Ieri am plecat de dimineata intr-o mica escapada spre o comuna din judetul Salaj. Scopul nostru era sa ajungem cat mai devreme acolo, sa putem onora o invitatie facuta de primaria comunei, pentru a prezenta taranilor cateva tehnici de a accesa fonduri comunitare. Nu mai fusesem niciodata in acea zona. La intrarea in comuna, venind dinspre Zalau, in dreptul fiecarei case se taia porcul, pe marginea soselei. In lipsa zapezii, ceea ce imi vedeau ochii parea mai degraba un carnagiu. O imagine macabra pentru minoritatea porcilor din Romania, care, ar putea protesta pentru faptul ca nu sunt adormiti, inainte de a fi bagati la afumatoare, conform normelor europene si a statutului nostru de tara membra a Comunitatii Europene. Ma si gandeam cum sa-mi tin prelegerea in fata satenilor invitati, atata timp cat ei nu respecta cerintele de mediu, sanitar-veterinare, samd.
Surpriza mare a fost ca printre invitati se afla o singura femeie, barbatii invocand faptul ca majoritatea dintre ele, la acel moment, taiau porcii. Geaba le-am vorbit noi fermierilor despre stimularea tinerilor si a femeilor in accesarea de fonduri europene. Ele trebuie sa mai astepte, in opinia barbatului de la tara. Cratita cu jumeri si oala cu sarmale raman ‘instrumentele structurale’ ale oricarei gospodarii romanesti, dominate in totalitate de catre femei.


No Comments on “Satul cu porci”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Antoniu says:

    Despre drepturi as putea eu sa vin sa va vorbesc. Cum sa luati banii, o stiti voi foarte bine!

  2. G.Todericiu says:

    Faina chestia cu instrumentele structurale ale femeii!
    da, dar pe noi ne doare ca nu stim nimica despre drepturile noastre, nu vine nimeni sa ne spuna cum sa luam bani de la europeni!

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>