Guvernul României a aprobat prin HG nr. 294/2015 un Program național de cadastru și carte funciară pentru perioada 2015-2023.
La nivelul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară(ANCPI) s-a constituit o comisie care a prioritizat unitățile administrativ-teritoriale(UAT) la nivelul fiecărui județ pentru a fi incluse în acest program.
Includerea în program a comunelor s-a făcut ținând cont de trei aspecte: au proiecte de dezvoltare locală, de infrastructură sau sunt foarte sărace.
Ce trebuie să facă cetățenii comunelor?
Trebuie știut faptul că, acţiunea de cadastrarea se face la nivel de localitate și nu individual. Cu toate acestea, pentru a-și întăbula gratuit imobilele și terenurile, cetățenii comunelor trebuie să colaboreze cu firmele care efectuează cadastrul și cu autoritățile locale. În lipsă lor sau în caz de refuz, cadastrarea tot se va efectua gratuit.
Care sunt avantajele?
Se estimează prin acest program, o creștere a valorii imobilelor și terenurilor din toate comunele, ceea ce va duce cu siguranță la o reactivare a pieței de vânzare-cumpărare a terenurilor și clădirilor. Astfel, se pot obține mai ușor credite ipotecare de la bănci sau credite agricole. Nu în ultimul rând, identificarea parcelelor agricole pentru obţinerea subvenţiilor APIA va fi mult mai precisă.
Durată cadastrării unei comune se estimează a fi cuprinsă între 12 și 18 luni de la data începerii acțiunii și în funcție de suprafața UAT-ului.
Situaţia la zi a cadastrării teritoriului se poate observa cu ajutorul hărţii ANCPI.
No Comments on “Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023”
You can track this conversation through its atom feed.