Confruntat cu mari probleme la preluarea mandatului de ministru al MADR, Achim Irimescu anunță noi schimbări.
Dacă în prima fază, data de depunere a cererilor de subvenție s-a prelungit până în 30 mai 2016, iată că, MADR a prelungit până în 10 iunie 2016, data ultimă de depunere a cererilor, fără sancțiuni. După această dată se mai pot depune timp de 25 de zile cereri dar cu sancțiuni de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă pană la data de 10 iunie.
Această prelungire nu a rămas fără efect. Funcționarii APIA au început să vocifereze, pentru munca interminabilă peste program la care sunt supuși, trebuind să primească cereri pentru Campania 2016, concomitent cu plățile de efectuat din Campania 2015.
Reamintim faptul că, plățile genereale se efectuează anual între 1 decembrie anul curent și 30 iunie anul următor.
Anul acesta, plățile pentru Campania 2015 se vor prelungi până la data limită de 30 iunie 2016. Este un termen legal dar insuficient pentru a mulțumi majoritatea fermierilor.
Mulți dintre ei nu au fost încă plătiți, și aici mă refer la cei ale căror controale pe teren sau prin teledetecție nu s-au finalizat, cei care au sancțiuni și trebuie recuperate sumele aferente sancţiunilor sau deținătorii de animale.
Din acest motiv, marile asociații agricole au anunțat un protest masiv la București în data de 7 iunie 2016.
O altă modificare adusă de minister, este sprijinul cuplat la taurinele din rase de carne și metișii acestora, care nu se mai acordă diferențiat, ci în cuantum unitar, tocmai pentru a stimula acest sector considerat în declin.
Iată, aşadar, modificări aduse pe ultima sută de metri de către un minister si o agenţie aflate în declin.
APIA este o agenție construită din bani comunitari. Structura de personal este asigurată de statul român prin numirea de funcționari publici.
Statul și-a pus prin politrucii săi oameni care, ani de-a rândul, s-au perindat pe la conducerile acestei agenții, blocată și în acest moment, fie de către proprii funcționari, de softurile complicate făcute de firme partenere ale aceluiași stat, de fermierii revoltați că au pierdut afacerile agricole din cauza subvențiilor care nu au venit la timp, și nu în ultimul rând, de vremea capricioasă care a calamitat mii de ha de teren agricol.
O reforma a agențiilor patronate de MADR, inclusiv în acest minister, nu se poate face fără a scăpa de toți funcționarii numiți pe criterii politice. Această mafie politică este depășită și încearcă prin fiecare ministru nou numit să se salveze. De acest lucru nu este străin nici noul ministru technocrat care încearcă să revitalizeze institutele de cercetare în domeniul agricol, institute care ani de-a rândul au fost suspectate că au acoperit afaceri dubioase, în detrimentul cercetării. Și acesta este doar un exemplu.
Fermierii de astăzi sunt cu un pas înaintea mafiilor politice din agricultură. Teoriile ‘stiintifice’ ale pășunatului sau aratului nu mai țin. Ei nu mai au nevoie de ‘indicatii’ ci de bani pentru a-și lucra pământul.
Dacă mafia politică nu va pricepe acest lucru, s-ar putea să se întâlnească în ‘blocul fizic’ cu fermierii, și nu cred că va ieși bine!
No Comments on “Modificări, plăți neefectuate și convulsii la APIA”
You can track this conversation through its atom feed.