Cersetorie

Așa după cum știm, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a înfiinţat în 2004. Primii angajați ai agenției proveneau din direcțiile agricole județene, direcții care găsiseră momentul oportun de a scăpa de leneși și neisprăviți. La acea dată, puțini dintre ei știau care va fi rolul și durata de funcționare a agenției, mai ales că, aderarea României la Uniunea Europeană era incertă.

În ianuarie 2006 s-a dat o ordonanță de urgență prin care se blocau toate angajările de funcționari publici, excepție făcând ministerul agriculturii. Era momentul certitudinii privind aderarea României în 2007 la Uniunea Europeană.

Astfel, s-au organizat în februarie 2006 concursuri în toată țara, iar de la 1 martie 2006 au fost angajați aprox . 5000 de funcționari publici la APIA.

Începând cu conducerea centrală, 95% dintre angajații APIA au venit cu ‘recomandari’de pe listele întocmite de către PNL și PD.

Ce a urmat se știe. La banul comunitar s-au înghesuit mii de fermieri, funcționari, politicieni, instituții de stat, firme private și de stat, culte religioase, unități militare, aeroporturi și străini cu suprafețe imense, declarând codul 970, teren necultivat, pentru care au luat milioane de euro. Pe de altă parte, firmele care au făcut softurile s-au bătut pe viață și pe moarte pentru contracte cu APIA.

Un apetit așa de mare pentru jefuirea legală a banului național și comunitar nu a scăpat ochiului vigilent al Comisiei Europene, autorizarea de funcționare a agenției fiind mereu pusă în pericol.

Cu toate acestea, în perioada 2007-2014 s-au absorbit majoritatea banilor destinați României pentru agricultură.

La nivel european, planul de dezvoltare rurală nu a dat roade, așa că, s-a simțit nevoia de a reforma întreaga politică agricolă comună.

Nouă politică europeană, care cuprinde perioada 2015-2020, se pare că a complicat lucrurile, accesul la banii comunitari făcându-se după reguli mai stricte și condiționat de producție. Acest lucru a schimbat bazele naționale de date ale agențiilor de plăți europene, pentru a face loc noilor condiții de acordare a subvențiilor.

România nu a făcut excepție în 2015. APIA s-a blocat efectiv în interpretarea noii politici agricole, ceea ce a dus la întârzierea plăților către fermieri.

Deși perioada de plată a rămas neschimbată, plățile generale făcându-se începând cu data de 1 decembrie a anului în curs și terminându-se cu 30 iunie a anului următor, fermierii români nu pot accepta acești termeni de plată, datorită lucrărilor pregătitoare pentru campanile agricole de primăvară.

Anul acesta, plățile pentru Campania 2015 sunt în desfășurare până la data de 30 iunie 2016. Fermierii, în lipsa banilor, au fost prinși pe picior greșit, invocând falimentul și pierderea culturilor, drept pentru care, au cerut la unison demisia conducerii provizorii a APIA. Amintim că vechea conducere a fost decapitată de către DNA. La fel și administratorul firmei care face softul la APIA este anchetat de DNA.

În aceste condiții, fermierii nu ar fi trebuit să se plângă de lipsa banilor, dacă în anii trecuți i-ar fi folosit exclusiv pentru dezvoltarea propriilor afaceri agricole. La ce case și mașini au unii dintre ei, am fi tentați, în locul Comisiei Europene și a autorităților române, să ne întrebăm cum justifică fiecare, banii primiți drept subvenție din anii anteriori?

Cei mai privilegiați au fost, ani de-a rândul, marii fermieri, regăsiți o parte dintre ei în conducerile marilor asociații agricole. Aceștia au ‘scapat’ mereu de controale pe teren sau prin teledetecție. Ei cer acum, în numele lor, în primul rând, destituirea conducerii APIA, acuzând-o de neprofesionalism. N-au suflat nimic de vechea conducere, despre care am aflat de la DNA cât de ‘profesionişti’ erau.

Asociațiile agricultorilor trebuie să fie unite, pentru a fi un interlocutor credibil în fața oricărui ministru al agriculturii, să-și vadă de rampele de descărcare-încărcare a produselor agricole, nu a celor politice, iar fermierii, în totalitatea lor, să-și chibzuiască mai bine banii din subvenție, de la un an la altul, să nu-i mai cheltuiască aiurea, pentru ca apoi să se plângă precum babele la ușa APIA şi a ministrului agriculturii.


One Comment on “Asociațiile din agricultură cer demisia conducerii APIA”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Dan MIHAILA says:

    Scurta, dureroasa dar corecta analiza!
    Ar mai trebui spus ca treaba cu terenul necultivat (din pacate!) a fost acceptata chiar de regulile UE care nu si-a prea inchipuit ce pleasca le-a cazut astfel in buzunare unor mari „fermieri” de conjunctura de pe la noi, dar si de pe la altii! Dar au fost bani buni de cheltuit in alte scopuri (de partid, mai ales, dar si de rapida capatuiala) si normal ca rezultatele pentru dezvoltarea rurala (inclusiv consolidarea fermelor) au fost …zero! Culmea este ca ani de zile s-au platit banii astia degeaba, in timp ce alte 7 mil. Ha lucrate de mici fermieri care ar fi putut sa creasca intre timp si sa se consolideze n-au primit nimic, pentru ca Romania a acceptat o suprafata Agricola eligibila de doar 7 mil. HA, in timp ce statistica spune ca sunt cel putin 14 mil. Acelasi lucru s-a intamplat si cu noua PAC, dar acum avem de bine de rau 13,3 mil. HA acceptate, desi pentru 2012 (anul de referinta) INS spune ca sunt vreo 14,6 mil. HA.
    Mai trebuie spus si ca, desi s-a acceptat un calendar de convergenta a platilor prin care in 2016 trebuia sa ajungem la o plata directa egala cu media UE-15 (adica media tarilor vechi in UE), ulterior s-a renuntat la asta fara nici o explicatie! Cat se pierde din asta?
    La APIA e clar ca lucrurile merg greu, poate si pentru faptul ca s-au tot schimbat caii la urcatul dealului mai mereu. Are cineva impresia ca daca se schimba acum niste sefi (care oricum nu stim cat sunt ei de competenti sau nu, nici pe aia de pleaca, nici pe cei ce ar veni!), se deblocheaza rapid sistemul? Bunul-simt zice ca NU! Oricine ar veni, oricat de bun ar fi el, are nevoie de o perioada sa-si dea seama de unde sa apuce si s-ar putea sa vina 1 Iulie si gata termenul! Va trebui atunci sa-i dam jos si pe astia…
    Eu cred insa ca treaba cu „APIA-dusmanul poporului” e o idee care se cam propaga asa …de o bucata de vreme (cateva luni), ca sa se poata spune-sa zicem prin 2020- ca „ce mai, nici nu mai avem nevoie de ei, ii trimitem acasa pe toti!” Ce s-ar mai bucura atunci cei care trag cu pusca mereu in APIA de pe acum, dar cand se vor trezi din veselie, vor vedea ca …nici subventie nu mai e!!! A se citi mai printre cuvinte declaratiile Dlui. ministru cum ca …ar fi si asta o solutie (fara subventii), uite cum a fost el prin Franta, sau prin Danemarca (da ce se mai plimba!) aia pe acolo (fermierii) zic ca ar fi mai bine fara (merci, acum le convine!). Si am rezolva si cu …APIA.
    Si ar mai trebui spus ceva: dl ministru Achimescu este cel care a condus (pentru Romania, zice-se) negocierile pe agricultura cu UE, cat a fost secretar de stat (2012-2014) a avut in coordonare APIA (de care ar fi trebuit de pe atunci sa se ocupe cu softuri, scheme noi de plata, etc), deci eu, daca ar fi sa cer demisia- Dlui ar trebui sa i-o cer!
    Dar cine sunt eu…

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>