta din urma, Popescu Elena afirma ca are in arenda cei 50 ari. Inseamna ca fasia din mijloc, din suprafata presupusa a fi in concesiunea Chevron, apartine lui Vlasa Mircia.
Solicitarile pentru subventii comunitare la APIA ale fermierilor care si-au digitizat suprafata in zona de exploatare Chevron, s-au facut cu eliberarea unei adeverinte de catre primaria Pungesti. Aceasta, conform cerintelor APIA, a confirmat dreptul de proprietate sau utilizare a suprafetelor de catre Manastirea Malinesti si SC Agroferma Srl.
Inseamna ca, primaria Pungesti a facut o pungasie eliberand pe aceleasi suprafete dreptul de folosinta si firmei Chevron.
Chiar daca fermierii in cauza presupun ca s-a cedat terenul peste capul lor, prin manevrele de culise ale Chevron si ale autoritatilor locale si judetene, SC Agroferma Srl nu putea modifica unilateral un contract de arenda incheiat cu Popescu Elena iar Manastirea Malinesti trebuia de mult timp sa anunte APIA.
Conform Regulamentului(CE) 1974/2006, in cazurile de forta majora sau circumstante exceptionale, fermierii trebuie sa se prezinte la APIA cu acte doveditoare in 10 zile de la emiterea acestora :
‘- in cazul exproprierii unei parti importante a exploatatiei, daca aceasta nu a fost previzionata la data la care a fost depusa cererea unica de plata si/sau data la care angajamentul de agromediu/LFA a fost semnat: o decizie de expropriere insotita de extrasul din anexa la decizie cu indicarea pozitiei la care agricultorul se regaseste. Aceste documente sunt afisate la sediul consiliului local de pe raza localitatii
unde se desfasoara lucrarile.
– interventiile temporare prin lucrari de reparatii/intretinere la retelele de transport
apa/canal/gaze/electricitate/drumuri/poduri/lucrari de imbunatatiri funciare efectuate pe suprafetele declarate la APIA la o data ulterioara depunerii cererii si/sau semnarii angajamentului de agromediu/LFA, neprevizionata de fermier, constituie circumstante exceptionale si se procedeaza la fel ca in situatiile de forta majora expuse mai sus (fermierul completeaza Anexa 37 si prezinta documente
doveditoare emise de institutia Documentele doveditoare pot fi: conventii/adeverinte/procese verbale, etc.
incheiate intre fermier si agentul economic care efectueaza lucrarile de interventie. Toate documentele doveditoare trebuie prezentate de fermieri in original in termen de 10 zile lucratoare de la data emiterii. La dosarul cererii de plata se pastreaza copia documentului doveditor pe care functionarul APIA inscrie „conform cu originalul” si semneaza. Ulterior, copia documentului este datata, stampilata si inregistrata de functionarul APIA in Registrul de intrari-iesiri. ‘
Tarlaua 43 constituita din cele doua blocuri fizice se afla intr-o zona defavorizata de conditii naturale specifice, alta decat zona montana. Fermierii din aceasta zona s-au angajat ‘ca vor continua activitatile agricole timp de 5 ani de la data efectuarii primei plati aferente acestei masuri prin semnarea partii III.1 Angajamente si Declaratii din formularul de cerere unica de plata pe suprafata‘.
In aceleasi blocuri fizice aflate in zona defavorizata, alta decat zona montana, exista o schema de plata pentru orez. Pentru aceasta schema de plata nu exista vreun angajament, decat o plata anuala suplimentara la hectar, cu respectarea conditiilor de plata pentru SAPS.
Fara acordul fermierilor, incetarea platilor APIA pe terenul inca subventionat din bugetele europene si nationale si scoaterea acestuia din circuitul agricol, Chevron nu poate obtine autorizatie de construire.
Adeverinta data de catre Consiliul Judetean Vaslui in avans, este o ilegalitate iar autoritatile in drept ar trebui sa se sesizeze. Cum nu o vor face(desi sunt in discutie si bani de la bugetul national), atunci Biroul European de Lupta Anti-Frauda(OLAF), ar trebui sa vada daca se aduc atingeri asupra intereselor financiare ale Comunitatii Europene.
5 Comments on “Agentia de Plati si Interventie pentru Chevron”
You can track this conversation through its atom feed.
dorina says:
S-a depus in conturi pndc.eu i-am luat
Posted on 2 ianuarie 2014 la 12:18 pm.
Alo? says:
Ati văzut”Bătălia de la Pungești?” Realiatea TV…
Posted on 16 octombrie 2013 la 7:42 pm.
Agri News says:
Serviciile de teledetectie mereu sunt incheiate de Gauss. Ultimul contract vizeaza anii 2013,2014.
Posted on 10 octombrie 2013 la 9:29 am.
Agri News says:
La APIA este o serparie. Ma intreb de ce oare nimeni nu intervine. Nimeni nu vede contractele incheiate de APIA?
Posted on 10 octombrie 2013 la 9:23 am.
Aloha says:
Ok, oare a sesizat cineva OLAF?
Posted on 9 octombrie 2013 la 1:58 pm.