Începând cu data de 1 iulie 2017 APIA a început controlul pe teren pentru confirmarea suprafețelor declarate de către fermieri precum și verificarea îndeplinirii condițiilor de ecocondiţionalitate.
Încă de la început, fermierii nu trebuie să se sperie dacă sunt controlați și anul acesta. Dacă anul trecut au fost controlați și au fost găsiți cu nereguli, neregulile reprezintă factori de risc, factori care sunt introduși din nou în anul următor în analiza de risc. Analiza de risc se face automat în baza de date APIA, printr-un soft specializat, iar între fermierii selecționați la control pot fi în mod aleatoriu și cei care au mai fost controlați şi cu un an în urmă.
Desigur, veți spune : cum de Agricost care are peste 55.000 ha de teren arabil în celebra Insula Mare a Brăilei, nu a fost automat și obligatoriu controlată în 2013 când a preluat vechea sociatate SC TCE 3 Brazi a defunctului Culiţă Târâţă ?.
Mai ales că această firmă avea probleme cu controlul prin teledetecție în 2011 și 2012. Manevra a fost făcută discret, sucursala lui SC TCE 3 Brazi din Brăila, rămânând debitoare probabil și trecută în insolvență, iar noua firmă Agricost a apărut ca un prunc nou născut.
Cu toate acestea, procedurile APIA trebuiau aplicate și noua firmă Agricost înscrisă în Registrul fermierilor, trebuia controlată automat, printre factorii de risc fiind imensa suprafață a exploatației.
De ce nu s-a întâmplat acest lucru? Nu știm.
De fapt, suspiciunile fermierilor controlați consecutiv și cu suprafețe mai mici , nu sunt de ieri de azi. De asemenea, din interiorul APIA inspectorii de teren cinstiţi au suspiciuni că foarte mulți dintre colegii lor inspectori, nici nu merg pe teren la control , făcând măsurători din birou sau merg pe teren și măsoară contra cost parcelele fermierilor.
Dar să vedem cum se fac astfel de controale :
1. după ce se emite raportul de control, inspectorul încărcă în GPS parcelele fermierului din aplicația Intranet, Sivgis. Dacă imediat descarci din GPS fișierele într-un alt soft geografic(vezi fostul Lafis-LFK, predecesorul Sivgis, care a rămas pe calculatoarele private ale celor de la control pe teren), încarci puncte GPS pe perimetrul parcelei și miști vectorii, păstrând totuși suprafața, sau după caz modificând-o, dacă vrei să-i faci rău fermierului sau un « bine », apoi reâncarci datele din nou în GPS și le descarci în Sivgis, atașând poze vechi-toată operațiunea făcută din birou- va apărea ca și când ai fi fost pe teren.
2. numai că unii inspectori, avizi de bani, sunt atât de inconștienți încât nu-și dau seama că atunci când încarci datele din Sivgis în GPS apoi mergi în mod real pe teren și deschizi GPS-ul și măsori cu adevărat, apoi te întorci la birou și descarci măsurătorile în mod real din nou în Sivgis, se generează automat un fișier Excel cu toate punctele luate de către GPS în mod real din teren. Dacă fentezi și faci treaba asta din birou, se generează un fișier Excel dar fără puncte!. Asta se poate verifica de catre OLAF și DNA imediat printr-o descindere în toate centrele județene APIA.
3. inspectorii penali se deplasează câte o săptămână acoperind, spre exemplu, zone dificil de controlat atât la SAPS cât și la pachetele de agromediu. Măsoară contra-cost parcelele fermierilor ameninţându-i că dacă nu cotizează nu vor lua subvenție, le confirmă cu poze vechi sau poze la alte parcele, după caz, aceștia luând la final subvenție pe nedrept.
Astfel, inspectorul, pe aparatele GPS ale instituției și pe banii ei, măsoară contra-cost, urmând să descarce sau nu măsuratorile în funcție de modul în care exploatația este invadată sau nu de vegetație nedorită. Luând rapoartele de control din multe centre județene s-ar putea constata că astfel de inspectori, deși semnează câte doi pe documente, se duc singuri la control nerespectând metoda celor ‘4 ochi’.
Se pot întreba fermierii controlați, câți au fost la măsurat și cu cât au cotizat inspectorului și ei vor spune cu nonsalanţă adevărul. Totul este să se investigheze cu atenție și tact. Poate astfel, autoritățile de supracontrol române vor sparge mafiile locale apărute în jurul fiecărei agenții APIA din județe.
One Comment on “APIA la control”
You can track this conversation through its atom feed.
Varză Vărzescu says:
Stii cum spunea colegul meu, consilier debutant, ce a fost nominalizat intr-o echipa de control pe teren alaturi de un consilier asistent, cand i-am spus ca acolo trebuie personal cu experienta?
– Da ce? Si asta e greu? Sa dai puncte si sa faci poze?
Iti dai seama? consilier debutant, in APIA de 2-3 luni, cu specializarea teologie, merge la control pe teren alturi de un consilier asistent.
Azi primesti decizia, maine esti la control pe teren, asta nu stie ce sunt alea plante de nutret, ce sa mai vorbim de insusirea prevederilor dintr-un manual de procedura sau cunostinte privind intocmirea unui raport de control si interpretarea datelor de pe teren?
Daca se poate? DA SE POATE! APIA hai SUS!
Posted on 14 iulie 2017 la 5:13 am.