Campania de depunere a cererilor la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA) incepe la 2 martie 2009. Ghidul fermierului se acceseaza de aici:

http://www.apia.org.ro/dir_iacs/indrumar%20SAPS%2008%20mai%202008.pdf

Pentru a viziona filmul depunerii unei cereri: http://www.apia.org.ro/comunicate_presa/apia%20.mp4

Pentru a va identifica parcelele accesati: http://lpis.apia.org.ro/ solicitand la APIA nume utilizator si parola.

Multi dintre fermieri au declarat la Registrul agricol al primariilor o suprfata mai mica, pentru a nu plati impozite. La APIA au declarat o suprafata mai mare, pentru a lua o subventie cat mai consistenta. Pe parcursul prelucrarii cererilor, unii dintre fermieri sunt controlati daca respecta sau nu, cerintele comunitare pentru a beneficia de subventii. In aceste situatii, lor li se cere sa faca dovada utilizarii terenului. In momentul cand solicita adeverinta de la primarie, pentru a dovedi ca sunt inscrisi in Registru agricol, suprafetele nu mai coincid cu cele declarate la APIA. Mai nou, la inscrierea in Registrul exploatatiilor, unele directii agricole judetene i-au indemnat pe fermieri sa solicite hartile A3 pe care si-au desenat parcelele de la APIA, pentru ca apoi sa mearga la primarii sa li se confirme suprafetele. Total fals si ilegal. Hartile de la APIA nu fac dovada proprietatii fermierului in fata autoritatilor locale. Primariile ar trebui sa se bazeze numai pe hartile cadastrale aflate in posesia lor si nu pe hartile de la APIA prezentate de catre fermieri.

Fermierii sunt obligati sa declare toate suprafetele agricole indiferent daca sunt eligibile sau nu la plata, adica, si parcelele mai mici de 0,30 ha. Sa lucreze pamantul si sa respecte bunele conditii agricole si de mediu. Exista cazuri cand fermierii nu stiu sa scrie. Ei pot solicita un formular pe care il semneaza si il imputerniceste pe functionarul agentiei sa-i completeze cererea, furnizandu-i acestuia toate datele solicitate in cerere.  Daca functionarul APIA refuza sa treaca suprafete mai mici de 0.30 ha din motive de comoditate sau pentru procesarea dosarului cere bani, fermierii sunt obligati sa anunte imediat conducerea agentiei. De asemenea, daca functionarul nu acorda tot sprijinul pentru pozitionarea parcelelor in blocurile fizice din varii motive sau din nestiinta, fermierul poate solicita un alt functionar pentru a-si pozitiona parcelele.


228 Comments on “Campania de depunere a cererilor de subventie pe suprafata 2009”

You can track this conversation through its atom feed.

 1. alina says:

  Buna seara Antoniu,
  ma confrunt cu o situatie ciudata dar si foarte neplacuta.
  Cum pot afla din ce an benefiiceaza o persoana de subventia pe pasune apia si in ce cuantum a fost platita?
  Azi mama mea a descoperit de la primaria melinesti-dolj si apia melinesti dolj ca fratele ei a beneficiat de aceasta subventie.
  Apia nu a vrut sa dea informatii suplimentare motivand confidentialitatea.
  Mentionez ca mama mea si fratele ei sunt proprietari in proportie de 1/2 fiecare.
  Fratele in cererea de acordare subventie pasune a mentionat numai numele sau, fara cel al mamei, fiind unicul beneficiar.
  Vroiam sa stiu daca este normal numai unul din proprietari sa beneficieze de aceasta subventie si daca este ilegal cum a procedat fratele, mai ales ca a facut totul fara acordul si stiinta mamei?
  Sper sa fi reusit sa va fac sa intelegeti situatia.
  Multumesc anticipat pt raspuns.Alina

  1. Antoniu says:

   @alina-am raspuns pe mail.

 2. ciprian says:

  Buna ziua,

  Daca vreau sa concesionez o pasune de la o Asociatie Composesoriala si vreau sa o lucrez,cultivand plante energetice,exista interdictia de a sparge pasunea?( avem acordul Asociatiei.)si care sunt amenzile?
  Si se poate cere subventia ptr plante energetice daca pana acum a fost pasune?

  1. Antoniu says:

   @ciprian- asociatia are pasunea inregistrata la Apia? Daca, da, atunci:
   “8.Schimbarea categoriei de folosință a terenului, inclusiv pajiște permanentă (pășuni-fânețe), se face numai în conformitate cu legislația în vigoare, respectiv Legea nr. 18/1991 republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Suprafeţele scoase din circuitul agricol nu fac obiectul prezentei declaraţii.” asa cu se vede aici la pct. 8,pag.4

 3. ion says:

  Sunt presedintele unei asociatii de crescatori de animale infiintata in martie 2012 am 50 de membrii care impreuna detinem 500 ovine caprine 80 bovine 25 cabaline.
  As dori sa va intreb daca in acest moment pot depune la primaria locala cerere de concesionare a pasuni?
  -daca legea pajistilor cea noua a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2013?
  -daca sunt presedintele asociatiei si depun cererea la primarie in numele asociatiei si am de achitat o amenda la primarie ma afecteaza?
  -imi poate respinge cererea din acest motiv?daca da vicepresedintele poate sa o depuna in numele asociatiei dar eu sa nu fiu afectat iniciun fel?
  -eu consider ca in cauza sunt eu persoana fizica si nu asociatia si nu cred ca ar fi un motiv intemeiat de respingere?
  -pana la ce data se depun cererile de concesionare?
  -puteti sa ne trimeteti un model de cerere tip de concesionare pajisti sau daca puteti sa ne dati un site unde o gasim deoarece am cautat si nu am gasit?

  1. Antoniu says:

   @ion-da, puteti depune. dupa Legea pajistilor, pana la 1 februarie trebuie sa se desfasoare licitatiile. Legea exista si e prost facuta. Este amendata cu o gramada de ordonante. Mai bine il desemnati pe vice-presedinte sa depuna cererea de concesionare. un model de contract il gasiti aici

 4. nelu says:

  Deci APIA nu ar trebui sa ia in considerare fermierul care depune acte pe un contract reziliat de primarie cu toate ca este in instanta cu primaria din aceasta cauza.

  Va multumesc pentru timpul acordat!

  1. Antoniu says:

   @nelu- din start, functionarul care i-a primit dosarul acestui tip, trebuia sa verifice ceea ce stia de fapt, nu sa-i accepte dosarul. Solutia i-o puteti sugera dvs. functionarului: pe cel cu contractul reziliat si in conflict cu primaria sa-l incadreze la tentativa de fraudare a bugetului comunitar si national, si sa anunte, din obligatia functiei de consilier, imediat, Directia antifrauda, control intern si supracontrol din cadrul APIA. Nu o va face, cum e stilul in mai toata agentia, dar puteti sa o faceti dvs de aici

 5. nelu says:

  As vrea sa va expun un caz si sper sa gasesc si o rezolvare.
  In anii 2008,2009 un fermier depune cerere la APIA pe un contract incheiat pe o perioada de 6 ani cu o primarie.In anul 2010 primaria reziliaza contractul si suprafata aferenta este data in concesiune catre alti 2 fermieri pe o perioada de 5 ani.Fermierul caruia i s-a reziliat contractul, da primaria in judecata (proces care inca nu s-a incheiat,dar depune cerere de subventie in continuare pe acelasi contract impreuna cu ceilalti fermieri care au contracte valabile.
  Pentru anii 2010 si 2011 platile sunt blocate din cauza supradeclararii pentru toti fermierii.
  In anul 2012, fermierul cu contractul reziliat, la fel depune cerere,supradeclara toate suprafetele,nu prezinta acte de utilizare,folosinta(numai contractul reziliat) pe cand ceilalti fermieri prezinta toate actele necesare.
  Intrebarea este urmatoarea: Fermierii care au contracte valabile,acte doveditoare ale utilizarii si tot ce reprezinta acte necesare pentru plata pe suprafata sunt indreptatiti sa incasaze subventia pe 2012?
  Multumesc,

  1. Antoniu says:

   @nelu-da, drept de plata au doar fermierii care fac dovada utilizarii terenului. Apia este obligata sa-l sanctioneze pe cel care nu are acte si supradeclara blocurile fizice.

 6. Marius says:

  Am fost la APIA să clarific unele suprafeţe care se suprapun cu ale vecinilor şi m-i s-a spus că nu se pot face modificări deocamdată deoarece am declarate măsuri de agro-mediu. Măsurile de agro-mediu sunt pe alte parcele nu pe cele care se suprapun. Este adevărat că nu se pot face modificări şi în ce perioadă se pot face.

 7. TODESCU MARIA-ELENA says:

  Buna-ziua, sunt din Cugir jud. Alba si am acasa o gradina cu multi pomi fructiferi pe care doresc sa o declar la suventii livada dar cei de la registrul agricol refuza sa o inregistreze pe motiv ca trebuie sa duc acte doveditoare ca e livada desi pe hartile de la Apia apar clar pomii care sunt plantatii destul de ordonat.ce sfat imi dati ?

  1. Antoniu says:

   @TODESCU MARIA-ELENA-‘G(grădini familiale)– reprezintă suprafaţa destinată obţinerii produselor agricole, în principal pentru consumul propriu al membrilor exploataţiei/gospodăriei agricole individuale. Pentru această categorie de folosinţă, suprafaţa eligibilă este de 0,3 ha, chiar dacă aceasta cuprinde vii, pomi fructiferi, culturi de hamei, pepiniere pomicole, pepiniere viticole, arbuşti fructiferi. Ea este singura categorie de folosinţă care permite declararea pe aceeaşi parcelă a unor culturi care în mod normal aparţin unor categorii de folosinţă diferite (din mai multe categorii de folosinţă)’. Asadar, la registrul agricol o puteti declara gradina. La Apia declarati pomi fructiferi.

 8. Marius says:

  În anul 2011 suprafeţele de păşune declarate la subvenţie de asociaţia noastră au fost controlate de APIA, APDRP, Curtea de Conturi şi prin teledetecţie. În dosarul de plată pe 2011 de la APIA nu există nici un act de control de la Curtea de Conturi. Am fost să depunem cererea de subvenţie şi funcţionarul de la APIA ne-a spus că a fost cerut dosarul nostru pe 2011 de Curtea de Conturi. Dosarul nostru de plată pe 2011 este închis. Ce înseamnă acest lucru că vom mai avea încă un control de la Curtea de Conturi şi ce vor mai verifica la noi. Vă mulţumesc!

  1. Antoniu says:

   @Marius-vreau Ro..-ul si CNP-ul celui care a depus cererea de subventie in Campania 2011 din partea asociatiei dvs. ca sa va spun ce s-a constatat. Toate le transmiteti pe mail-ul meu, pentru a va proteja datele cu caracter confidential. Pentru a va lamuri, fara ajutorul cuiva, cel care a depus cererea de subventie in numele asociatiatiei, sa solicite in scris o copie a dosarului de plata pe 2011, la centrul judetean, in care se gasesc toate controalele si operatiunile efectuate de catre Apia. Alegerea va apartine.

 9. Marius says:

  Am depus cerere de plată pentru subvenţie în anul 2011, la asociaţie pentru 197 hectare iar pe contract avem 250 hectare, diferenţa nefiind eligibilă. În 2011 am curăţat 20 hectare din cea neeligibilă. O putem declara la APIA pentru subvenţie în 2012?
  În invitaţia pentru depunerea cereri scrie că trebuie să prezentăm o declaraţie prin care membri asociaţiei sunt deacord să depunem cerere la APIA. Există vreun formular în acest sens sau facem un tabel cu animalele şi semnăturile membrilor. Vă mulţumesc

  1. Antoniu says:

   @Marius-da, puteti declara cele 20 ha in 2012. Daca aveti si pachete de agromediu P1 si P2 trebuie sa semnati un nou angajament pentru cele 20ha. Faceti un tabel in Word si o Declaratie semnata de membri asociatiei care sunt de acord ca dvs sa depuneti in numele lor cererea de subventie si in care niciunul nu depune individual o alta cerere pe aceeasi suprafata. De fapt, sunt aceleasi documente care v-au fost cerute si anul trecut: documente de identificare a asociatiei, extras cont bancar, BI, Tabel, Declaratie, Imputernicire, etc. pentru aceasta puteti sa contactati telefonic inspectorul Apia care v-a gestionat anul trecut dosarul. Atentie la codurile pentru pajiste permanente!

 10. Marius says:

  În decizia primită scrie suma de bani pe care am primit-o ca avans şi sumele pe care trebuie să le primim diferenţa la SAPS şi plăţile pentru agromediu Pachetul 1 şi 2 dar nu scrie deloc de plăţile pentru zonă defavorizată. Credeţi că ar trebui să facem contestaţie sau o să primim sumele chiar dacă nu sunt trecute.
  Mulţumesc pentru sprijin am reuşit să accesez site-ul IPA-online, greşala mea a fost că am folosit parola de anul trecut iar în aplicaţia pentru parolă am trecut CIF-ul asociaţiei şi nu CNP-ul.

  1. Antoniu says:

   @Marius-Daca nu ati bifat in cererea pe 2011 casuta cu zona defavorizata, atunci in decizie nu apare o plata nesolicitata. Mergeti la Apia si solicitati dosarul cu cererea initiala. Astfel, veti vedea daca ati bifat sau nu zona defavorizata.

 11. Marius says:

  Am primit la asociaţie decizia de plată şi în decizie nu scrie nimic de sumele pe care trebuie să le primim pentru că suntem în zonă defavorizată. Ştiţi cumva de ce nu este trecut acest lucru în decizia de plată şi dacă o să mai primim aceşti bani?
  Am încercat să accesez aplicaţia IPA-online cu contul asociaţiei dar nu merge. Nu ştiţi dacă este blocat accesul pentru persoane juridice.

  1. Antoniu says:

   @Marius-probabil este decizia de plata pentru avans cu plata a 42% din SAPS. In decizia finala este trecuta intreaga plata, chiar daca pe zona defavorizata si pachete agromediu inca nu s-au facut plati. Dati-mi Ro..ul si CNP-ul si va trimit parola de acces, dupa care in interiorul cererii va puteti schimba singur parola.

 12. Marius says:

  Reconfigurările de care vorbesc ar trebui să fie făcute în plus deoarece am avut unele discuţii cu APIA cu privire exact la limitele parcelelor digitalizate de ei, confirmate aşa cum spuneaţi de semnătura noastră şi care erau mai mici decât în realitate. Pentru acest lucru ar trebui să depunem noi o cerere şi în ce perioadă se fac aceste digitalizări? Vă mulţumesc!

  1. Antoniu says:

   @Marius-nu depuneti dom’le nicio cerere!. Invitatiei, pe care o s-o primiti probabil acasa pentru ‘clarificari’, sa ii dati curs;daca va afecteaza solicitarea, prin reducerea sumei totale pe care o aveti de incasat, sa nu semnati nimic fara o explicatie clara, asa cum am scris in postarea precedenta.
   Apia, tocmai asta vrea ca modificarile prin actualizarea bf facute dupa ureche si total neprofesionist, in lipsa cadastrului, sa se faca la solicitarea fermierului. In fond, Comisia Europeana le-a solicitat ca la trei ani sa achizitioneze harti noi. Desigur, relieful se schimba iar unele suprafete din declaratiile fermierilor nu mai corespund cu situatia de pe teren, iar actualizarile bf trebuie facute. Dar, in lipsa unor harti cadastrale, toate modificarile facute sau care se vor mai face, in dauna fermierului, sunt atacabile in instanta!

 13. Marius says:

  Am fost sfătuiţi de la APIA să facem reconfigurări de suprafeţe. Ce înseamnă acest lucru, la ca ajută, când şi cum se pot face acestea? Mulţumesc anticipat!

  1. Antoniu says:

   @Marius-APIA a inceput reactualizarea blocurilor fizice, inainte de a incepe Campania 2012, pentru unele judete care au harti noi. Pentru cele carora li s-au facut actualizarile, inainte de plata-Campania 2011-, ca sa mai reduca numarul proceselor in instanta, APIA ii pune pe fermieri ‘cu manutza lor’ sa-si reconfigureze suprafetele, dupa ce angajatii permanenti si cei temporar-multi luati de pe strada-, s-au jucat unpic pe harta si au mai ‘tras’ de limitele blocurilor fizice. Asta inseamna ca, le validati munca ‘specialistilor’ Apia si a celor adusi temporar, acceptand dupa caz, micsorarea blocurilor fizice. Micsorarea influenteaza prin sanctiune cererile fermierilor, prin reducerea proportionala a suprafetelor declarate in interiorul unor astfel de blocuri fizice.
   Nu uitati! Micsorarea unui bloc fizic prin actualizarile de blocuri fizice se face cu acordul si instiintarea fermierului, ca doar Apia prelucreaza date cu caracter personal conform legii, in acord cu cel caruia i-a dat acest drept. Acceptati doar modificarea numarului de bf in cazurile de marire a bf in care ati declarat in anii anteriori. BF micsorate atrag sanctiuni iar pentru aceasta trebuie ca Apia sa explice clar si prin rapoarte de control pe teren cu masuratori, decizia de micsorare. Si in acest caz puteti sa nu acceptati modificarea, ea facandu-se fara acordul dvs. si fata sa fiti anuntati in prealabil.

 14. Laurentiu says:

  Buna ziua.Am titlu de proprietate pe 18 ha de pasune in judetul Dolj. In ce conditii pot solicita subventia pentru pasuni si unde?
  Multumesc anticipat.

  1. Antoniu says:

   @Laurentiu-incepand cu 1 martie pana in 15 mai 2012, puteti depune cererea de subventie la centrul local al Apia caruia ii este arondata comuna dvs. Daca locuti in Craiova, cererea se poate depune si la centrul local Craiova. Intrati aici pentru a contacta APIA Dolj

 15. Marius says:

  Vreau să concesionez de la Primărie 30 hectare de păşune pentru a creşte numărul UDE-urilor la depunerea unui proiect. Terenul este păşunat fără a avea documente, de o turmă de oi aparţinând altei persoane. Există vreo posibilitate legală şi ce acte trebuie să întocmesc pentru ca eu să declar la subvenţie acel teren pentru proiect şi să las în continuare aceea turmă de oi să păşuneze pe acel teren, pentru că la animalele pe care le deţin momentan nu am neaparată nevoie să păşunez pe acel teren, până când voi înmulţi animalele. Vă mulţumesc pentru sprijinul acordat de fiecare dată!

  1. Antoniu says:

   @Marius-Nu puteti participa la licitatie pentru a concesiona o pasune comunala fara a avea animale. Puteti arenda pasune de la oamenii din sat indeplinind in fata Apia conditiile: respectarea GAEC-urilor, standardelor statutare de management si intretinere prin pasunat si/sau cosit.

 16. Antoniu says:

  @Marius-pentru SAPS aprox 100 euro la care se adauga masura 211 si/sau 212, zona defavorizata in care va aflati plus inca 182 euro pentru P1.2,masura 214, cu reducerile(degresivitate) aplicate in functie de suprafata detinuta. Vedeti paginile 20 si 21 de aici
  Solicitati caietul de agromediu de la inspectorul Apia care va gestioneaza dosarul. In privinta cheltuirii banilor, trebuie sa respectati cerintele Apia si reglementarile comunitare pentru care ati primit acesti bani, pag. 10, 11 si 14 de aici
  Nu aveti voie sa curatati mecanic pasunea, numai daca ati fi avut doar pachetul P1. Controlul asociatiei se face de catre orice entitate autorizata din Romania cu privire la modul de cheltuire a banilor comunitari si bugetul national. In suma de 182 de euro/ha la P1.2 se regaseste si partea de cofinantare de la bugetul de stat, restul fiind din Fondul European de Dezvoltare Rurala. Astfel, orice control veti avea, veti putea justifica corect banii primiti ca subventie indeplinind cerintele solicitate de reglementarile europene si nationale(intretinere prin cosit si/sau pasunat, , plan de pasunat,cerinte minime,Gaec,etc). Daca totusi va ramane o suma dupa ce totul e in regula, folositi banii pentru a va dezvolta afacerea asociatiei, accesand alte fonduri comunitare.

 17. Marius says:

  Cu respect va salut. Suprafata de pasune concesionata de asociatia noastra este declarata la subventie ca si pajisti naturale, avem masuri de agro-mediu pachetele 1.2 si suntem si in zona defavorizata. Puteti sa ne spuneti care este cuantumul subventiei/hectar pe care il vom primi.
  In al doilea rand pasunea avand masuri de agro-mediu nu putem face mari lucrari pe ea, toate lucrarile le facem manual si cu contributia voluntara a membrilor asociatiei, astfel ca nu avem prea mari cheltuieli. Bani care raman putem sa-i cheltuim in alte scopuri de ex: putem plati pastorul la animale, putem sa ne cumparam o freza pentru curatarea vegetatiei, putem sa dam un premiu pe cap de animal la prima fatare pentru a incuraja cresterea animalelor? Cine ar mai putea sa ne controleze cum am cheltuit acesti bani si ce cheltuieli putem face, avand in vedere reclamatiile pe care le primim de la primarie. Va multumesc mult?

 18. Marius says:

  Buna ziua Doresc sa va mai deranjez cu o intrebare. Pasunea comunala concesionata de la primarie si administrata de asociatia noastra a fost controlata de trei ori in acest an de functionarii APIA, prin teledetectie si un audit de la Curtea de Apel. Cand credeam ca nu mai exista cine sa o controleze astazi au venit doi functionari de la APDRP care au spus ca sunt in control. Lucru cel mai ciudat ca nu aveau nici un document la ei, au cerut hartile cu parcelele de la noi pentru ca ei nu aveau, s-au deplasat in teren au inceput sa critice, au facut poze si au plecat dar au luat de la noi raportul de control intocmit de fuctionarul APIA si au spus ca trebuie sa mergem noi dupa el ca vrea sa-l traga la xerox. Aveau dreptul acesti oameni sa faca control, in ce temei legal si in ce conditii? Va multumesc

  1. Antoniu says:

   @Marius-nu este CA, ci Curtea de Conturi. Pachetele de agromediu si zonele defavorizate sunt platite din Fondul European de Dezvoltare Rurala in procent de aprox. 82%(gestionat de APDRP) si bugetul national, in cofinantare, cu diferenta de 18%. Din Fondul European de Garantare in Agricultura, gestionat de Apia, se fac platile SAPS. Asadar, APDRP are drept de supracontrol asupra tuturor controalelor efectuate de catre Apia sau contractorii sai externi(vezi firmele care fac controlul prin teledetectie). Supracontrolul se face de catre APDRP exact cum se face un control clasic prin masuratori clasice la Apia. Dar, de obicei, foarte multi de la Apdr nu stiu cu ce se mananca Apia si in loc sa masoare cu Gps-ul si sa controleze masurile platite din Fadr, copiaza controalele de la serviciul de control al Apia, de unde isi fac rost si de masuratorile Gps. Nu le ramane decat sa mearga pe teren si sa faca doua trei poze, si sa-si puna semnatura pe rapoarte de control copiate de la Apia. Astfel,se confirma supracontrolul si se raporteaza organismului coordonator al celor doua agentii ca treaba ‘mere’ bine. Numai ca, ceea ce au facut cei doi functionari de la Apdrp este tentativa de frauda la bugetul comunitar FEADR si bugetul national si trebuie urgent sa anuntati Biroul European de Lupta Antifrauda, sa fiti siguri ca se va face dreptate, indiferent daca veti fi sanctionati ca asociatie sau nu.

 19. adina says:

  buna ziua si va multumesc pt rasuns dar va deranjez cu o alat intrebare unde pot sa fac o sesizare pe aceast lucru mai exact sa va zic care este treaba si sa ma indrumati dumneavoastra unde pot sa fac sesizarea.Bunica sotului meu are 3ha de pamant dat in arenda si ea de 3 ani ia subventie pt acest pamant nu mi se pare drept sa ia pt ca sunt alti care muncesc pamantul lor si nu beneficiaza de aceasta subventie va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra

  1. Antoniu says:

   @adina-daca cel caruia bunica i-a dat in arenda pamantul, are contract(inregistrat la primarie) cu aceasta, atunci arendasul va lua subventia si nu arendatorul(bunica). De obicei, multi oameni in varsta prefera sa ia subventia, intelegandu-se verbal cu oamenii mai tineri ai satului, care se obliga sa lucreze pamantul si sa foloseasca produsele obtinute pe aceasta suprafata. Dpdv al Apia lucrurile sunt clare: arendasul ia subventia in conditiile respectarii unui contract de arenda, iar pamantul sa fie necultivat sau cultivat, in ambele cazuri, respecandu-se bunele conditii agricole si de mediu.

 20. adina says:

  buna ziua as dori sa stiu si eu daca am tot pamantul dat in arenda daca pot sa iau si eu subventie pe el chiar daca nu il lucrez

  1. Antoniu says:

   @adina-de drept, subventia o ia cel caruia i-ati dat terenul in arenda;dvs. nu puteti lua.

 21. Marius says:

  Buna ziua Va deranjez din nou cu o intrebare. Incerc sa accesez site-ul IPA ONLINE de aproximativ trei saptamani dar nu reusesc si nici nu apare ca ar fi vreo eroare, pur si simplu nu ma lasa sa ma autentific. Cunoasteti sa fie oprit sau defect si acest site?

  1. Antoniu says:

   @Marius-Apia a blocat accesul la acest site, in urma controalelor prin teledetectie, clasice, actualizarii blocurilor fizice si auditurilor Comisiei Europene, aflate in plina desfasurare. Masura contravine dreptului fermierilor de a-si verifica dosarul online. Este inca o dovada ca Apia actioneaza unilateral, fara a informa fermierii, asa cum a digitizat, de altfel, in numele fermierilor, aproape toate cererile din 2010, punandu-i sa confirme sub semnatura in 2011, ilegal, ca si-au facut singuri digitizarile. Vezi aici la pag.4, pct. 16, http://www.apia.org.ro/dir_iacs/Formular_cerere_saps_2011.pdf . Noile parole se vor aloca incepand cu anul 2012.

 22. dany says:

  doresc sa cultiv 1 hectar de ciresi,peri si gutui si as vrea sa stiu cati bani voi primi de la UE.multumesc

  1. Antoniu says:

   @dany-ciresii, perii si gutuii pe care ii veti cultiva pe suprafata amintita, fac parte din clasa culturilor permanente(CP), pentru care veti primi o plata de baza SAPS de aprox. 100euro/ha, in campania 2012.
   Vezi II.1. SCHEMA DE PLATĂ UNICĂ PE SUPRAFAŢĂ (SAPS), pag.12, de aici http://www.apia.org.ro/dir_iacs/ghid_SAPS_03032011.pdf si tabelul de la pag. 13 din CERERE UNICA DE PLATA PE SUPRAFATA 2011 de aici http://www.apia.org.ro/dir_iacs/Formular_cerere_saps_2011.pdf, pentru informare corecta si modul de completare a codurilor culturilor declarate in viitoarea cerere de subventie.

 23. Marius says:

  Nu stiti ce se intampla cu site-urile unde se putea vizualiza persoanele care au incasat subventii de la APIA pentru ca nu functioneaza de ceva vreme? Multumesc!

  1. Antoniu says:

   @Marius-site-ul functioneaza vizualizand doar platile facute catre persoanele juridice, ca urmare a unei hotarari a Curtii Europene de Justitie.

 24. Marius says:

  In cazul unui control angajatii APIA trebuie sa ne prezinte vreun document pentru ca din cate am inteles de la persoanele care au fost deja controlate, pe lista tiparita detinuta de lucratorii APIA cu persoanele care vor fi controlate, asociatia noastra este trecuta ultima cu pixul ceea ce nu mi se pare un lucru in regula. Cu privire la rezultatul controlului noi trebuie sa fim instiintati in scris?
  Va multumim anticipat.

  1. Antoniu says:

   @Marius-Daca va anunta sa participati la control, sa semnati raportul si sa adaugati obiectii daca aveti de facut. Solicitati imediat o copie a raportului sau orice fel de date prelucrate de Apia referitoare la dosarul de plata al Dvs., conform Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal
   si libera circulatie a acestor date. Apia este obligata sa va elibereze orice document ce tine de dosarul Dvs. In cazul unui control in afara esantionului de control, rezultat din analiza de risc, solicitati in scris la Apia, copii la dosarul de plata si la prelucrarile cererii din baza de date, prelucrari care se fac cu acordul Dvs. conf. legii amintite mai sus. Explicatiile nu sunt intotdeauna satisfacatoare. Documentele vorbesc!. Si nu spun asta intamplator.

 25. Marius says:

  Domnule Antoniu suntem o asociatie de crescatori de animale si am concesionat pasunea comunala de la primarie. Intrucat primarul nu a fost de acord ne-a reclamat la APIA si urmeaza sa ne vina in control.Suprafata de pasune pe care am preluat-o de la primarie a fost declarata si cu masuri de agro mediu Pachetul 1.2. Pe pasune pasuneaza in prezent animalele satului. Noi am curatat manual toata suprafata de spini, maracini etc. dar nu am cosit iarba. Mai exista o suprafata de aproximativ 3 hectare cu feriga. In cazul unui control (ne asteptam sa fie drastic) suntem penalizati pentru suprafata de feriga sau daca nu am cosit iarba, pana la ce data se poate face controlul, daca mai avem dreptul sa remediem ceva dupa control, daca putem contesta si unde rezultatele controlului si in ce baza legala. Daca puteti sa ne spuneti in ce baza legala se stabilesc solicitantii de subventii la care se vine in control.
  Va multumim si asteptam raspunsul pentru ca sunteti singura persoana in a caror raspunsuri avem incredere.

  1. Antoniu says:

   @Marius-Pentru a incasa bani pe o pasune, ori o pasunezi cu animale, ori o cosesti-daca nu ai animale. In cazul pasunii comunale pe care se afla asociatia, indepliniti conditia de plata, pentru ca, nu ati fi putut aplica pentru subventie daca nu ati fi avut animale. Deci, de cosit nu poate fi vorba. O alta conditie pe care trebuie sa o indepliniti ca asociatie este sa curatati pasunea de spini, lucru pe care l-ati facut. Cei care vin in control vor solicita caietul completat cu lucrarile efectuate pe aceasta pasune, model pe care trebuie sa-l solicitati de la Apia. Apia trebuia sa va inmaneze acest caiet de agromediu in momentul depunerii cererii de subventie. Daca aveti neclaritati, o sa va trimit eu maine acest model. Atentie si la UVM, adica, la nivelul exploatatiei Dvs. sa nu depasiti unitatea vita mare la ha. Daca pe pasune exista un numar mai mare de animale decat este legal, calculat de primarie la depunerea cererii, veti fi sanctionat. Un UMV mare atrage dupa sine si cresterea cantitatii de azot substanta activa, atragand o sanctiune pentru nerespectarea cerintelor minime. GAEC-rile si cerintele minime intrunesc acel concept de ecoconditionalitate care trebuie respectat. In cazul reclamatiilor, spuneti-le celor de la Apia, sa dea curs controalelor pe teren numai dupa ce se vor respecta procedurile europene, nu cele de partid. Altfel, in baza de date se face o analiza de risc automat, dupa care se stabilesc esantioanele de control clasic si prin teledetectie la nivelul intregii tari. In concluzie, nu trebuie sa va speriati. Indiferent de imixtiunile politice sau imperfectiunile existente, Apia este o agentie puternic supravegheata si de institutiile europene.

 26. micutttu says:

  As vrea sa stiu si eu cam ce am de facut pentu a beneficia de de fonduri pentru o livada de pruni.Am aproximativ 3 H.As vrea sa stiu ce acte imi trebuiesc si ce praguri de finantare sunt,am posibilitatea de a mai lua in arenda de la rude…Va multumesc anticipat.

  1. Antoniu says:

   @micutttu-Cel mai bine e ca inainte de 1.03.2012 sa mergeti la cel mai apropiat centru local al Apia, in vecinatatea caruia se afla terenul, si sa cereti toate raspunsurile la intrebarile dvs. Nu o spun pentru a scapa de raspuns. Daca veti fi nemultumit de raspunsul lor atunci ne vom auzi tot aici.

 27. Antoniu says:

  @Piroska-Da, se poate face fara penalizari pana in 30 mai 2011, solicitand de la Apia formularul de tip M. Solicitati de la Apia si caietul de agromediu, daca aveti pachete de agromediu pe pasune. Daca nu vor sau nu stiu unde sa ‘koate’, vi-l dau eu.
  ‘Parti ale parcelelor agricole plantate cu copaci si declarate ca pasuni, daca densitatea copacilor sau arbustilor este sub 50 copaci/arbusti la hectar, raspandite “inegal” pe o anumita parte a parcelei agricole’ reprezinta elemente de peisaj eligibile pentru plata.

 28. Piroska says:

  Buna ziua. Domnule Poenaru daca am facut greseala la limitele subparcelelor se poate face ulterior rectificarea fara a plati penalizari,si daca ulterior vreau sa transform o parcela din fineata in pasune ptr ca am nevoie se poate sau nu.
  Pe pasune am destul de multi brazi pe care nu as vrea sa le tai pentru ca terenul este destul de abruptsi ma tem de eroziune cum e reglementat pe HA cati brazi am voie… cand incepe sa considere Apia pasunea mea ca fiind padure.
  Multumesc.

 29. Antoniu says:

  @VIOREL-Da, se poate. Nu uitati sa evidentiati intr-un registru, pe care il solicitati de la Apia, lucrarile efectuate, data si platile catre firma. Daca aveti pachete de agromediu preluate de la primarie, spre exemplu, doar P1, puteti efectua mecanizat curatirea pasunii de spini. Pachetul P1+P2 iti permite curatirea doar manual.

 30. VIOREL says:

  Sunt de la un ACT si as vrea sa va intreb daca curatatul pasunilor luate in concesiune de la primarie pot fi curatate cu o firma specializata.

 31. Antoniu says:

  @paul-incercati sa solicitati celor de la centrul Apia de care apartineti.

 32. paul says:

  buna ziua. Domnule Poenaru ati putea sa-mi dati o adresa de unde sa imprim anexa 33. Nu am reusit pana acum.Va multumesc si va doresc succes in demersurile dumneavoastra.

 33. Antoniu says:

  @stefan-la orice firma care vinde erbicid, vanzatorul iti spune din instructiunile de pe produs, perioada de folosire. Porumbul cultivat in acest moment nu are sanse mari sa ajunga la maturitate daca nu sunt precipitatii in zona. Il puteti pune dar la Apia sa-l declarati porumb furajer.

 34. Antoniu says:

  @dana-vedeti in zona cat se da la ha la contractele de arenda. Aici se dau produse cuprinse intre 300-500 kg/ha.
  @dana-puteti cultiva dar il declarati la Apia porumb furajer solicitand formular de modificare a cererii.

 35. stefan says:

  socrul meu are teren agricol in reg de deal , in oltenia si doresc sa incep sa-l recultiv si sa-l repun in circuit agricol si nu ma prea pricep ; de unde sa iau toate datele necesare , de pe internet sau sa-mi cumpar carti de specialitate sa nu mai intreb tot timpul cand se pun cartofii, cand se pun semintele , etc;

  la acest moment am o problema:
  daca pun acum porumb se poate dat in acelasi timp cu semanatul porumbului si cu ierbicid sau cand rasar porumbii si daca da cu ce ierbicid

  merci mult!

 36. dana says:

  este tarziu sa ar si sa pun porumb acum ?
  am samanta tip Fundeni sau sa pun samanta clasica din porumbii cultivati anul trecut, sunt din zona de deal si nu a plouat de mult
  multumesc!

 37. dana says:

  cat sa cer arenda ptr 1 ha de teren cultivat cu plante pt stupi, de la apia banii i-am luat eu, multumesc!

 38. Antoniu says:

  @iulica R-E treaba primariei in relatia ei cu prefectura. Prefectura nu are cum sa anuleze un contract intre consiliul local si fermier. E semnat si parafat? E acceptat de catre Apia contractul dvs., cel facut pe cinci ani? Daca da, e ok.

 39. iulica R says:

  suntem ascociatia crescatorilor de bovine si anul trecut am avut contract de inchiriere cu titlu gratuit pentru suprafata de pasune comunala.anul acesta la inceputul lunii aprilie ni s-a aprobat un nou contract pe 5 ani tot cu titlu gratuit.dupa 2 saptamani am fost anuntati ca prefectura a respins contractul ca nefiind valabil datorita faptului ca nu se incaseaza nicio taxa le primarie.Ce putem face pentru a obtine un nou contract sau ramane valabil cel vechi?

 40. Antoniu says:

  @constantin c.-luati legatura cu primaria, consiliul local. Ei au in administrare pasunea comunala, inclusiv luciul de apa si incercati sa faceti un contract de arenda. Cu acest contract va veti inregistra la APIA, o conditie necesara pentru a accesa orice fel de fonduri de dezvoltare rurala. Contactati apoi Oficiul judetean al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si solicitati o firma de consultanta care va va face proiectul. Succes!

 41. constantin c. says:

  cum se poate arenda ,sau concesiona un helesteu creat prin excavatie pe o suprafata de 1ha din pasunea comunala ,de un localnic care ulterior a murit,helesteul ramanand si nu este folosit de nimeni?.as dori sa infiintez o crescatorie de gaste si rate ptr care as avea nevoie de acest helesteu si de cel putin 1 ha pasune langa el , construid in acelasi timp si un adapost. ma gandeam ca sa populez si helesteul cu peste ptr valorificare.
  ma poate ajuta cineva cu informatii si cu cateva sfaturi?

 42. Antoniu says:

  @Marius-Dvs. aveti dreptul la subventie. Puteti depune cerere de subventie la centrul judetean Apia. Primaria trebuie sa-si retraga cererea neconditionat. De fapt, la depunerea cererii , primariei i s-a cerut si situatia concesiunilor in care apare si contractul cu asociatia Dvs.Functionarul Apia trebuie sa verifice acest lucru.

 43. Marius says:

  Domnule Antoniu. Am concesionat de la primarie suprafata de 200 hectare pasune comunala. Cererea de concesiune a fost depusa in data de 03.03.2011 si aprobata in sedinta Consiliului local din data de 29.04.2011, avem contract de concesiune. Pentru suprafata concesionata de noi primaria a depus cerere de subventie. Putem transfera cererea pentru a primi noi asociatia subventia pentru anul 2011 si ce acte avem nevoie. Va multumesc.

 44. Antoniu says:

  @Piroska- in formularul 202 “Declaratie speciala privind veniturile din activitati independente” trebuie sa declarati natura veniturilor inclusiv cele provenite din activitati agricole, concretizate prin subventii.

 45. Piroska says:

  Multumesc mult pentru raspuns.As mai avea o intrebare…pentru subventiile platite de APIA se platesc impozit.As face o IF pentru a putea inregistra contractele de pasunat…as plati si impozitul la finante insa daca si subventia pe hectar se impoziteaza nu prea renteaza

 46. Antoniu says:

  @Piroska- pasunea este a Dvs. inteleg,asa ca, aveti dreptul sa luati subventie cu conditia sa respectati GAEC-urile si sa faceti dovada ca pasunea este intretinuta prin pasunare sau cosire. Numai daca aveti concesionata pasune comunala de la primarie aveti obligatia sa detineti si animale. In cazul prezentat, puteti incheia cu fiecare proprietar de animale un contract de pasunat, fara sa depasiti UVM-ul pe hectarul de pasune(numarul optim de animale alocat pe ha de pasune pentru evitarea suprapasunarii), prin care veti indeplini conditia de pasunat, urmand sa respectati apoi si GAEC-urile.

 47. Piroska says:

  Domnule Antoniu daca ma puteti lamuri..
  Am o pasune de munte pe care primesc vaci si junici de la diversii agricultorii din aprilie pina in septembrie…pe toata periada verii am grija de animale …desi nu am animale proprii eu ma ocup de “pensiunea de vacii”si consider ca tot eu trebuie sa primesc subventia de la stat.Am sau nu dreptate .
  Ce fel de contract as putea incheia cu fermieri la primirea animalelor ca sa fiu in ordine la o eventuala control APIA.

 48. Antoniu says:

  @pauld78- ‘Dreptul unei parti de a fi preferata unei alte persoane la cumpararea sau vanzarea unui anumit bun.’ Cam asta este definitia dreptului de preemtiune din Dreptul Civil. In cazul terenurilor agricole ‘vanzarea terenurilor agricole poate sa aiba loc numai dupa ce vecinii terenurilor au renuntat la cumparare, ei fiind preferati.’ Ori aici nu este vorba de vanzare ci de concesionarea pasunilor comunale conform Ordinul 541/2009.

 49. pauld78 says:

  Domnule Poienaru primaria scoate pasunea la licitatie, si am dori sa stim daca locuitorii comunei(asociatia) au drept de preemtiune. Care act normativ reglementeaza
  aceasta situatie?
  Va multumesc mult!

 50. Antoniu says:

  @Marius-Primariile concesioneaza conf. Ordinul 541/2009 teren dar au si dreptul de a depune cerere de subventie. Radulescu sa faca in asa fel incat sa interzica primariilor sa mai depuna cereri de subventie si nu sa ceara fermierilor sa parasca pentru ca apoi Apia, vezi-doamne, sa interzica accesul acestora la fondurile comunitare.In baza carei legi Apia poate sa interzica primariilor sa depuna cerere?
  Eu am publicat in revistele lor de specialitate punctul meu de vedere: primariile beneficiaza de plata dubla,primesc bani europeni pentru restructurare si o alta plata din aceleasi fonduri structurale, pentru subventii pe pasuni. Pana cand primariile vor reprezenta bazine electorale, pe bani europeni, subventiile catre acestea vor curge fain frumos.

 51. Marius says:

  Domnule Antoniu in emisiunea “VIATA SATULUI” de pe TVR 1 din 27.02.2011 secrertarul de stat MADR Adrian Radulescu a spus ca asociatiile crescatorilor de animale care fac dovada ca au depus la primarie cerere pentru concesionarea pasunilor in termen legal si au fost refuzate daca anunta acest lucru la APIA i se va respinge primariei cererea pentru subventia pentru pasune. Cunoasteti daca aceasta afirmatie are o baza legala si care este aceasta sau a fost spusa doar asa. Va multumesc si pentru ajutorul acordat anterior.

 52. antoniu says:

  @paul-asociatia este o alta entitate care trebuie inscrisa in RNE.

 53. paul says:

  Va multumesc f mult. Sa inteleg ca e suficient sa anexam copi ale cardurilor noastre ?

 54. Antoniu says:

  @paul-membrii dvs. aveau cardul inainte de constituirea asociatiei, fara de care nu puteau obtine subventia pentru animale.
  Ordinul 541/2009 vine in sprijinul asociatiilor care folosesc pasunile comunale, punand in mod firesc anumite conditii:
  “„1. Responsabilităţi ale utilizatorilor de pajişti
  a) In scopul utilizării pajiştilor aflate în administrarea consiliilor locale ale comunelor, oraşelor, respectiv municipiilor:
  – asociaţiile crescătorilor de animale legal constituite, crescătorii de animale persoane fizice şi juridice depun o cerere la consiliul local, al cărei model este prevăzut în anexa la prezenta strategie, prin care solicită concesionarea unor suprafeţe de pajişti.
  b) Utilizatorii de pajişti care încheie contracte de concesiune trebuie să îndeplinească minim următoarele condiţii:
  – să fie înregistraţi în Registrul Naţional al Exploataţiilor;
  – să asigure o încărcătură minimă de 0,3 UVM/ha pentru suprafaţa solicitată;
  – să prezinte un program de păşunat conform prevederilor cap. IV pct. 8, pentru perioada preluării în folosinţă a suprafeţei de pajişti solicitată.
  c) Utilizatorii de pajişti au obligaţia să asigure întreţinerea corespunzătoare a acestora, în vederea menţinerii şi ridicării potenţialului de producţie.”

 55. paul says:

  Va salut si v-as ruga daca ma puteti lamuri in privinta Ordinului 541/25 septembrie 2009.
  Am facut oasociatie a crescatorilor de animale din comuna noastra (Slatina Timis/Caras Severin) cu participarea majoritati celor ce detin animale.
  As dori sa stiu daca este nevoie sa inregistrez asociatia in RNE pentru obtinerea cardului de exploatatie. Fiecare membru al asociatiei este inscris deja in RNE. Oare acest ordin nu a fost “imbunatatit” mai recent?
  Va multumesc anticipat si va cer scuze pentru eventualul deranj!

 56. Antoniu says:

  Marius-prima conditie a unei asociatii pentru a obtine in concesiune o pasune comunala este ca ea sa detina animale. Nu exista nicio prevedere care sa oblige primariile sa concesioneze pasunile comunale. Din pacate, asta este. Primariile pot depune cereri de subventie in conditiile cerute de catre Apia: respectarea bunelor conditii agricole si de mediu, intretinerea pasunilor prin cosit sau pasunat.
  cititi cu atentie aici: http://www.apia.org.ro/dir_iacs/ghid_informatii_generale_fermieri_2010.pdf
  si TABELUL DE CONVERSIE A ANIMALELOR IN UNITATE VITA MARE (UVM), pag.16, http://www.apia.org.ro/dir_iacs/ghid_agromediu_2010.pdf

 57. Marius says:

  Am infintat o asociatie pentru concesionarea suprafetei de pasune din comuna noastra si primaria refuza sa ne concesioneze pasunea motivand ca nu pot sa piarda subventie. Exista vreo prevedere legala in care sunt obligati sa ne-o concesioneze.
  Bani din subventia pa pasune pot fi utilizati de primarie si in alte scopuri sau doar pentru intretinerea pasunii si unde este prevazut acest lucru.
  Care este suprafata de pasune optima necesara pentru o vaca in zona de munte si unde este prevazut acest lucru. Va multumesc mult.

 58. Antoniu says:

  @Marius- In instructiunile pentru fermieri 2011, care vor fi postate in curand pe site-ul Apia, veti citi cu atentie si veti lua o decizie. Aveti posibilitatea ca dupa 1.03.2011, la reinoirea cererii de subventie, sa anuntati Apia in legatura cu cele intamplate.

 59. Marius says:

  Am declarat la subventie o suprafata de 0.5 hectare pentru masuri de agro-mediu si in acest an vecinul de langa parcela mea a trimis pe cineva sa-i are parcela si din gresala a arat-o pe a mea. Ce pot sa fac in aceasta situatie pentru a nu fi penalizat deoarece am inteles ca nu am voie sa-l ar timp de 5 ani si pana se implinesc mai am doi. Multumesc anticipat.

 60. Antoniu says:

  @catalin- suprafata min. este de 1 ha. Ea poate fi alcatuita din parcele nu mai mici de 0,3 ha astfel incat 0,3+0,3+0,4= 1 ha. In solicitarea de subventie se pot declara si parcele nu mai mici de 0,1 ha plantate cu pomi fructiferi. Intructiuni de completare a cererii de subventie pe suprafata si conditii de indeplinit, gasiti pe http://www.apia.org.ro.

 61. catalin says:

  SALUT!AM SI EU O INTREBARE.IMI PUTETI SPUNE CARE ESTE SUPRAFATA MINIMA PENTRU CARE SE POATE PRIMI SUBVENTIE? VA MULTUMESC!

 62. admin says:

  @katona-de subventie beneficiaza doar asociatia. Daca iesiti din asociatie si va veti declarati in nume propriu terenul, veti beneficia de subventie.

 63. katona says:

  BUNA. AS AVEA SI EU O INTREBARE: AM UN HECTAR DE PAMINT ARABIL SI IL AM INTR-O ASOCIATIE. POT SA BENEFICIEZ DE SUVENTIE? MULTUMESC.

 64. Antoniu says:

  @Orita-cititi cu atentie Decizia de plata pe care o aveti in fata unde aveti explicatii pentru plata SAPS, CNDP si eventual LFA si Agromediu, daca sunteti cu ferma in zona defavorizata si/sau cu pachete de agromediu. De asemenea, solicitati detalii functionarului care raspunde de dosarul Dvs.

 65. Antoniu says:

  @ionut-cel mai rapid la banca unde aveti deschis contul deschis, cont pe care l-ati comunicat la Apia odata cu depunerea cererii. Pentru verificarea platii accesati aici http://www.apia.org.ro/informatii_plati_fermieri.htm si urmati ‘Informaţii cu privire la beneficiarii şi plăţile efectuate’

 66. Orita says:

  As dori sa stiu cum pot verifica sumele primite de la Apia pentru terenurile detinute in proprietate, cu ajutorul calculatorului.
  Va multumesc!

 67. ionut says:

  unde pot sa aflu si eu daca au intrat banii in cont de la apia.

 68. Ionescu marcel says:

  Buna seara .Ma numesc Ionescu Marcel din Craiova si va rog daca puteti sa-mi spuneti cati euro s-au primit subventie de la UE pentru 24ha (in doua blocuri fizice)teren necultivat din 2007 pana in prezent(4ani).Mentionez ca terenul se afla in comuna Bulzesti,sat Fratila, jud. Dolj.Terenul avea initial 3 proprietrari(3 frati-Rm. Valcea ,Craiova, Bucuresti )Terenul are acum 5 mostenitori,2Rm Valcea ,2 Craiova ,1 Bucuresti iar succesiunile de la Rm. Valcea si Craiova nu s-au facut.
  Multumesc anticipat.

 69. Antoniu says:

  @adrian-Cel care are cererea de subventie trebuie sa procedeze astfel:
  portiunile aferente proiectului trebuie scoase din cererea de subventie si din circuitul agricol. Diminuarea suprafetei se justifica la agentie cu documentele constructiei eoliene si dovada scoaterii din circuitul agricol.
  Daca pasunile sunt cu inalta valoare naturala, atunci solicitantul subventiei mai poate primi pachete financiare in plus. Micsorarea unor astfel de suprafete, aflate sub contract pe o perioada de cinci ani, se exprima in sanctiuni. Totusi,se poate anunta agentia ca pe anumite suprafete sau pe intraga suprafata, nu se mai poate respecta contractul, solicitand retragerea fara a returna banii din urma, invocand o clauza de revizuire din Regulamentului 1974/2006, art. 45, alin. 4

 70. Adrian says:

  Draga Antoniu,

  Ce se intampla daca o pasune comunala este concesionata unei firme pentru dezvoltarea unui proiect eolian: consiliul local poate beneficia in continuare de subventii pentru pasune, in conditiile in care contractul de concesiune este prevazut ca portiunile libere pot fi folosite in continuare de comunitate in scop agricol?

  Multumesc anticipat,
  Adrian

 71. urda ioan says:

  as avea si eu o antrebare ,am anchiriate de la primarie 60ha de pasune am primit doar o parte din subventie retul se mai da?pasunea este la agro-mediu si este an zona defavorizata an anii trecuti am primit la timp,am avut si control totul este bine.Va multumesc mult!!

 72. Daniel S says:

  Am si eu o intrebare d-le. Antoniu si m-as bucura daca mi-ati putea elucida nelamurirea. Eu nu am apucat anul acesta sa imi depun declaratia pentru subventia pe suprafata. Am ajuns exact cu o zi de intarziere si cei de la APIA nu au mai vrut sa imi primeasca dosarul. As vrea sa stiu daca m-as putea astepta in cazul acesta la vreun fel de sanctiuni din partea APIA? Si daca ar fi asa in ce ar consta aceste sanctiuni?
  Va multumesc anticipat.

 73. Antoniu says:

  @toma ovidiu-http://www.anunturi-agricultura.ro/agricole/cumpar-plante-medicinale-vanzari-7771.php

 74. TOMA OVIDIU says:

  Aicultor vreau sa infintez o cultura cu plante melifere. Pot accesa fonduri pentru asemenea cultura
  Daca ma puteti ajuta cu informatii de unde as puea sa cumpar seminte plante melifere, medicinale. De aproape 3 saptamani caut pe internet firme care se ocupa cu comercializare, fara un rezultat.
  seminte:
  – Sulfina alba.( Melilotus albus )
  – Sulfina galbena ( Melilotus officinalis )
  – Facelia. ( Phacelia tanacetifolia)
  – Urechea porcului (Salvia verticillata)
  – Limba mielului( Borago officinalis )
  – Mataciune moldoveneasca ( Dracocephalum moldavica )
  – Catusnica (Nepeta cataria var. citriodora L)
  – Iarba sarpelui ( Echium vulgare )
  – Salvie de câmp ( Salvia pratensis )
  – Melisa (roiniţa)

  Va multumesc anticipat

 75. Antoniu says:

  @Alexandra-nu se mai pot face dupa 11 iunie 2010 modificari. In declaratiile din 2011 se pot indrepta lucrurile.

 76. Alexandra says:

  Parcelele sunt in 2 blocuri fizice invecinate dar diferite si nu este supradeclarat blocul. Cererile nu au fost depuse online.

 77. Antoniu says:

  @Alexandra-parcelele se afla in aceasi bloc fizic? Blocul fizic este supradeclarat? Cererile au fost depuse online?

 78. Alexandra says:

  Buna ziua. Am si eu o nelemurire. Ce se poate intampla in cazul in care din greseala 2 proprietati si-au inversat parcelele intre ei. In momentul de fata se mai poate face ceva, se mai pot corecta lucrurile?
  Va multumesc

 79. Antoniu says:

  @george-exista tolerante admisibile doar pana la max i ha iar Apia face aproximari, conform reglementarilor europene, comparand suprafata declarata cu cea masurata.

 80. george says:

  Bun si atunci presupunand ca am un control in urma caruia in loc de 20 ha masurate pe orto, cu gps ies 18 sa zicem, ce se intampla?

 81. Antoniu says:

  @george-am recomandat schimbarea rapida a aparatelor de receptie(GMS-2 Topcon), model invechit, tocmai pentru erorile semnalate de dvs. Semnalele emise de noii sateliti americani (GPS), rusesti(GLONAST) sau europeni(Galileo)sunt evident mai bune. Asadar, transmitator bun, automat inseamna sa am si receptor pe masura. Din pacate, solicitarea mea a fost acoperita strident de vuvuzele aflate in numar prea mare.

 82. Antoniu says:

  @Alexandra-decizia de plata se emite automat de sistem atunci cand toate controalele administrative sunt facute. Primirea deciziei acasa nu inseamna automat ca banii au si intrat in cont. Pentru acest neajuns nu este de vina Apia. Agentia trimite ordinele de plata la Finante iar acestia ordona bancilor sa faca transferul de bani. Faptul ca nu ati primit inca decizia acasa inseamna: nu s-au efectuat inca toate controalele administrative sau functionarii nu au reusit sa trimita recomandat decizia.

 83. george says:

  Am inteles ca cei de la apia la controlul pe teren al suprafetelor, folosesc gps-uri de “mana” dar din cate stiu acele gps-uri nu au erori cam mari(3-4 m)? de exemplu daca eu imi masor o suprafata cu aplicatia de masurare pe care o are prog de identif, exista posib ca la controlul pe teren cu gps-ul suprafata sa fie mai mare sau mai mica? Multumesc

 84. alexandra says:

  Decizia de plata se primeste atunci cand cererea de plata pt anul in curs se accepta de apia? Multumesc

 85. Antoniu says:

  @pinilie marian-puteti face contestatie in 30 de zile de la primirea deciziei de plata

 86. pintilie marian says:

  am avut o surpriza cu cei de la apia,mi-au taiat subventia din cauza ca am repozitionat 1ha teren necultivat adica lam mutat dintrun bloc fizic in altul si nu din vina mea,pot face dovada terenului cei de la bucuresti mi-au spus sa depun o petitie,as dori sa intreb cine a mai depus petitie sau mai bine o las asa ca nu o sa mi se rezolve problema,cum se face o petitie?

 87. Antoniu says:

  @mihaela- in cerere se observa http://www.apia.org.ro/dir_iacs/cerere_unica_plata_suprafata_2010.doc ca exista la denumire cultura ‘Teren necultivat’ cu codul 970(pag. 11). Pentru 2010 subventia pe suprafata(SAPS)este de aprox. 81 euro/ha.

 88. mihaela says:

  Buna ziua.Bunica are 10 ha teren in jud Ialomita.Daca acest teren este necultivat poate beneficia de subventii?In caz afirmativ care ar fi valoarea acestora?Multumesc anticipat.

 89. Antoniu says:

  @Anonim- Multumesc si va recomand sa cititi cu atentie ghidul de aici http://www.apia.org.ro/dir_iacs/ghid_informatii_generale_fermieri_2010.pdf

 90. Anonim says:

  Va multumesc pentru raspuns, o duminica placuta.

 91. Antoniu says:

  Anonim- asociatia cu pasune inchiriata de la primarie, poate sa faca regulile cu acordul membrilor sai. Ceea ce puteti face Dvs. este sa cereti sa vedeti toate documentele ca membru, pentru ca aveti acest drept si/sau sa cereti cota parte din subventie daca s-a hotarat asa de catre adunarea generala. Pentru a le cere explicatii in cazul in care nu le primiti, oficial puteti vedea ce sume s-au incasa de la Apia aici http://plati.apia.org.ro:8089/payment_info/pages/svapnt/paymentinfo/PaymentInfoPublicListReport.jsp
  sau aici http://plati.apia.org.ro:8089/payment_info/pages/svapnt/publicweb/ro/index.html
  Daca aveti dovezi ca banii nu se intrebuinteaza in scopul pentru care au fost dati de catre bugetul CE si cel national, anuntati imediat Serviciu Antifrauda al Apia la relatii.cu.publicul@apia.org.ro

 92. Anonim says:

  Buna seara, da, ma regasesc pe acel tabel cu nr de bovine pe care-l am, iar suprafata detinuta nu se specifica (eventual ceea ce e atribuita pe capetele de ovine, doar ca banii oricum nu-i primim de la presedinte, pe motiv ca se investeste subventia primita in pasunat si sunt nevoie de banii care se primesc de la Apia). Suprafata de pasunat ii la comun cu ceilalti membrii din asociatie (aprox. 300ha). Nu am prea fost la sedintele asociatiei, dar nu cred ca ar fi nici un detinator de animale de acord sa plateasca taxa de pasunat, mai ales cei ce fac parte din asociatie.Pasunea este inchiriata de la Primaria din localitate din anul 2007 pe o perioada de 7 sau 8 ani. Poate gresesc eu, dar am inteles ca s-a emis o hotarare prin care cei ce beneficiaza de subventie sunt obligati ca sa nu perceapa diferite taxe pe suprafetele de pe care se primesc subventii. Nu mi se pare normal ca din moment ce se primesc subventii care se investesc direct in pasunat (in mare parte pe hartie, ca stie presedintele asociatiei cum sa-i administreze 😉 ) fara sa-i primim noi membrii in mana ………. iar tot noi sa mai platim si taxa de pasunat??? pur si simplu nu avem nici un castig (noi fiind membrii cei de rand mai simpli si umili) Am gresit sau nu?:). De aia va intreb, pt ca presedintele cand merge la Apia sa depuna actele pt subventie, in afara de tabelul cu bovinele, parcela de pasune si extrasul de cont bancar….. acel presedinte nu completeaza si o declaratie pe proprie raspundere in care declara ca nu se parcep taxe pe suprafata subventionata? o seara placuta

 93. Antoniu says:

  @Anonim-asociatia din care faceti parte a fost obligata sa depuna la Apia un tabel cu acordul scris al membrilor sai prin care presedintele asociatiei este imputernicit sa reprezinte asociatia si sa beneficieze de subventie. Va regasiti pe acel tabel cu semnatura Dvs., cu suprafata detinuta si nr. de animale? Asociatia a stabilit si cu acordul Dvs. taxa de pasunat? Pasunea este inchiriata de la primaria comunei?

 94. Anonim says:

  Buna seara, am o intrebare: fiind membru la o asociatie pt cresterea animalelor, este normal ca sa platesc taxa de pasunat asociatiei pt o vita? (din moment ce asociatia din care fac parte beneficiaza de subventia pt pasune acordata de APIA. Din cate stiam, ca sa se obtina subventia pt pasuni, beneficiarul subventiei (asociatia in cazul acesta) are obligatia de a mentine curata pasunea si de a nu percepe diferite taxe pt pasunea la care primeste subventie. Multumesc anticipat

 95. Antoniu says:

  @marius- vezi aici la pag 21-22 http://www.apia.org.ro/dir_iacs/ghid_informatii_generale_fermieri_2010.pdf
  procesator este Fabrica de Fermentare a Tutunului Ocna Mures.
  Oups! fabrica asta e din orasul meu natal

 96. marius says:

  In legatura cu subventiile pentru cultura tutunului,Se primestesubv…,Unde gasesc contract pentru vinzarea lui.Multumesc anticipat. Raspund si la imail lupan.marius@yahoo.it

 97. ION says:

  Va multumesc pentru raspuns.

 98. Doina says:

  Multumesc pentru raspuns , am gasit informatiile care ma interesau.
  O zi buna

 99. Antoniu says:

  @Doina- apasati aici https://antoniupoienaru.finantare.ro/2009/10/17/apia-anunta-plata-in-avans-pentru-campania-2009/ apoi pe Hotararea nr 1211 M.Oficial 696/16.10.2009 din finalul postarii mele.

 100. Antoniu says:

  @ION-la centrul nou unde v-ati depus o noua cerere mergeti si solicitati formularul M3 de retragere totala a suprafetei. La celalat centru unde aveti deja cerere din 2007 si identificatorul solicitati formularul M2 de adaugare a suprafetei. Veti adauga la acelasi centru suprafata la care ati renuntat, cea de pe formularul M3. Astfel se repara gresala.

 101. ION says:

  am teren agricol pe raza a doua localitati din judet, localitati ce sunt arondate le centre apia diferite, fara sa stiu ca acest lucru nu este corect, am depus cerere pentru subvnentie separat la cele doua centre apia. Cum sa procedez sa anulez o cerere si sa fac o anexa la unul din centre cu un supliment de suprafata Precizez ca la unul din centre depuneam cerere inca din anul 2007 si aveam codul atribuit iar la celalant centru este primul an in care depun cerere.

 102. Doina says:

  Buna ziua,
  As dori si eu niste informatii daca puteti sa ma ajutati ?
  Am 10 hectare de teren arabil in judetul Brasov pe care il lucreaza o persoana din zona respectiva care are suprafete mai mari si pe care cultiva in principal grau.
  As dori sa aflu daca se poate , macar cu titlu informativ cam ce subventie se poate primi pe aceasta suprafata de 10 hectare pe care se cultiva grau , pentru a vedea daca suma de bani cu care sant eu recompensata de persoana care lucreaza terenul este rentabila si pentru mine , avand in vedere ca impozitul il platesc tot eu ? ca daca nu mai bine vand terenul la cineva care este interesat !
  Eu am un contract cu persoana respectiva si toamna imi trimite o suma de bani care considera dansul ca mi se cuvin de pe suprafata lucrata !
  Cam ce sume se dau la hectar pentru grau , orz , sfecla ? sau unde pot sa aflu ?
  Va multumesc !

 103. Antoniu says:

  @angela-aici gasiti ordinul http://www.madr.ro/pages/l52/ordin-541-din-25-august-2009.pdf
  directorii nici nu prea au dreptul de a face asa ceva datorita situatiei in care se afla. cel mai bine e sa anuntati Oficiul de Lupta Antifrauda al UE http://ec.europa.eu/anti_fraud/index_en.html sau divizia care se ocupa de fonduri comunitare din cadrul DNA reclamand imediat comportamentul acestui individ.

 104. Antoniu says:

  @george-vreti sa depuneti cererea prin IPA online? Numai cei de la Apia va pot da parola. Daca nu vor adresati-va dir. gen. al Apia la relatii.cu.publicul@apia.org.ro

 105. angela says:

  Sunt angajata la centru judetean apia, gestionez cereri de peste 50 ha.In conformitate cu ord.541/2009 modificat incepand cu data de 29 septembrie 2009,consiliile locale nu mai pot atribui pasunele comunale numai prin contracte
  de concesionare.Contractele anterioare datei mai sus mentionata raman valabile cu conditia de-a face dovata incarcaturii minime de 0,3 UVM/ha.Directorul executiv al agentiei ma preseaza sa iau in considerare toate tipurile de contracte, inchiriere/arenta/contract de pasunat etc.emise dupa data de 29 septembrie 2009.Sunt amenintata cu nota explicativa, cu incompetenta.Primariile nu au cunoscut modificarea ord.541/2009 si se fac in contiuare contractele cum le-au facut inainte de modificarea ord.541/2009.Eu am trimis adresa la toate primariile in luna ianuarie si am anuntat de modificarea ord.541/2009, dar nu au luat in considerare.Toata responsabilitatea este pe cel care gestioneaza dosarul,directorii nu vor sa-ti de-a mimic in scris.MULTUMESC.

 106. george says:

  M-ati putea ajuta cu parola de autentificare daca v-as da codul numeric personal? Pt ca cei de la apia mi-au spus ca de la primarie imi da parola, iar de la primarie ma trimite la apia. va multumesc

 107. Antoniu says:

  @Alexandra- de la centrul local Apia de care apartineti. Daca nu stiti, cautati cel mai apropiat centru de locul unde aveti pamantul aici http://www.apia.org.ro/regiuni.htm. Daca suprafata pe care o aveti este >50 ha atunci cererea se depune la centrul judetean.

 108. Alexandra says:

  De unde imi pot lua parola de autentificare? Multumesc

 109. Alexandra says:

  Unde as putea gasi lista cu cei care au primit suventii pt 2007 si 2008. Multumesc

 110. Antoniu says:

  @costin- cititi instructiunile din cererea pe 2010 aici: http://www.apia.org.ro/dir_iacs/cerere_unica_plata_suprafata_2010.doc

 111. costin says:

  am un ha de pamant arabil in zona de deal si vreau sa fac o livada de pruni pe acest teren.vreu sa stiu ce documente imi trebuiesc si daca se acorda subventie pentru livada de pruni?Multumesc!

 112. Antoniu says:

  @emil- pe 1 ha TA de lucerna se ia SAPS+PNDC. La nivelul anului 2009 SAPS-71,12 euro/ha, PNDC-44,64 euro/ha si 1euro= 4,2180 lei. Pentru 2010 nu s-au comunicat platile la ha. Culturile verzi din M214 sunt in valoare de 130 euro/ha la nivelul anului 2009.
  Ca cerinte de management citez din cererea de subventie 2010: ‘Cerinţe de management:
  – semănarea culturilor verzi trebuie realizată până la sfârşitul lunii septembrie. Plantele ce pot fi utilizate ca şi culturi verzi sunt: mazărea, măzărichea, rapiţa, muştarul, lupinul, sulfina;
  – doar fertilizanţii organici pot fi utilizaţi înaintea înfiinţării culturilor verzi. Utilizarea fertilizanţilor chimici pentru culturile verzi este interzisă;
  – biomasa formată trebuie să fie incorporată în sol cel târziu până la finalul lunii Martie;
  -lucrările agricole necesare pentru următoarea cultură pot începe doar după ce s-a realizat această acţiune;
  – nu este permis aratul pajiştilor existente în fermă pe toata durata angajamentului.
  – aplicanţii pot schimba anual suprafaţa pentru care aplică acest pachet cu alte suprafeţe localizate în cadrul aceleiaşi ferme, dar cu condiţia menţinerii valorii de suprafaţă angajată în cadrul acestui pachet în primul an de angajament
  Cerinţa cuprinsă în GAEC specifică faptul că: „pe timpul iernii terenul arabil trebuie să fie acoperit cu culturi de toamnă sau să fie lăsat nelucrat pe cel puţin 20% din suprafaţa de teren arabil a fermei”. Pentru a se evita orice suprapunere cu acest GAEC acest pachet se poate aplica pe maximum 80% din suprafaţa de teren arabil aparţinând unei ferme.’

 113. emil says:

  am 1ha teren arabil in arenda pe care vreau sa cultiv lucerna pot beneficia de subventie si ce suma? si in ce consta pachetul nr 4 ,,culturi verzi” din masurile de agromediu 214. Va multumesc!

 114. Antoniu says:

  @goga gina- dpdv al Apia va trebuie documentele ce le-am scris in postarea anterioara. Rezilierea unui contract se poate face respectand asemenea clauze prevazute in contract. Conditionarea cu accesarea unui fond sunt vrajeli. Consultati un avocat si veti vedea ca aveti dreptate in conditiile in care contractul se poate rezilia cu acordul partilor. Succes!

 115. GOGA GINA says:

  Va rog sa ma scuzati ca insist cu intrebarile dar, Contractul de inchiriere imas este pe o suprafata de 24 Ha si asa cum v-am scris mai sus este pe 10 ani .Ceea ce ma nelinisteste pe mine, este daca se poate rezilia acest contract atata timp cat noi nu am accesat nici o Masura, deoarece inchirierea imasului si inchirierea grajdurilor s-a facut la diferente de timp mari.Pe noi ne intereseaza daca are dreptul de a rezilia un contract odata ce la semnat?Inca o data va multumesc. Mentionez ca in contractul incheiat nu este mentionat nici o clauza prin care acesta sa se rezilieze in cazul in care nu am aplicat pentru nici o masura.Noi am incheiat o hartie scrisa de mana fara numar de inregistrare ca un angajament scris si atat.

 116. Antoniu says:

  @goga gina-Declaraţia de eligibilitate referitoare la suprafeţele de păşune concesionate,arendate,inchiriate de persoane fizice/juridice de la Consiliile locale, comunale/orăşăneşti/municipale pentru care fermierii solicită sprijin în baza asigurării a cel puţin 0,3 UVM/ha păşune(si max 1 UVM) (Anexa nr. 2 a Formularului de cerere pentru 2010).
  În acest caz, fermierii vor prezenta: -copia contractului de concesiune,arenda sau inchiriere care stă la baza dreptului de utilizare a păşunii. In cazul in care contractele sunt incheiate anterior intrarii in vigoare a Ordinului MAPDR/MAI nr. 541/2009 (29septembrie 2009) si nu sunt conforme anexei la actul normativ mentionat, fermierii trebuie sa prezinte si dovada eliberata de Consiliul local, din care sa reiasa utilizarea pasunii in baza UVM .
  -copia cardului de exploatatie care dovedeste ca este inregistrat in RNE cu nr de animale declarat.Solicitarea la plata a suprafetelor de pasuni comunale fara ca acestea sa fie obtinute in baza animalelor detinute determina neeligibilitatea acestora , nefiind dovedit dreptul de utilizare in conformitate cu legislatia nationala.
  Formularului de cerere pentru 2010 se gaseste aici: http://www.apia.org.ro/iacs_documente.htm

 117. GOGA GINA says:

  Intrebarea mea este :Pot cumva sa contest ceea ce are de gand acest primar sa faca? Cum pot sa dovedesc legal ca nu are dreptate?Pot sa spun fara nici o retinere ca aici in comuna totul are legatura cu politicul.Va rog sa ma ajutati cumva daca se poate Multumesc anticipat.

 118. GOGA GINA says:

  Am o intrebare, de fapt am nevoie de un sfat mai bine zis
  Sotul meu este crescator de animale . A incheiat de la Consiliul local pasune. Initial a incheiat un contract de inchiriere pe 10 ani, pentru a accesa Masura 112 cred ,nu pot sa fiu sigura ,cert este ca el nu avea nici adapost pentru animale. Grajdurile fostului C.A.P au fost inchiriate mult mai tarziu si prin urmare nu a mai putut accesa nici o masura. Acum primarul vrea sa ii rezilieze contractul de inchiriere deoarece ceilalti crescatori din zona au inchiriat imasul anual. Este drept ca sotul meu a semnatun angajament ca va accesa in termen de 8 luni un proiect nestiind in momentul acela ca nu i se va inchiria adaposturile respective. Ce pot sa fac ? Va rog sa imi spuneti vreo baza legala cu privire la cele scrise.Va multumesc

 119. Tudor says:

  Multumesc!

 120. Antoniu says:

  @tudor-proprietatea bate arenda. Indiferent daca terenul este in registrul fermelor, trebuie sa faci dovada proprietatii sau unei forme de contract pentru masura M112. Orice proiect comunitar ‘stie’ ca problema proprietatii nu este rezolvata in Romania si de aceea pluseaza-la selectia dosarelor- celor care cumpara si isi intabuleaza pamantul.

 121. Tudor says:

  Revin: daca in registrul agricol figurezi cu terenul pe care il pui in joc asta justifica proprietatea?

 122. Tudor says:

  Multumesc pentru raspuns, insa doream sa stiu astea pentru ca in criteriile de selectie se spune ca daca ai terenul in proprietate ai 30 puncte. Asta implica si arenda? Din cate stiu la arenda scad punctele.

 123. Antoniu says:

  @tudor-agentia de plati pentru dezvoltare rurala si pescuit prin oficiile sale judetene detine toate informatiile pentru ca la ei se depun cererile pe aceasta masura. Aici aveti ghidul http://www.maap.ro/pages/dezvoltare_rurala/gs_masura112_update_4.12.2008.pdf
  Exista posibilitatea ca anumite cerinte din ghid sa se modifice de la o sesiune la alta.
  1.nu toti solicitantii au in proprietate teren, deci e valabil si contractul de arenda
  2. titlul M112 raspunde la aceasta intrebare. Ulterior accesarii si implementarii M112 se pot accesa si fonduri pentru constituirea asociatilor de producatori.

 124. Tudor says:

  1. Doresc sa depun un proiect pe 112 si vreau sa stiu daca trebuie neaparat titlu de proprietate pe teren sau se poate si alt act, care ar fi acela?
  2. Asociatiile de producatori agricoli pot depune proiect pe 112 si in ce conditii?
  Multumesc!

 125. Antoniu says:

  @andra anghel- da, cu conditia sa respecte GAEC-urile si in UAT-ul unde aveti declaratia sa fie toate trei pachetele. Pentru aceasta intrati pe http://lpis.apia.org.ro cu nume -lpisweb si parola-apia2008 iar dupa ce va situati pe comuna, in tabelul din stanga la harti, deschideti fisierul cu pachetele si bifati si debifati succesiv ca sa va convingeti ca aveti concomitent toate cele trei pachete

 126. Andra Anghel says:

  Intrebare:

  Pentru pasunile (comunale) proprietate publica sau privata ale consiliilor locale se pot obtine, de catre consiliile locale subventii in cadrul masurii 214, pachetele P1, P2 si P3 (cumulate sau individuale, dupa caz)?

 127. Antoniu says:

  @alexandra-Masura 214 le cuprinde pe amandoua. IN ACEST CAZ pe un TA(80%) nu poti beneficia decat de cultura verde, pachetul 4, P4, iar pe un PP numai de P1 si/sau P2, P3.

 128. Alexandra says:

  am o nelamurire, in ce consta efectiv pachetul 4 ( agro-mediu) si daca poate fi cumulat cu pachetul 1 si 2? multumesc

 129. Antoniu says:

  Pentru persoane fizice:
  -actul de identitate (CI/BI) şi/sau paşaport pentru cetăţeanul străin;
  -dovadă cont bancar activ (aceasta se depune în cazul în care contul bancar nu mai corespunde cu cel din campania precedentă, nu mai este activ sau este un fermier nou);
  -în cazul în care fermierul este administratorul numit al unei forme de asociere simplă (fără personalitate juridică), conform Legii nr. 36/1991, modificată prin Legea nr. 139/2007, acesta prezintă contractul de societate al formei simple de asociere.
  Pentru persoane juridice:
  -actul de identitate (CI/BI) şi/sau paşaport pentru cetăţeanul străin administrator;
  -dovadă cont bancar activ (aceasta se depune în cazul în care contul bancar nu mai corespunde cu cel din campania precedentă, nu mai este activ sau este un fermier nou);
  -actele care dovedesc forma de organizare, înregistrare fiscală şi cele de numire/desemnare administrator, dacă este cazul, specifice fiecărei forme de organizare în parte.
  (sursa:APIA)

 130. Alexandra says:

  Mai am o intrebare.Ce acte sunt necesare pentru suventie in 2010?Va multumesc.

 131. Antoniu says:

  @violeta- la un 1euro= 4,2180 lei plata va fi SAPS-71,12 euro/ha. Daca sunteti intr-o unitate administrativa cu pachete financiare in plus, masuri de agromediu, mai puteti incasa 182 euro/ha, masura 214. Poate beneficiati si de masura 211 sau 212. Campania de depunere a cererii incepe la 1 martie 2010 si se termina la 17 mai 2010. Ultima zi este 11 iunie 2010 dar cu sanctiuni de 1%/zi pentru perioada de dupa 17 mai 2010.
  -materiale de informare aici :http://www.apia.org.ro/presa_materiale_2010.htm
  -model de cerere de plata 2009 si cititi conditiile cu rezeva ca pana la inceperea campaniei 2010 mai pot interveni schimbari: http://www.apia.org.ro/dir_iacs/cerere_unica_plata_suprafata_2009.pdf
  -masuri de sprijin pentru zone defavorizate si agromediu: http://www.apia.org.ro/dir_iacs/ppt.pdf
  -puteti depune cererea de acasa de la calculator daca mergeti si va inregistrati la Apia in Registrul Fermierilor:http://www.apia.org.ro/ipa_online.htm

 132. violeta says:

  Am si eu o intrebare la cere nu gasesc niciu raspuns. Ma intereseaza subventia pt pasuni si nu stiu cand incepe campania de depunere a cererilor. Nici care sunt conditiile care trebuie indeplinite. daca aveti mai multe informatii va rog sa imi raspundeti

 133. Antoniu says:

  @sali simona- daca bunica e inscrisa la Apia atunci trebuie sa anuntati agentia pentru modificare in baza de date a proprietarului, imediat dupa vanzare si astfel beneficiati de subventie.

 134. sali simona says:

  daca bunica mea imi vinde terenul ei da 8 ha ,eu mai beneficiez de subventie de stat pt el??

 135. Antoniu says:

  @alexandra- da.unii au primit banii pe 2009 datorita http://www.apia.org.ro/comunicate_presa/CP_APIA_plati_SAPS_2009_16102009.pdf
  diferenta o vor primi pana in 30 iunie 2010. cei care nu au primit nimic, vor beneficia de plata integrala tot pana la data de 30 iunie 2010.

 136. Alexandra says:

  deci cei de la primarie ar putea daca vor, sa-mi treaca toata suprafata in registrul lor si apoi sa fac demersuri ca sa ma inscriu eu in cartea funciara? de ce unii spun ca au primit o parte din banii pt 2009 iar altii nimic?

 137. Antoniu says:

  @alexandra- pe baza documentelor de mostenire trebuie sa va treca in registru suprafata reala. Daca nu vor, atunci declarati la Apia exact cat aveti in registrul lor agricol.

 138. Alexandra says:

  cei de la care am primit terenul nu mai sunt, la primarie in registrul agricol terenul este in pozitia mea adica platesc impozit si toate cele, doar ca am constatat ca in realitate e mai mult teren decat in registru ce fac? va multumesc

 139. Antoniu says:

  @alexandra-anul acesta, la depunerea cererii incepand cu 1 martie 2010, se va cere fiecarui fermier sa obtina de la primarie dovada ca figureaza in registrul agricol(reorganizat dupa principiile Apia, exact cu parcelele situate in blocurile fizice). Actul de mostenire va da dreptul sa depuneti cerere de subventie, urmand ca ulterior sa va intabulati. Pina la intabulare, personal va recomand sa faceti un contract de arenda cu familia Dvs. de la care ati primit mostenirea. Astfel, in registrul de la primarie si la depunerea cererii de subventie actele vor face dovada detinerii terenului pe numele Dvs. Intabularea poate dura mai mult timp si poate depasi ultimul termen de depunere a cererii la APIA, 17 mai 2010 si cu sanctiune de 1% pe zi 11 iunie 2010.

 140. Alexandra says:

  Am si eu o intrebare:detin o suprafata de teren primita mostenire de la familia mea, pot sa cer suventie daca terenul nu este intabulat pe mine?Ce trebuie sa fac? Va multumesc.

 141. Antoniu says:

  @Constantin Gheorghe-diferenta de 6 ha e declarata de altcineva, fara a avea acte, suprafata fiind in proprietatea Dvs. Nu primaria decide ce declaratii faceti Dvs la Apia!. Daca veti declara si cele 6 ha atunci e posibil ca in baza de date Iacs de la Apia sa apara o supradeclarare a blocului fizic in care se afla parcela de 17 ha. Sau nu. La un eventual control, considerand ca dvs veti declara 17 ha si celalalt ilegal 6 ha, fara a avea o supradeclararea a bf, cel care nu face dovada proprietatii sau arendei va fi sanctionat. In cazul de fata, sanctiunea o va incasa cel care isi va permite sa declare la Apia averea altuia.
  Luati legatura cu persoana care a declarat cele 6 ha si spuneti-i ca ii faceti un bine: sa nu mai declare in 2010 suprafata care va apartine de drept. Daca nu doreste si, mai mult, este in cardasie cu primaria, anuntati imediat serviciul Antifrauda din cadrul Apia la adresa relatii.cu.publicul@apia.org.ro

 142. Costantin gheorghe says:

  Buna ziua, ce bine ca mai exista cineva care vrea sa ajute si sa lamureasca lumea, stima si respect. am o problema: detin o suprafata de teren(pp),nu stiam sigur ce suprafata are, eu am zis 11ha, acum am aflat ca de fapt sunt 17ha, si diferenta de 6 ha a fost declarata de alta persoana imi spun cei de la primarie si tot ei imi mai spun ca nu pot sa-mi mai modific suprafata pt 2010. e adevarat, ce pot face? multumesc

 143. aurora says:

  scuze pentru lipsa l corect multa – tastatura –

 144. aurora says:

  Multumesc mult,-Sunteti un profesionist adevarat – va doresc succes in activitatea pe care o desfasurati si muta, muta sanatate !

 145. Antoniu says:

  @aurora-Model contract de arendare aici: http://www.euroavocatura.ro/articole/222/Model_contract_de_arendare__Legea_223_2006
  Vazand conditiile din contractul Dvs. ca arendator in relatia cu arendasul, veti putea decide cu ajutorul unui avocat, modul in care acesta se poate rezilia.
  Arendasul trebuie sa aiba contractul cu Dvs. inregistrat la primaria comunei(cerinta prin lege dar si APIA la depunerea cererii de subventie) in care se afla terenul. Daca arendasul(asociatia), repet, nu are Declaratia depusa la Apia cu semnaturile de imputernicire pentru reprezentare a membrilor sai, asociatia nu poate primi subventie pe 2009. Cred ca aveti o copie a contractului de arendare, asa ca, puteti vedea in ce conditii il puteti rezilia.
  -Mergeti la cea mai apropiata unitate fiscala unde va platiti impozitele si va veti putea interesa despre impozitul pe arenda.
  Va reamintesc ca Apia ca institutie nu rezolva astfel de litigii.
  Succes!

 146. aurora says:

  Mutumesc frumos! pentru raspuns si indraznesc sa mai intreb doua lucruri: – in ce Lege,Ordonanta se stipuleaza ca pentru primii doi ani de la improprietarire nu platesti impozit pentru pamantul arendat (in cazul meu in primul an de intrare in posesie nu am primit nici-un beneficiu material sau banesc);
  – daca doresc sa reziiez contractul de arendare cum sa procedez corect trimitind o cerere semnata recomandat pe adresa societatii comerciale la data aceasta in care sa specific ca doresc eiberarea terenului agricol in anul 2010 ?
  va rog sa-mi dati un sfat cum sa procedez nu prea ne pricepem.
  Va multumim !

 147. Antoniu says:

  Depinde cum ati incheiat contractul. Daca asociatia la care ati dat pamantul in arenda nu a depus o declaratie la Apia odata cu cererea de subventie pe 2009, declaratie semnata si de Dvs., prin care inputerniciti administratorul sa ridice subventia, atunci aveti argumente pentru reziliere chiar si in instanta. Apia nu rezolva litigiile dintre arendasi si arendatori.
  ‘Tanarul pensionar’,un fermier in devenire, sa foloseasca si masura 112 pentru copiii sai dar si celelalte masuri de aici: http://www.maap.ro/pages/page.php?self=03&sub=0302&art=030202&var=030202.

 148. aurora says:

  felicitari pentru blog!
  eu disperata cu subventiile nu am observat corect unde am intrat dar mi-a placut si am ramas aici sa scriu ce ma durea. si eu am locuit la Cluj 1o ani sotul meu este clujean si tare greu s-a adaptat in sud acum este un tamar pensionar are aceiai varsta cu a dumneavoastra, ar putea sa se ocupe el de acest teren pe care l-am dobandit oricum destul de greu.
  Multe urari de sanatate!

 149. aurora says:

  de fapt eu vreau sa reziliez acest contract si sa il lucrez eu in 2010.ce trebuie sa fac in acest sens pentru ca ei nu renunta asa usor la suprafetele mari si compacte .

 150. aurora says:

  Buna seara!
  interesanta si utila pagina vreau sa pun si eu o intrebare: am contract de arendare cu o societate agricola pentru anul 2010 pot sa renegociez acest contract acum? primesc foarte putini bani pentru 46 ha iar de subventii nici nu a pomenit daca as lua eu subventia ar fi super mult fata de cat primesc.
  Va rog sa ma luminati si pe mine pentru ca tare incorect joaca acesti arendasi.Multumesc!

 151. Antoniu says:

  @gabriela-wow! e si mai bine. apia incurajeaza asocierea.

 152. Gbariela M says:

  VA MULTUMESC. DAR DACA MA CUPLEZ CU CEILALTI VECINI CARE AU TOT ASA SUPRAFETE MAI MICI DE 1H , SE POATE FACE ACEST LUCRU ?

 153. Antoniu says:

  @Gabriela M-Cele doua parcele au peste 3000mp fiecare, adica peste o,30 ha si anume: o,50 ha respectiv 0,42 ha. Mai aveti nevoie de inca o parcela de cel putin 0,30 ha ca sa indepliniti conditia ca exploatatia Dvs sa aiba o suprafata de cel putin 1 ha. Din pacate nu indepliniti conditia minima.
  Exista o sansa doar daca ati avea o parcela de 0,10 ha in plus, adica de 10 ari sau 1000 mp de vie, livada, pepiniera pomicola, arbusti fructiferi, pepiniera viticola, cazuri in care suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,10 ha.
  0,50+0,42+0,10=1.02ha. Succes.

 154. Gabriela M says:

  Daca am o suprafata de 5000 mp si nu am pimit titlu de proprietate pe el pot , dar la primaria localitatii figurez cu terenul respectiv , pot beneficia de ajutorul de la APIA ? Mai am 4200 mp cumparati cu chitanta de mana si trecuti la primarie pe numele meu , pot benaficia de ajutor banesc . De la primarie mi se spune ca trebuie sa am 1h la un loc ca sa pot beneficia de bani. Va rog mult sa imi raspundeti si va multumesc amticipat.Mentionez ca terenul este cultivat in fiecare an .

 155. Daniela C. says:

  Ca de obicei un raspuns f.bine documentat. Multumesc. Spor in activitate si putere de munca in continuare.

 156. Antoniu says:

  @A.Casangiu-Noul Regulament financiar, adoptat în 2006, stabilește principiul conform căruia statele membre trebuie să asigure publicarea unei liste cu toți beneficiarii tuturor formelor de finanțare din fondurile UE pentru agricultură și dezvoltare rurală pentru fiecare exercițiu financiar.
  Regulamentul Comisiei, stabilește În detaliu modul în care se va face această publicare, după ce Consiliul și-a dat acordul în privința elementelor principale în noiembrie anul trecut. Regulamentul prevede ca fiecare stat membru să își publice informațiile pe un site care să permită publicului să caute beneficiarii după nume, localitate, sumele primite (și moneda în care sunt exprimate), sau pe baza unei combinații a acestor trei criterii și să extragă informațiile sub forma unui singur set de date.
  Regulamentul cere statelor membre să informeze beneficiarii asupra faptului că datele personale vor fi făcute publice precum și asupra drepturilor prevăzute de normele UE referitoare la protecția datelor, garantând astfel faptul că sistemul respectă cerințele privind protecția datelor.

  Aceste informații vor fi disponibile de la data de 30 aprilie a anului următor celui în care au fost făcute plățile și rămân pe site timp de doi ani de la data publicării inițiale.

 157. Daniela C. says:

  DACA SE POATE VA ROG SA NE POSTATI UN LINK UNDE SE POT VEDEA PLATILE FACUTE PE 16 OCT. ANUL ACESTA 2009.
  MULTUMESC ANTICIPAT.

 158. Antoniu says:

  Membrii asociatiei trebuiau sa completeze o Declaratie prin care erau de acord ca administratorul lor desemnat sa depuna la APIA cererea de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata in campania 2009, in numele membrilor asociatiei, si ca nu vor depune cereri de plata in nume propriu pentru suprafetele pentru care a aplicat asociatia. Lucrul acesta nu s-a intamplat.
  Asadar, subventia o primeste asociatia dar nu fara acordul membrilor sai. Declaratia trebuie sa contina si un tabel cu toate persoanele care detin teren si animale in asociatie. Contractul il puteti renegocia de comun acord, in asa fel incat sa va puteti solicita si partea de subventie.
  Lipsa Declaratiei din dosarul de solicitare al asociatiei atrage dupa sine anularea subventiei.

 159. Coltescu Maria says:

  Buna ziua,
  M-am treyit si eu. Am 4,69 ha TA intr-o localitate din Jud. Dolj. Pamintul este dat intr-o asociatie de la care primesc bani in functie de productia realizata (griu si floarea soarelui). E drept cam putini, ba ca e pretul mic, ba ca a fost anul slab. Ma rog. Doresc sa stiu cine beneficiaza de subsentie, eu sau asociatia. Sau depinde de maniera in care fost incheiat contractul?
  Multumiri

 160. stefania manescu says:

  Dar trebuie sa mai intreb odata intrucat asa mi s-a spus dintr-o sursa de pe langa APIA:)
  Pentru un teren arabil necultivat se poate obtine subventie mai multi ani (respectand GAEC-urile)?

 161. stefania manescu says:

  Va multumesc f. mult!

 162. Antoniu says:

  @Stefania-
  -Platile pe 2009 vor incepe mai repede anul acesta, mai precis pe 16 oct. Pana la acea data trebuie sa apara o hotarare de guvern privind cuantumul platilor pe suprafata. Plata SAPS pe 2009 este de aprox. 71 euro insa nimic nu e sigur pana la aparitia hg-ului.
  -terenul necultivat trebuie sa respecte GAEC-urile. Deocamdata nu aveti nicio restrictie asa ca puteti declara teren necultivat.
  Atentie la terenurile care se ‘misca’.
  Daca sunt purtatoare de pachete financiare in plus(vezi masurile M211,212,214 din PNDR, in speta pasuni) atunci trebuie sa respectati contractul de cinci ani si cerintele de desfasurare a unei activitati agricole, respectarea Gaec, respectarea cerintelor statutare de management, etc. Doar daca semnati contractul.
  La vanzarea terenului, cel care cumpara trebuie sa respecte eventualul contract semnat de Dvs cu Apia. E adevarat, un teren care are si drepturi financiare in plus, devine mai pretios la vanzare.
  Daca se construieste ceva pe teren si este inregistrat ca si teren necultivat la agentia de plati, trebuie anuntata APIA si/sau DADR-ul pentru diminuarea subventiei, respectiv scoaterea terenului aferent constructiei din circuitul agricol.
  Succes!

 163. stefania manescu says:

  Va multumesc foarte mult pt. promtitudinea cu care mi-ati raspuns. Eu am parcurs toate acele documente si tocmai din cauza abundentei informatiei nu pot raspunde la cateva intrebari simple:
  – inteleg ca pt. anul 2008 (platile se fac in 2009) cuntumul SAPS este de 60,75 euro..dar nu stiu unde sa caut si daca s-a stanilit cat este pt. 2009, care se va plati in 2010
  – daca solicit pt. teren arabil necultivat SAPS, am vreo conditie gen: nu poti tine taren parlaga mai mult de 1 sau 2 ani, dupa care trebuie sa cultivi ceva pe el??
  Scuze ca sunt atat de insistenta.
  Multumesc pentru ajutor in identificare…asta pt. mine a fost partea usoara :))

 164. Antoniu says:

  @Stefania-Nu sunteti confuza. Cititi http://www.apia.org.ro/dir_iacs/ghid_inf_gen_SAPS_2009.pdf apoi
  http://www.apia.org.ro/dir_iacs/ghid_inf_gen_SAPS_2009.pdf.
  Dupa asta http://www.apia.org.ro/dir_iacs/GAEC2009_21072009.pdf apoi http://www.apia.org.ro/dir_iacs/cerere_unica_plata_suprafata_2009.pdf si la urma intrati pe http://legislatie.just.ro/Document.aspx si cauti Hotărârea Guvernului nr. 1560/2008 privind stabilirea pentru anul 2008 a cuantumului platilor directe unice pe suprafata al platilor nationale directe complementare in sectorul vegetal, al platilor nationale directe complementare in sectorul vegetal, al platilor pentru culture energetice si al platilor separate pentru zahar care se acorda in agricultura.
  Succes la depunerea cererii in 2010!
  Daca vreti sa identificati pe harta pozitia parcelelor in blocurile fizice va pot ajuta.

 165. stefania manescu says:

  Buna ziua
  Citesc de ceva vreme despre acest subiect , al platilor de subventii si sunt extrem de confuza.
  Am cateva hectare de teren: arabil si pasune permanenta. Terenul arabil nu este cultivat si vreau sa stiu daca pot solicita subventie in baza SAPS (am inteles ca pentru 2010 se preconizeaza a junge la 100 euro/ha) si daca sunt conditionata ca dupa un anumit nr de ani sa il cultiv. Va rog sa imi spuneti daca am inteles gresit faptul ca , terenul arabil lasat necultivat in mod deliberat dar mentinut in bune conditii agricole si de mediu..este eligibil a primi subventii conform SAPS.
  Pentru hectarele de Pasune Permanenta ce bani pot primi avnd in vedere ca terenurile se gasesc in jud.Brasov, comunele Parau, Dumbavita si Sercaia?

 166. Florina says:

  Multumesc mult pentru informatii!

 167. Antoniu says:

  Cerere se depune in 2010. In 2008 a fost 60,75 euro, in 2009 va fi 71 cred, iar in 2010 poate 100 euro. Cursul de schimb va creste si el. Cu incredere si cu dorinta de a respecta cerintele Apia se poate depune cerere de subventie.

 168. Florina says:

  Si care ar fi valoarea subventiei, 60,75 euro/ha?

 169. Antoniu says:

  Da, poate primi. Are un ha si va declara pruni. In 2010 incepand cu luna martie pana in 15 mai poate sa depuna cerere la Apia. Identificarea suprafetei in blocul fizic o putem face impreuna online. Sa deschida un cont valid pe numele lui,asta daca nu are cumva unul. Ii trebuie un extras de cont doar la depunerea cererii. Cererea se gaseste aici http://www.apia.org.ro/dir_iacs/cerere_unica_plata_suprafata_2009.pdf si va rog sa o studiati cu atentie.

 170. Florina says:

  As avea si eu nevoie de cateva informatii daca ma puteti ajuta…
  Un unchi de-al meu are 1 hectar de livada de pruni. M-a rugat sa caut pe internet daca poate primi vreo subventie de la stat pentru aceasta livada si in ce conditii; nu face parte din nici o organizatie sau ceva de genul acesta.
  Va multumesc anticipat pentru orice informatie, eu neavand cunostinte prea multe legate de acest domeniu.

 171. Antoniu says:

  @Ramona-cel care lucreaza pamantul primeste subventia. Daca arendatorul v-a dat in arenda pamantul si a depus cerere pentru cele 10 ha iar Dvs. arendas pentru cele 42 ha, automat apare un conflict de supradeclarare. Daca ati depus numai Dvs. cererea, atunci toata subventia pe cele 42 ha va intra in cont, urmand ca in conformitate cu contractul de arenda sa-i platiti partea din subventie pe cele 10 ha.
  Eu zic sa studiati legea arendarii si sa va modificati contractul pentru ca asa cum este facut nu se stipuleaza nicaieri faptul ca arendatorul accepta diminuarea sumei pe cele 10 ha in cazul in care arendasului i se calamiteaza culturile, apar conflicte de supradeclarare generatoare de sanctiuni pecuniare cauzate de neconcordanta dintre titlul de proprietate si suprafata masurata la controalele pe teren,etc. Intr-un cuvant, indiferent de vreme, de eventualele sanctiuni pe care o sa le incasati ca arendas, arendatorului trebuie sa-i dati 100% subventia pe cele 10 ha. Nu e corect.

 172. ramona says:

  buna ziua, as dori sa stiu dc. am incheiat un contract de arenda pentru 42 de hectare teren agricol si pentru 10 din ele este specificat in contract ca arendasul incaseaza subventia eu pot incasa pentru restul de teren subventia? multumuesc anticipat

 173. Claudia says:

  MULTUMESC FOARTE MULT! Problema noastra, respectiv a Consiliului Local Fetesti, Ialomita, este aceea ca ne dorim sa putem administra noi banii, din urmatoarele considerente:
  1. la nivelul localitatii exista o singura asociatie legal constituita, care reprezinta interesele a cinci crescatori de animale, nefiind agreata de restul fermierilor;
  2. in conditiile in care concesionam, arendam sau inchiriem terenul, taxele care trebuie sa fie platite la primarie (taxa pe teren + chiria, redeventa, taxele de pasunat etc.) sunt aprox. egale sau depasesc valoarea subventiei acordate, astfel incat banii de la UE ajung la primarie, respectiv taxa pe teren la Impozite si Taxe, celelalte taxe urmand sa fie folosite, conf. legii zootehniei pt. intretinerea pasunii.
  Din punctul nostru de vedere, gandisem incheierea unor contracte de folosinta gratuita cu crescatorii de animale, urmand sa fie organizata licitatie pentru achizitionarea serviciilor necesare pentru imbunatatirea calitatii pasuni.
  Cererea a fost depusa la C.J. APIA pe persoana fizica, cu cont bancar deschis pe persoana fizica, reprezentanta a primariei, dar acum ni se spune ca suntem obligati sa viram banii unei asociatii, pentru ca primaria nu are voie sa administreze banii in nume propriu intrucat se considera ca nu detine animale, deci nu este eligibila (probabil ca aceasta este varianta pe care ati expus-o mai sus, respectiv: crescatorii de animale asigura pasunatul si, chiar in conditiile in care nu platesc taxa de pasunat, se considera ca acestia din urma sunt utilizatorii de fapt si de drept ai pasunii si ei au dreptul sa solicite plata SAPS).
  Pentru mine personal este greu de crezut ca in tara exista vreo primarie care detine animale in patrimoniu si atunci nu inteleg de ce legislatia prevede faptul ca pot depune cereri pt. plata unica pe suprafata si consiliile locale.
  Multumesc inca o data si ma bucur foarte mult ca v-am descoperit (search pe Google: “subventie pasune”).

 174. Antoniu says:

  @Claudia-Referitor la incasarea subventiei de catre consiliul local vezi Ordin nr. 118 din 03/03/2009
  pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 246/2008 privind stabilirea modului de implementare, a conditiilor specifice si a criteriilor de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plati directe si plati nationale directe complementare in sectorul vegetal, pentru acordarea sprijinului aferent masurilor de agromediu si zone defavorizate.
  1.Ce tip de contract se poate incheia cu crescatorii de animale, tinand cont de prevederile Ord. 246/2008, art. 7, alin. 7) si ale Codului fiscal actualizat, art. 256, alin. 3)?-
  In cazul in care Consiliul local a incheiat cu crescatorii de animale un contract de pasunat pentru o anumita suprafata din pasunea comunala, aceasta pierde dreptul de utilizare, crescatorii de animale fiind utilizatorii de fapt ai terenului si cei indreptatiti sa solicite plata SAPS.
  In cazul suprafetelor de pasune comunala pentru care nu exista contracte de pasunat incheiate cu crescatorii de animale, Consiliul local are dreptul sa solicite plata SAPS, cu conditia sa desfasoare propria activitate agricola, adica sa respecte Bunele Conditii Aagricole si de Mediu(GAEC) referitoare la pajistile permanente.
  In situatia in care Consiliul local intretine pasunea comunala, iar crescatorii de animale asigura pasunatul, chiar in conditiile in care nu platesc taxa de pasunat, se considera ca acestia din urma sunt utilizatorii de fapt si de drept ai pasunii si ei au dreptul sa solicite plata SAPS.
  De aceasta ultima fraza s-au prevalat multe asociatii facute la repezeala pentru a stopa accesul consiliilor locale la depunerea cererilor pe 2009.
  Daca vrei o parere personala, eu consider plata consiliilor locale ilegala dpdv al reglementarilor comunitare: nu platesti statul roman de doua ori, asa cum niciun fermier nu poate incasa o plata dubla. Statul este beneficiarul atator fonduri comunitare iar eu, adica EU vine si ii mai pompeaza o alta plata prin subventiile pe pasune. Mai explicit, iti dau bani sa-ti reformezi institutiile statului, iar tu, stat sanctionezi propria-ti institutie daca nu respecta GAEC-urile, sa zicem. Nu e o aberatie si o plata dubla?
  Pasunile trebuie concesionate pe cel putin 40 de ani unor asociatii puternice, identificabile si verificabile financiar si constituite pe criterii de performanta.
  2. daca depune cerere primaria, ea trebuie aiba contul la Trezorerie.
  3. administrarea se face dupa reglementarile APIA si a legislatiei in vigoare:http://www.apia.org.ro/materiale%20promovare/2009_APIA-GAEC.pdf
  http://www.apia.org.ro/dir_iacs/ghid_inf_gen_SAPS_2009.pdf
  http://www.apia.org.ro/dir_iacs/Caiet%20fermier%20M214.pdf

 175. Claudia says:

  Ajutor! Referitor la incasarea subventiei de catre consiliul local:
  1. Ce tip de contract se poate incheia cu crescatorii de animale, tinand cont de prevederile Ord. 246/2008, art. 7, alin. 7) si ale Codului fiscal actualizat, art. 256, alin. 3)?
  2. Pe numele cui trebuie sa fie deschis contul bancar (rerezentant unitate, persoana fizica sau consiliu local, institutie publica)?
  3. Cum trebuie sa se procedeze pentru administrarea fondurilor? Va fi angajata o societate de prestari servicii, potrivit legii sau este obligatoriu sa fie derulate aceste fonduri prin intermediul unei asociatii de crestere a animalelor?
  Multe multumiri!

 176. Antoniu says:

  ANDREEA
  ‘Dosarul cererii de finantare se completeaza în doua exemplare – original si Copie – si se
  depune la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) al
  judetului unde are loc implementarea proiectului, împreuna cu formatul electronic (CD)
  al Cererii de finantare.’
  http://www.maap.ro/pages/dezvoltare_rurala/gs_masura112_update_4.12.2008.pdf

  SUCCES!

 177. Andreea says:

  Am revenit cu o alta intrebare…stiti ceva despre masura 112″instalarea tinerilor fermieri”?As vrea sa stiu unde se depun cererile de finantare pt judetul Brasov si daca anul acesta se mai pot depune cereri?

 178. Antoniu says:

  Andreea-contractul nu putea fi reziliat unilateral. Ma bucur pentru tine.

 179. Andreea says:

  Multumesc!Astazi am depus cererea si spre surprinderea mea cei de la centrul zonal (dupa cateva telefoane) nu au mai cerut nici o “supravizare”de catre primarie a contractului de arenda…sper sa fie bine si sa ajunga dosarul la Brasov.Multumesc inca o data pt informatii si ajutor!

 180. Antoniu says:

  Andreea- contractul tau este valabil. Depune cererea aia odata! Suprafetele aflate sub contract se vor suprapune cu aceleasi suprafete pe care le va declara primaria. Conflictul de supradeclarare se va putea rezolva in instanta. Mai mult, dupa ce depui cererea anunta Directia Antifrauda si Control Intern a APIA prin mail-ul de aici http://www.apia.org.ro/relatii_publice_informatii.htm si prezinta situatia exacta daca functionarul Apia va rezolva conflictul de supradeclarare in defavoarea ta, cea care are contract si intretine pasunea.
  In contrast cu situatia ta acelasi lucru i-am sugerat primarului din Horoatul Crasnei, jud Salaj, pe motiv ca cei de la centrul judetean al APIA Salaj invocau nush’ce ordin al ministrului prin care primariilor li se interzice sa mai depuna cerere de subventie pe 2009.
  E strigator la cer ceea se intampla in aceasta tara! Sa nu ne miram daca cei de la UE ne vor suspenda subventiile din cauza mafiilor politice constituite in jurul banilor comunitari.

 181. Andreea says:

  Buna ziua. Am revenit cu vechea mea problema(pasunea luata in arenda pe zece ani de la Primarie)…am vorbit la Centrul local APIA si mi s-a spus ca pasunea pe care am luat-o in arenda de la Primarie a fost declarata de catre Primarie si ca eu pot doar s-o supradeclar…mi s-a mai spus si ca ei (cei de APIA) stiu ca Primaria ar fi trimis acasa persoanelor cu contracte de arenda o suspendare a acestor contracte.Mentionez ca eu nu am primit nimic acasa dar in momentul in care am fost la Primarie sa platesc arenda mi s-a spus ca nu figurez cu nimic de plata la ei si ca nu-mi mai gasesc contractul de arenda…spuneti-mi se ca fac pentru ca nu mai fac fata minciunilor si coruptiei din aceasta comuna!Se poate ca Primaria sa suspende contractul de arenda fara sa ma anunte?Si daca da, pe ce motiv?

 182. Antoniu says:

  Tiberiu-Decizia de plata o primiti acasa. Pentru orice informatie legata de cererea Dvs va puteti adresa centrului local sau judetean al APIA Brasov unde ati depus cererea pentru ca aveti neconditionat acest drept conf. Legii 677/2001. Puteti consulta site-ul public unde apar cei carora li s-au efectuat platile: http://plati.apia.org.ro:8089/payment_info/pages/svapnt/paymentinfo/PaymentInfoPublicListReport.jsp
  sau
  http://plati.apia.org.ro:8089/payment_info/pages/svapnt/publicweb/ro/index.html
  Trebuie sa aveti rabdare si putin noroc ca in momentul cautarii sa functioneze serverele.
  Daca nimeni nu va va raspunde la Apia si nu aveti nicio informatie despre cererea Dvs atunci transmiteti-mi pe mail (antoniu_poienaru@yahoo.com)CNP-ul si eu va voi ajuta.

 183. Tiberiu says:

  As avea si eu o intrebare…daca sunt din jud.Brasov si am depus cerere pt subventie APIA 2008 pentru o pasune din zona montana si pentru cultura de primavara (cartofi), cand as putea primii banii si cati anume?

 184. Antoniu says:

  Conditia de eligibilitate pentru subventie comunitara: 1 ha cu parcele mai mari sau egale cu 0,30ha.
  “Precizăm că sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar
  şi formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor,
  livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor
  fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare.”
  In concluzie, de la Directia Ajutoare de Stat si Subventii din cadrul APIA nu primiti ajutoare pentru pomi fructiferi.
  Daca solicitati de la Apia subventii comunitare atunci trebuie sa aveti, in cazul Dvs.pe cerere minumum 1 ha= o,5ha pomi fructiferi + 0,5 ha( pasune sau teren arabil sau cultura permanenta pomi fructiferi, vie, etc)

 185. Traian says:

  Buna ziua!va deranjez si eu pt niste detalii;sunt proprietarul a 5000mp teren extravilant-categoria de folosinta livada meri,situata in jud Buzau,orasul Patarlagele,si vreau sa stiu daca pot beneficia de subventii sau ajutoare si in ce conditii sau ce trebuie sa fac?Va mutumesc anticipat!adresa mea de YM este traimun2@yahoo.com

 186. Antoniu says:

  @Gabilu-Inteleg ca ai depus tu sau ai tai cerere de subventie la Apia iar contul in care trebuie sa intre banii pentru subventie este la CEC Bank. Decizia de plata vine acasa. In acel moment se poate merge la banca. Daca nu este timp pentru asta, urmareste prin filtrari succesive site-ul public
  http://plati.apia.org.ro:8089/payment_info/pages/svapnt/publicweb/ro/index.html

 187. Antoniu says:

  @Andreea-primarul din Horoatul Crasnei m-a sunat intr-o zi spunandu-mi ca cei de la Centrul judetean Salaj al APIA refuza sa-i inscrie primaria cu cateva zeci de hectare pe motiv ca primariile nu mai au dreptul sa depuna cerere de subventie. I-am spus sa se adreseze conducerii APIA de pe http://www.apia.org.ro si ministrului agriculturii folosind instrumentul ‘petitie’ de pe site-ul http://www.iliesarbu.ro. Ministrul raspunde prin echipa coordonatoare si rezolva petitiile.
  Cazul tau este opusul celui prezentat de mine.
  Depune linistita cererea la APIA pentru ca ai contractul de arenda semnat pe zece ani indiferent ce doresc primarii care se vor perinda pe acolo. Daca noul primar incearca sa-ti puna piedici prin functionari interpusi ai agentiei da-mi rapid de stire si foloseste site-urile amintite mai sus pentru relatii cu publicul respectiv ‘petitie’.
  Pentru edificarea spuselor mele vezi aici: http://www.apia.org.ro/comunicate_presa/CP_APIA_cereri_SAPS_18052009.pdf

 188. Gabilu says:

  Salut Toni, am si eu o intrebare: banii cand ii baga astea la CEC?

 189. Andreea says:

  O alta intrebare…contractul de arenda este facut pe zece ani,iar pasunea a fost declarata la APIA in 2008.Mi s-a spus de la Primarie ca nu se mai dau subventii pentru pasunile luate in arenda de catre persoanele fizice sau juridice, si ca doar primariile au dreptul sa primeasca subventii pt acestea…este adevarat? pt ca eu nu prea am incredere in cei de la Primarie…contractul este facut pe zece ani, incepand cu 2007, iar noi am luat pasunea in arenda cu scopul de a cumpara niste cai,eventual sa accesam si niste fonduri…

 190. Antoniu says:

  DA. Contractul trebuie sa fie valabil la depunerea cererii pe 2009(pana in 15 mai fara sanctiuni si cu 1%/zi sanctiune din 16 mai-9 iunie, 2009). Cererea pana la 50 ha se depune la centrul local iar peste 50 ha cererile se depun la centrul judetean.

 191. Andreea says:

  Daca am luat in 2007 in arenda de la Primarie 24ha de pasune in zona montana, pe care le intretin,am dreptul sa primesc fonduri de la APIA daca declar aceasta pasune?

 192. Antoniu says:

  Julia,
  Pe terenul pe care il declari pasune permanenta(PP) beneficiezi de urmatoarea suma in euro/hectar:
  60,75 + 50(zona montzna defavorizata ZMD) + 124(pachetul 1, pajisti cu valoare naturala ridicata, masura 214)+ 58(pachetul 2,practici agricole traditionale,masura214) cu rata de schimb aprobata de Comisia Europeana de 1 euro=3,74 lei. Pachetele de agromediu si ZMD se aplica numai pasunilor. Pentru ceea ce declari livada vei lua 60,75 euro/ha. Banii sunt din fonduri de garantare si de dezv riurala + bani de la guv Romaniei.

 193. Julia says:

  Multumesc mult pentru ajutor. Si pentru primire. 🙂 vorbim si pe YM…

  Weekend placut intregii familii.

  PS Prunii, NU! Pina aici! 🙂

 194. Antoniu says:

  Draga Julia,
  Ungurii vor Ardealul! Din punctul nostru de vedere, pot sa-l ia in spate si sa plece cu el. ‘Numai prunii sa ramana’, nu-i asa?
  Bine ai venit la mine in casutza. Esti primita cu drag si te ajut. Da-mi cateva coordonate ale zonei si iti gasesc imediat blocul fizic si drumul de urmat pentru a pune mana pe bani. Suprafata de care spuneai iti va aduce o suma frumoasa daca vei depune cerere la Apia.
  Id-ul meu pe yahoo este antoniu_poienaru.

 195. Julia says:

  Interesanta biografie ai…..si esti din Cluj! Unul din orasele mele preferate…..cel mai preferat oras al meu e Sibiu….si eu sint inginer mecanic….doar ca muncesc departe de tara………
  primeste te rog urarile mele de bine tie, si familiei tale.

 196. Julia says:

  Antoniu, informatiile tale sint foarte clare si precise. Multumesc.
  Poate ca pot profita si eu de amabilitatea ta cu o intrebare: am un teren de .35 ha la munte in judetul Prahova. Terenul e impartit in doua parti inegale ca marime. Una intra si una extra vilan. Deocamdata este doar o pasune naturala cu ceva pruni si alti pomi. Dar as vrea sa fac ceva din el. Pot sa cer si eu fonduri ca sa-l dezvolt agricol? Multumesc anticipat.

  PS am venit aici de la Roxana.

 197. Antoniu says:

  -pentru lucerna/trifoi se foloseste codul 451-plante de nutret;
  -puteti aduce modificari in declaratia de suprafata pana la data de 31 mai 2009 fara sanctiune si pana la 9 iunie 2009 cu 1%/zi sanctiune, solicitand de la APIA formularul de modificare M1 sau M2, dupa caz.

  Ati putea folosi de asemenea pachetul nr 4 ‘Culturi verzi’ din Masurile de agromediu 214, PNDR, cu valoarea de 130euro/ha pe aceste suprafete, alternativ cu culturile preconizate. Masura se aplica indiferent daca sunteti sau nu in UAT-urile stabilite prin PNDR(vezi M 211, 212 si M214 cu pachetele 1,2 si 3)

 198. mona says:

  Multumesc mult imi este extrem de folos explicatia si atunci imi permit sa va mai intreb ceva. Pt lucerna/trifoi ce cod trbuie sa folosesc? Daca nu sunt sigura de suprafata exacta a parcelei ce va fi cu lucerna si cu trifoi si imi depun cerera la Apia pot aduce modificare mai apoi sau ? Din cele 12 ha 8 am arate din toamna si vor fi semanate cu lucerna si trifoi dar nu stiu inca exacat suprafata pentru fiecare cultura in parte

 199. Antoniu says:

  1.Am 12ha si folosesc 8 ha-teren arabil(TA) si pasuni naturale(PP). Pot sa declar toate cele 12 ha pentru ca am contract de arenda pe aceasta suprafata:
  3 ha (TA)cultivate cu grau, cod 101, de exemplu; 5 ha pasuni naturale(PP)cod 601 si 4ha teren necultivat, cod 970(pentru care primesc plata SAPS, 60,75 euro/ha).
  2.Daca in exemplul de mai sus am fie in TA, PP sau terenul necultivat, parcele mai mici de 0,3 ha astfel:
  -1,2ha orz +o,6ha porumb+ 0,2ha ovaz+1ha orzoaica= 3ha culturi in teren arabil(TA)
  -5ha pasuni naturale
  -0.29ha +o,29ha+ 0,42ha+3ha= 4 ha teren necultivat
  ……………………..
  Total suprafata utilizata= 12 ha
  Total suprafata solicitata=12ha-0.20-0.29-0.29=11.22 ha

 200. Mona says:

  Buna, va deranjez cu o intrebare In cerera de sprijin se vorbeste de “suprafata utilizata” (eligibila sau nu)Daca eu am sa spunem 12 ha luate in arenda TA si PP cu contract de arenda dar stiu ca din cele 12 o sa folosec doar 8 ha TA/PP Care este suprafata utilizata pe care eu trebuie sa o scriu in cerere? Probabil ca e logic dar mai bine intreb:)

 201. Antoniu says:

  Campania incepe cu data de 2 martie 2009 pana la 15 mai 2009. Intre 16 mai si 9 iunie se depun cereri cu 1%/zi sanctiuni de intarziere.

 202. Marina says:

  Campania incepe la 1 martie.Dar pana la ce data?

 203. Dora says:

  Foarte bune informatii, multumim!

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>