Inca de la inceput trebuie sa uitam de notiunea de tarla si sa ne obisnuim cu notiunea de bloc fizic.  In trecut, terenul il aveam in tarlalele din Dealul Cacaului, La Pulihertz sau La Bascula, iar acum acelasi teren imi este situat in blocuri fizice, notiunea fiind total diferita de cea de tarla. Indiferent daca am 80 de ani sau n-am priza la curentul din casa ori o conexiune internet, vecinul mai tanar poate are. Asta in ideea ca cei de la Consultanta Agricola sau Primarie nu ma ajuta deloc sau nu stiu sa-mi identifice parcela. Vecinul are un baiat sau o fata ori o ruda care se pricep la calculator.

Dupa ce ai intrat pe calculator si ai o conexiune internet, te gandesti ca bunicul sau ruda de la tara mai are cativa vecini cu terenul in jurul lui. Ii ajuti si pe ei pentru ca nu iti ia mare lucru. Asadar, pe browser-ul Internet Explorer tastezi http://www.ancpi.ro, site-ul Agentiei nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Aici, intri pe Server imagini si respecti instructiunile date de server pentru a vedea hartile din toata tara. Gratuit. Dupa cautari succesive, te pozitionezi pe comuna si satul unde locuieste bunicul sau vecinul, vezi unde are cu aproximatie pamantul si iti notezi coordonatele geografice date in aceeasi fereastra a serverului de imagine. Tot in fereastra poti comanda hartile contra cost de la ANCPI in ce format vrei, solicitind ca in comanda sa fie trecute si blocurile fizice. Daca nu ai suficienti bani, comanzi doar harta fara blocuri fizice. Te duci apoi la tara iar impreuna cu bunicul, desenati pe harta, cu aproximatie, zona pe unde s-ar afla pamantul. Cu schitele desenate pe harta, merg la primarie unde APIA are afisate  hartile laminate A0(nu, melaminate!) cu blocurile fizice, pentru toata comuna. Mi-am notat anterior de pe server coordonatele geografice, am desenul facut pe harta cumparata de la ANCPI si ma uit pe harta A0 care si ea are coordonate geografice. Cu putin simt al orientarii, poate gasesc imediat dupa imagine, fara a folosi coordonatele, zona in care mi se afla pamantul. Odata ce am identificat zona pe harta de la primarie, imi incadrez terenul de pe schita facuta acasa,  in blocurile fizice trecute pe aceasta. Imi notez aceste numere pe o hartie, fiecare bloc fizic avand un numar de identificare, iar cand incepe campania la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(1martie-15mai, anual) de depunere a cererilor, voi sti exact in ce bloc fizic mi se afla terenul si astfel, evit supradeclararile ce atrag dupa sine sanctiunile financiare pentru identificare gresita.

Iata cat este de simplu. Autoritatile, indiferent cat sunt de pregatite sa ne ajute, trebuie ca si noi cei de la tara sa ne vedem interesul, uneori sa ne miscam mai rapid, pentru a ne face viata mai buna, accesind fondurile europene.


19 Comments on “Cum pot fermierii sa-si identifice parcelele pe harta?”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Maria says:

    Bună ziua .
    Vă rog foarte mult dacă știe cineva, sa ma ajute sa identific o pădure de 0,70 ari și o păsune lingă ea de 30 ari ,cunoscând doar blocul fizic .Cum sa procedez ,este o moștenire a copiilor mei de la tatăl lor decedat anul acesta ,am identificat tot mai puțin pădurea și pășunea de lingă ea iar cadastristul ne cere nr de parcelă însă nu avem CF la ea ,e diar validata de primărie, și nu poate cadastristul să o identifice ,mulți vecini ai pădurii au decedat ,nu cunoaștem moștenitorii.Va rog mult dacă puteți sa îmi dați niște sugestii,mulțumesc .

  2. Eugen says:

    buna ziua,
    cum gasesc coordonatele topografice ale unui teren agricol avind nr de CF, Terenul l-am idendificat pe geoportal,dar mi-ar trebuie coordonatele topografice .
    Mersi.

    1. Antoniu says:

      @Eugen-Aveti CF-ul si este incarcat pe Geoportal. Ok. Pentru asta faceti o cerere, la Oficiul de Cadastru unde v-ati intabulat si solicitati contra cost PAD-ul, un plan de amplasament si delimitare in format A4, in care, pe schita va vor aparea si coordonatele punctelor de pe poligonul/poligoanele care constituie parcela/parcelele.

      1. Maria says:

        Nu am carte funciară ,e doar validată de primărie și este o moștenire, urmează sa se emită titlu de propietate dar nu cunoaștem coordonatele, știm doar unde se află însă nu este sigur cadastristul pina nu vede un titlu de propietate al unui vecin pe care nu îl cunoaștem.

  3. Draghia Daniel says:

    Doresc sa printez o suprafata de teren pe care sunt propietar dar nu reusesc!
    Bihor,comuna Saud ,
    Coordonate
    N 572045-308315-308425
    S 571960-308315-308425
    Nr. Cadastral 50948
    Va multumesc pt. ajutor!

  4. Burcea Ecaterina says:

    Buna ziua,
    Am mostenit 3 parcele de teren arabil in com.Balaciu jud.Ialomita si vreau sa le fac cadastru si intabulare
    am contactat o firma de cadastru si aceasta mi-a spus ca nu poate sa faca pt. ca nu exista plan parcelar.
    Va rog sa ma ajutati, daca puteti, sa aflu cum pot obtine acest plan parcelar,unde sa ma adresez?

    multumesc anticipat

  5. salut says:

    am si eu in com cervenia teleorman un teren pe care nu se gaseste ma puteti ajuta? se afla in tarlaua 64 si parcela 22

  6. popescu daniel says:

    CINE MA AJUTA SA FAC DIGIDIZAREA PE CARE MI-O CERE APIA?

  7. Catalin says:

    Buna ziua,
    Am cumparat pamant in jud Sibiu intr-un sat parast pe vremea cand se puteau tranzactiona titlurile de proprietate. Apoi l-am arendat. Terenul este pasunat in devalmasie de vreo 4-5 fermieri care niciunul nu are habar unde exact sunt terenurile arendate de ei de la diversi proprietari sau mostenitori. Am decis sa incerc sa il ajut pe arendasul meu deoarece sunt informatician de profesie. Totusi am probleme in a putea intelege ce coordonate GPS au parcelele deja digitizate in aplicatia IPA-online (digitizarea s-a facut de catre angajatii APIA impreuna cu fermierul). Acum vin controalele si am vrea si noi sa ne asiguram ca terenurile sunt declarate de catre fermier sunt si curatate si respecta toate normele de agromediu. Pentru asta as fi vazut o procedura foarte simpla. Sa merg in aplicati IPA Online si sa descarc de acolo coordonatele GPS ale parcelelor iar apoi sa mergem in teren cu un smartfone si googlemaps instalat ca ase identificam parcelele si sa ne asiguram ca respectivele parcele sunt si corect intretinute. Mentionez ca satul fiind parasit nu s-au facut multe tranzactii acolo si nu este deschis deci cadastru… prin urmare nu exista planuri parcelare. Nu exista harti de calitate – doar niste schite facute de mana de catre inginerii care au lucrat la punerea in posesie. Aveti vreo idee cum as putea sa obtin coordonatele GPS ale parcelelor DEJA introduse in IPA ONLINE. Butonul de export imi da decat niste coordonate vectoriale pentru aplicatii autocad. multumesc.
    Catalin Bogdan
    [cb1218]

  8. Malac says:

    Server imagini = o aiureala inutila.

    Dupa ce te chinui sa faci o gramada de setari in Internet Explorer si in final vizualizezi hartile iti dai seama ca acestea NU TE AJUTA CU NIMIC.

    1. Antoniu says:

      @Malac-incearca aici

  9. delia says:

    as dori sa stiu ce se poate face daca parcela nu are bloc fizic?

  10. adi says:

    in primul rand am intrat pe situl apia, am gasit in lista stufoasa „Server imagini” si am dat click pe el.
    De aici incep o serie de probleme pe care nici eu, orasean cu ore multe pe zii si ani de computer nu am reusit sa le duc la bun sfarsit:
    Asadar cand dai click pe server imagini apare o alta fereastra care spune ca nu poti accesa pagina decat daca in browserul IE (internet explorer). Deci daca ai browser de internet mozilla firefox sau Chrome, nu functioneaz.
    Bun, am deschis Internet Explorer, browserul care vine instalat o data cu windows si am accesat pagina.
    Acum, alta problema: „Pentru a folosi acest serviciu trebuie sa instalati un mic program (plugin) pe calculatorul dumneavoastra.
    Acest program se poate instala numai pe calculatoare PC ce au instalat pe ele Microsoft Internet Explorer, prin apasarea unuia din urmatoarele link-uri.

    Am dat pe instalare automata plugin, si ce sa vezi, Internet Explorer blocheaza automat instalarea acestui plugin, considerandu-l o amenintare (threat), si daca nu esti experimentat si atent, nu observi ca in coltul dreapta sus apare un mic icon care te atentioneaza ca instalarea a fost blocata si ca poti manual sa permiti instalarea.
    Dupa ce dau permisiunea, incepe sa se instaleze programul si la sfarsit, apare mesaj de eroare: „Image Web Server ECW plug-in for Internet Explorer ”

    Ma rog, eu speram sa fie simplu, asa de simplu precum a scris autorul articolului ca este. Dar sper ca vecini cu terenul in jurul bunicului, sa aiba mai multa rabdare si sa reuseasca intr-un final.
    De la birou e simplu, cand nu merge, chemi departamentul IT.
    Mult succes ! Agricultura merge inainte !

  11. Liviu says:

    Nu gasesc server imagini

  12. marius says:

    De ce nu apelati la un topograf??? Mi-e greu sa cred ca badea Ghio stie ce-s alea coordonate geografice….

  13. rs says:

    apia ceea mai dezastru institutie cu oameni incapabili am fost la apia sa identific om parcela mostenire nici nu a doriot sa discute am fost de depun cerere pt productie eco iar proiectele de finantare un dezastru

    1. Antoniu says:

      @rs-trimiteti-mi pe [email protected] RO..-ul de identificare si parola si faceti-va un cont pe Yahoo Messenger ca sa dialogam si va identific eu parcela. Daca exista harta cadastrala la comuna e si mai bine; mergeti si faceti o copie doar zonei in care aveti parcela, scanati-o si trimteti-mi-o pe mail si va identific. In ambele cazuri, o rezolvam.

  14. nimenescu says:

    total de acord cu comentariul anterior

    transmis de [email protected] din Dej de la IP 188.27.211.89 , RCS & RDS SA
    https://www.facebook.com/profile.php?id=100002644925388

  15. mariti says:

    date-n hristosuu matii de jeg cu minciunile matii sa-ti fut..baga-ti pula-n mata
    mariti
    [email protected] | 92.85.203.189

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>