În perioada 02-06 noiembrie 2016 se va desfășura cea de-a XXI ediție a Târgului internațional de produse și echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii și zootehniei-INDAGRA 2016.
Agenția de Plăți și Intevenţie pentru Agricultură participă cu un stand propriu în această perioadă, prezentând pentru vizitatori materiale de informare cu privire la schemele de plată pe care le gestionează din fonduri europene și respectiv de la bugetul național. Standul se află în pavilionul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (platforma 12, Stand 12).
Un alt stand care merită vizitat este cel al firmei Siveco, firmă care a construit întreaga platformă informatică a APIA.
La această expoziție Siveco lansează Inovagria, un soft performant dedicat fermierilor, cu o versiune gratuită care optimizează cererea unică de plată.
Aplicația cuprinde următoarele componente: Subvenții, Terenuri Agricole, Contracte de arendă, Lucrări Agricole, Monitorizare GPS, Hărţi, Mobile, Rotaţia Culturilor, Normative, Fertilizări, Silozuri. Ea permite fermierilor să gestioneze toate procesele din fermă și să evalueze performanța lor. Cu ajutorul aplicației dezvoltate de SIVECO, fermierii vor putea să calculeze valoarea estimată a subvențiilor și să obţină informațiile necesare privind depunerea corectă a cererilor unice de plată la APIA.
Fermierii pot discuta cu echipa care a dezvoltat-o în fiecare zi a târgului, în cadrul standului nr. 55 din Pavilionul C6.
Dacă Siveco ar fi dezvoltat mai întâi o aplicație pentru primăriile care eliberează adeverințe pentru fermieri ar fi fost și mai bine.
Cu acordul fermierilor(Legea 677/2001), primăriile descărcă fișierele shape ale fermierilor, cu parcelele digitizate în softul geografic IPA Online, și le încărca pe un soft local, gen Inovagria. Astfel, primăriile pot avea o bază proprie de date geografice, cu posibilitatea de a rezolva suprapunerile și supradeclarările prin digitizări locale, înainte de a elibera fermierilor adeverințe. După care, primăriile pot elibera adeverințe iar cei care vor avea modificări de parcele , își vor descărcă fișierele de pe aplicația Siveco a primăriei și reîncărca pe IPA Online. Se elimină haosul generat la Apia de suprapuneri, supradeclarări, intervențiile ilegale ale funcționarilor APIA pe cererea fermierului, după perioada de închidere a declarațiilor și fără acordul lor, se identifică ‘fără echivoc’ parcelele,şamd.
Insist pentru această soluție, ca o recomandare pentru firmele de soft, înaintea soluției pentru fermieri, din motive arhicunoscute. În lipsă cadastrului general, a-ți gestiona propriile parcele pe Inovagria, spre exemplu, și digitizate greșit în IPA Online, fără o minimă confruntare cu registrele primăriilor, va perpetua în continuare confuzia generală în rândul fermierilor, neregulile de identificare și multiplicarea erorilor în bazele de date APIA, îngreunând controalele administrative și implicit plățile de efectuat.
Mai pe scurt, softurile geografice ale APIA, primăriilor şi fermierilor ar trebui să fie compatibile, confirmând autenticitatea și veridicitatea declarațiilor de solicitare a subvențiilor din bani comunitari și de la bugetul național.
No Comments on “Hai la târg, neamule!”
You can track this conversation through its atom feed.