Când îl vezi pe Dragnea șef peste pesediști, împreună cu ingredientele ALDE și UDMR, ar trebui să te temi. Nu de alta dar tipul poate aduce contramanifestanţi și din mormânt, dacă te iei probabil de afacerile lui. O parte dintre aceștia chiar au votat.
Lăsând gluma la o parte, tipul este sigur pe el și va muri în picioare dacă cineva va cuteza să se ia de el, cum de altfel a și declarat-o. Relațiile lui de afaceri sunt puternice și făcute cu “mapia” locală și centrală.
În 2012 șeful Ocolului silvic Turnu Măgurele, Dumitru Marin, devine dir. exec. la Direcția silvică Teleorman. Soția lui, Dumitru Elena este consilier la Apia Teleorman și, în mod miraculos, gestionează dosarele de subvenţie ale firmelor TelDrum, Gransiloz, Agrotrust și Agrotrust Cereal, firmele în care fiul lui Dragnea este acţionar prin interpuși sau acţionar majoritar.
TelDrum este cunoscută ca o firmă care face servicii în construcții. Ea face și servicii în agricultură. Dacă în 2010 lucra 5.200 ha, în 2016 a ajuns să lucreze 50 ha. Terenurile și subvenţiile aferente acestei perioade, au fost transferate probabil altor firme din Cooperativă.
De la APIA Teleorman, Dragnea are cel puțin două personaje cunoscute şi ajunse în vârful agenției: Nicolae Horumbă, fost șef serviciu și dir. exec. Apia Teleorman, a ajuns dir. gen. adj și dir. gen APIA Central. Actualmente s-a reîntors la vatră în postura de șef serviciu Apia Teleorman. La fel, Emanoilă Pena a fost și el șef serviciu și dir. exec. Apia Teleorman, apoi șef serviciu APIA Central, dir. gen. adj. în MADR, devenind dir. Direcția măsuri de piață în Apia Central.
Nu întâmplător Dragnea l-a pus șef la MADR pe Petre Daea, a cărui soție, Camelia Luchian, este dir. Direcţia resurse umane din cadrul APIA Central.
În 2016, înainte de alegeri, Dragnea spunea că a prevăzut în programul de guvernare, subvenţionarea fermelor de porci cu 10.000 euro, care au cel puțin 200 capete: ”Exportăm 20 de mii de tone, importăm 230 de mii de tone, adică exportăm 30 milioane de euro, încasăm 30 de milioane de euro din export și plătim peste 350 de milioane de euro – deci românii duc în afara țării 350 de milioane de euro ca să mâncăm de Crăciun carne de porc din Germania, din Olanda, din Ungaria. Nu putem să mâncăm carne de porc din România, aici suntem!?. Programul nostru este ca 8 ani de zile să fie ajutor pentru îngrășare, 10 mii de euro anual pentru fermele cu 200 de capete”.
Petre Daea nu s-a lăsat nici el mai prejos și a dat-o cu ajutoare de minimis pentru tomate și cu susținerea subvenției pe porci, notificând Bruxelles-ul pentru intenția de a acorda subvenția de 10 mii euro : „dacă nu sunt în stare să impun regula pentru ca țara mea, ca agricultura să se dezvolte, atunci nu am ce căuta ca ministru”.
Foarte frumos sună programul!. Numai că o anchetă semnată Hotnews, a scos la iveală faptul că ferma fiului lui Dragnea, Romcip, rebotezată Ferma Salcia, aduce porci din Olanda și Germania, îi îngrăşă pe repede-înainte și îi revinde pe piața românească. Unde este genetica românească în materie, ar trebui să se întrebe Daea?.
În anul 2015 Romcip avea 16.450 de porci pentru care a luat pe Măsura 215-Plăți bunăstarea animalelor, suma de 2.542.538,29 Euro, bani din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală(FEADR). Aici ar trebui ca DNA să-i ia la „interviuri” pe medicul veterinar al fermei, consiliera Epure Cristina, gestionara dosarului de plată a Romcip de la Apia Teleorman și pe cel din Apia Central care au aprobat documentele de plată.
Să verifice rapoartele de control la fața locului, în fața porcului(sic!), și cu manualul Măsurii 215 de la APIA în faţă, legislația românească, europeană și crotaliile a 16.450 de porci pe masă, să vadă dacă suma de peste 2 mil. euro se justifică sau nu. Ferma Salcia a avut în 2016 un număr de 12.350 de porci declarați, iar în 2017, ancheta Hotnews a aflat că în fermă ar exista 4.000 de capete de porci.
Nu de alta dar suma încasată de fiul lui Dragnea prin Romcip l-ar putea face invidios și pe fugarul Sebastian Ghiță, care a luat în 2015 prin Teamnet International, pe Măsura 511- Asistenţă tehnică, bani tot din FEADR, suma de 2.368.131,23 Euro.
Ce fain e să fii porc pentru că beneficiezi de mai mulţi bani!.
Se pune întrebarea, oare ce mănâncă suinele(porcii) și bovinele din exploatațiile atribuite familiei Dragnea? Să nu ne facem probleme pentru că Agrotrust este o exploatație cu 600 de bovine și 500 ha, la care se adaugă Gransiloz cu 4.400 ha și Zooveg 2010 cu 4.000 ha. Agrotrust Cereal exploata în 2015 1.800 ha dar în 2016 nu a mai avut activitate.
Dacă se constată că firmele din acest grup agricol au beneficiat în mod fals de Măsura 215, cu o populație de mai puțin de 16.000 de capete sau au transferat terenuri anual de la o firmă la alta pentru a evita, probabil, controalele prin teledetecție şi controale clasice pe teren de la Apia, aducând atingere intereselor financiare ale Comunității Europene şi bugetului naţional , înseamnă că cineva ar trebui să plătească.
Până la proba contrarie, există prezumția de nevinovăție. Consideram că toate afacerile s-au făcut legal şi cu respectarea normelor în vigoare .
În acest acest context, Dragnea nu ar trebui să ne tot spună că el nu știe nimic de afacerile fiului său prezentate de mass-media, dacă nu are nimic de ascuns.
Nu de alta, dar pe zi ce trece îi creşte nasul.
No Comments on “Bunăstarea porcilor lui Dragnea”
You can track this conversation through its atom feed.