‘Deutschland, Deutschland über alles, Über alles in der Welt…’
Alegerile locale din comunele altadata populate cu sasi aflate in judetul Sibiu au avut un caracter atipic. Nemti catarati pe masini pline cu vechituri avand arborate steagurile Germaniei au aruncat pomeni electorale aproape la fiecare casa de romani, unguri si tigani pentru a le castiga voturile. Desi romanii sunt majoritari, cam peste tot vezi primari sasi sau consilieri de aceeasi etnie tragand foloasele sacilor cu vechituri. Comunitatile evanghelice de sasi, putine la numar, au recuperat aproape toate averile confiscate de comunisti, iar acum ar vinde case, scoli si biserici pentru ca nu mai au cu ce sa le intretina. Pana si vechile lor obiceiuri vor sa le vanda altora, venerarea mortilor si ziua nationala, uitand ca mortii din ultimul razboi modial au fost romani iar de Ziua Nationala a Romaniei nu se arboreaza steagul Germaniei si nu se canta ‘Deutschland, Deutschland über alles…’.
O astfel de afacere profitabila nu este pe placul unor primari sau consilieri romani. Solidarizati impotriva fundatiilor, devenite un fel de ‘scaune domnesti’, care ruleaza milioane de euro in dispretul lor, romanii, ungurii si tiganii vor sa-si reconstruiasca vetrele cu ajutorul banilor comunitari.
Intr-o astfel de asezare atestata documentar la 1304 am nimerit sambata trecuta.
Comuna are un primar roman si un consiliu extrem de active. La centrul PAPI al comunei ne-am deplasat pentru a le prezenta invitatilor nostri modul cum pot accesa bani comunitari. Aici s-au derulat multe proiecte cu finantari externe, fara urmari spectaculoase. Multe proiecte zac in toaleta diverselor ministere. Cateva fundatii au adus acolo bani prin diverse proiecte. Somajul in loc sa scada, a crescut. Fundatiile ajutate de catre sasi, de legislatia permisiva si de cateva vizite princiare, au achizitionat terenuri si si-au depus cereri de subventie pe suprafata la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.
In loc sa atragi turisti prin proiectele de pe care ai luat bani, sa-i inveti pe oameni cum sa-si faca viata mai frumoasa, la moda este sa-ti faci o fundatie, sa repari niste cladiri vechi din donatii si bani comunitari, sa cumperi cateva terenuri, sa aduci un print galbejit prin zona si sa obtii subventii pe suprafata destinate propriilor interese. Super mishto!
In aceasta situatie, noi trebuia sa reamintim modul corect de abordare a finantarilor europene si a celor venite de la guvernul Romaniei, lucru pe care l-am si facut. Cel mai vocal dintre toti cei prezenti era un consilier sas, un fel de ‘Gica-contra’ obisnuit probabil cu bani obtinuti din suveica fundatiilor ocrotitoare de minoritati si ocolitoare de legislatie europeana.
‘Cei care ma vor cauta din toata inima, ma vor gasi’(Ieremia,29,13) ar trebui sa fie scris pe usile fiecarei primarii, scoli si biserici din Romania. In perioadele de criza si nu numai, oamenii de vaza, asa cum si-au lasat amprenta de-a lungul istoriei unei natiuni, ar trebui sa se solidarizeze si acum si sa contribuie la prosperitatea comunitatilor din care fac parte.
No Comments on “Gott wird dich tragen!”
You can track this conversation through its atom feed.
Antoniu says:
Frumoasa initiativa ta Mihaela!
Posted on 14 martie 2009 la 6:07 pm.
Codrina Maria says:
problema este generala.fiecare trage pe tarlaua lui,corect? romanii se revolta foarte suparati, dar ei sunt cei care i-au votat, la urma urmei.de ce? ptr ca au primit „pomeni electorale” altceva, se pare nu i-a mai interesat. Sunt convinsa ca avem ce meritam..din pacate..
Posted on 4 martie 2009 la 2:39 pm.
simona says:
saşi, secui, ţigani, români, italieni, sârbi, turci, sau câţi mai suntem, evoluţia!… trebuie să o avem pe comunitatea „românica”, la naiba! toţi pricep, dar încă mai au prea multe orgolii, bieţi dar bravi români!
Posted on 23 februarie 2009 la 7:38 pm.
Claudiu Popa says:
Poate ca si dintre sasi au ramas pe aici cei mai ‘dedati’ obiceiurilor pamantene?
E cam utopic sa astepti de la primari sa fie cu adevarat oameni de vaza care sa lupte pentru prosperitatea comunei lor, dar nu imposibil!
Posted on 22 februarie 2009 la 10:46 pm.