justitiePe la vreo patru ani, servitoarea noastră, care avea grijă de mine și de restul fraților, s-a urcat pe masă apoi pe un scaun, astfel încât să deschidă o mică debara. Debaraua era goală și prăfuită.

Uitându-mă la ce facea, privirea mi-a fugit între picioarele fetei care nu purta lenjerie intimă. Atunci am văzut pentru prima oară o parcelă de forma unei prune, invadată de vegetație nedorită.

Servitoarea mea seamănă izbitor cu justiția noastră, cocoțată de pe vremea comunismului pe toate treptele ierarhice, cotrobăind prin debaralele politice, având ‘câmpul tactic’ între picioare.

Când vine vorba despre drepturile salariale, coana justiție știe foarte bine să și le apere în instanță și să câștige. Apoi să-și atace propriul ministru, să ceară audiența la primul-ministru sau președinte sau să sesiseze Curtea Constituțională.

Cu aceeași înverșunare știe să apere statul mafiot atunci când funcționarii își cer drepturile tăiate.
La mai toate instanțele din țară veți găsi dosare pierdute de către sindicatele funcționarilor publici, care au solicitat redobândirea drepturilor salariale, tăiate de regimul marinarului.

În acel regim, justiția îl purta în suflet pe nașul-marinar. Pe contul unui site de socializare, la prieteni, ea și-a trecut toți potentații de atunci. Unii dintre ei au fost șterşi, alții le-au luat locul, în funcție de schimbările din debara. Tot ea lua spagă sau își dădea parcela la scărmănat, scăpând de brațul legii o grămadă de infractori. Sunt cunoscute cazuri în care dosare celebre le-a întors din drum în mod ilegal, pentru a scăpa de aplicarea legii colegi de breaslă, instituții private sau de stat sau a fabricat dosare pentru a-şi înlătura adversarii.

Mai nou aflăm că în ‘câmpul tactic’ ar fi și acolo dosare penale de rezolvat, fie că vorbim de plagiate, conducere sub influența alcoolului sau spionaj. Toate se vor rezolva probabil prin apropierea picioarelor sau din mers, pas cu pas, așa cum dosarul săsesc se strămută de la un oraş la altul.

Cum să mai ai încredere în justiție într-o țară în care păpușile cu breton, pe post de cucuvele, cântă noaptea prin redacții iar dimineața îți sparg ușa casei?

Atâta timp cât justiția se va purta precum o servitoare politică, nu-și va epila parcela și nu va purta chiloți, noi veșnic ne vom uita sub fusta ei și vom vedea Black înaintea ochilor.


No Comments on “Pruna dintre picioarele justiției”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>