Primarul din comuna Ghelari, jud. Hunedoara, face o miscare inteligenta, ajutand indirect fermierii subventionati de catre APIA sa-si identifice parcelele ‘fara echivoc’ in 2016. Ioan Bulbucan si echipa sa, asa cum prezinta articolul din cotidianul Servus Hunedoara, au accesat un fond comunitar pentru cartografierea intregii comune.
Ministerul Agriculturii, APIA si ANCPI se chinuie de ani de zile sa lamureasca fermierii sa se asocieze sau sa-si identifice corect parcelele subventionate. Primarul Ioan Bulbucan le-a luat-o inainte, fara sa mai astepte vorbaria goala a institutiilor statului.
Pe banii comunitatii europene, primaria va intabula toate cladirile si suprafetele comunei, scutind de la plata pe toti locuitorii ei. Astfel, cei care vor sa vanda imobile sau terenuri o vor putea face mai usor, avand extrase de carte funciara.
Privitor la fermierii comunei, subventionati de APIA, acestia isi vor putea identifica parcelele ‘fara echivoc’, conform reglementarilor europene si specificatiilor agentiei, eliminandu-se astfel erorile de identificare si digitizare.
Este inadmisibil ceea ce se intampla la APIA!
In imaginile de mai sus, va prezint din nou dezastrul de la APIA, spre aducere aminte, precum si modul in care fermierii sunt sanctionati pe nedrept iar functionarii agentiei invinuti aiurea.
Fiecare din cele doua imagini contin trei straturi suprapuse.
Prima imagine contine un strat cu harta cadastrala veche a comunei Ghelari, ce se suprapune pe ortofotoplanul comunei, cu imagini vechi din 2012, contrar recomandarilor DG-Agri, si stratul de blocuri fizice actualizate la plezneala.
A doua imagine contine stratul cu harta cadastrala veche, neactualizata, suprapusa pe stratul de blocuri fizice si peste stratul cu harta administrativa Google.
Cum sa-si identifice fermierii parcela ‘fara echivoc’, pe o harta ce contine: o harta veche cadastrala, neactualizata de catre cei de la ANCPI, ortofotoplanuri vechi si blocuri fizice neactualizate sau facute in dorul lelii de catre Directia Topografica Militara?
Cu ce sunt vinovati fermierii ca harta topografica veche nu ‘bate’ cu ortofotoplanul vechi, asa cum se vede si in imaginile de mai sus?.
Drumurile din harta topografica nu ‘bat’ cu drumurile din ortofotoplan dar nici cu drumurile din harta Google Map.
Aceeasi intrebare se pune: cu ce sunt vinovati functionarii publici care stau de ani de zile in fata calculatoarelor avand programe cu asemenea erori sau cu o retea Intranet gestionata de STS care se blocheaza mai mereu?
Fermierii, in astfel de situatii, se razbuna pe functionari pe buna dreptate, nestiindu-se vinovati. Dar nici nu poti incrimina functionarul pentru erorile geografice din softul geografic. Nu poti sa-i invinuiesti nici pentru blocajul repetat al softului facut de celebra firma Siveco.
Functionarul era obligat in fiecare an, ca dupa perioada de depunere a cererilor de subventie, sa mai ‘traga’, fara acordul fermierului, de limitele parcelelor digitizate, pentru a elimina suprapunerile si a ‘aranja’ suprafata digitizata a tarii, astfel incat, toti fermierii sa ia bani.
Bine ca aceasta ilegalitate, generata tot de conducerea APIA, va fi reglementata; fermierul fara sa fie sanctionat, va putea ca in decurs de o luna, dupa inchiderea sesiunii de depunere, sa-si rearanjeze parcelele.
Drept consecinta, pe asemenea harti, se fac controale pe teren si teledetectie, generandu-se alte erori care se rasfrang in sanctiuni asupra fermierilor si injuraturi impotriva functionarilor APIA.
Eu insumi mi-am apostrofat in scris colegii pentru nepricepere si indiferenta, dar cand ma gandesc cati dintre ei si-au pierdut viata si vederea stand mii de ore la APIA, incercand sa dea cererile in plata in conditiile descrise mai sus, ma infior!
De ce sa-ti periclitezi sanatatea injurand ca n-ai luat banii de subventie ca fermier sau ca cei din conducere nu se pricep sau in mod intentionat iti blocheaza munca de functionar?
Iata o intrebare de la care se asteapta un raspuns ‘fara echivoc’, din partea celor care conduc destinele agriculturii.
No Comments on “Identificarea parcelelor agricole in 2016, ‘fara echivoc’”
You can track this conversation through its atom feed.