Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA) a raportat pentru Campania 2011 un numar de aprox. 1,02 milioane de fermieri dintr-un total de 1,04 milioane, care au preferat sa-si depuna cererea online prin aplicatia IPA Online. Florin Faur, dir. gen. al APIA, mai aminteste in acelasi raport ca exista in acest moment 6,11 milioane de parcele care ajuta ‘la intocmirea exacta a unor date statistice, referitoare la culturi, la modul cum a fost utilizat terenul,etc.’
Daca la sfarsitul implementarii proiectului de infratire, prin care s-a realizat aceasta agentie, multi functionari mai umblau cu mouse-ul pe ‘desktok’, iata ca, in 2010, sub presiunea lui Faur, acestia au reusit sa digitizeze parcelele fermierilor.
Fermierii au aflat sau nu de isprava specialistilor APIA in 2011, atunci cand pe cererea de subventie au semnat la pag.4, pct. 16, ca si-au digitizat singuri parcelele din 2010.  Parcelele digitizate in 2010 au fost actualizate in 2011 prin miscari simple ale mouse-ului, in conditiile in care cererea nu s-a modificat de la un an la altul. Toate acestea s-au facut de catre functionarii APIA si nu de catre fermieri. Unii mai razvratiti s-au prins de ilegalitatea pe care trebuiau s-o faca sub presiune si amenintari si au fost sanctionati disciplinar iar altii destituiti din functia publica.
Ne intrebam, ce sanctiuni vor aplica Romaniei cei de la Comisia Europeana(CE) atunci cand vor audita campaniile 2010 si 2011 si cine vor fi vinovatii?
Iata ce putea face Faur daca s-ar fi inconjurat de specialisti, altii decat cei din agricultura.
In imaginea de mai sus se vede detaliul unui poligon geodinamic. Nu, nu este un poligon agricol. Vreau sa arat faptul ca indivizii care conduc APIA sunt depasiti de tehnica avansata. Ei au ramas la tabele, statistici si raportari la tabara de la minister. Ca pe vremea secerii si ciocanului.
IPA Online are multe lacune dar si informatii care nu sunt explicate in manualul de utilizare.
In privinta lacunelor, multi fermieri au achizitionat de la ANCPI(Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara) harti cadastrale cu parcelele in proprietate sau arenda in formate CAD drawing(*.dwg). Obtiunea ‘Incarcare date vectoriale’ din IPA Online nu-ti permiete sa incarci decat formate GPS(*.gpx) sau ESRI(*.dbf, *.dhp, *.shx). De ce nu se permite ca formatele *.dwg sa se incarce pe IPA Online, dupa care se poate face rapid digitizarea exacta a parcelelor agricole?. In imaginea de mai sus, se observa o harta cadastrala cu parcelele fermierului, transferabila in IPA Online.

Cu ajutorul unui simplu soft, care se poate achizitiona fara ‘malai’ de pe net, am evidentiat harta cadastrala cu parcelele fermierului intr-un poligon geodinamic, in trei dimensiuni.

Softul iti permite sa faci analize nu numai de productie la ha ci si analize privind vegetatia, solul, precipitatiile, temperaturi, etc. pe perioade lungi de timp. Tehnica nu am inventat-o eu, ea exista, dar nu are cine sa o priceapa la APIA.
Vorba vine! Exista persoane care totusi se fac ca nu pricep, cum de unii inspectori de la controlul pe teren, controleaza ferme, fara sa mearga pe teren. Se deseneaza electonic, urmand cu aproximatie parcelele fermierilor, in formate ESRI, se importa in GSP-ul din dotare, apoi se transfera ca fisiere GPS in SIVGIS. Si uite asa, lenesii, neispravitii si protejatii politrucilor sunt scutiti de deplasarile pe teren, pe anumite terenuri, ale anumitor fermieri. Numai ca, miscarea fisierelor ticaloase se poate demonstra fara probleme.
Consumurile fictive de combustibil si delegatiile de deplasare apar, fireste, in evidentele APIA.
Costurile aferente controalelor pe teren se negociaza cu CE. Sa se stie si asta.
Privitor la informatiile lipsa din manualul IPA Online, acestea sunt, se pare, doar pentru cei avizati. Majoritatea fostilor colegi nu stiu, iar fermierii nici atat. La digitizare si la control incrucisat in acest soft e musai sa stii ca, odata intrat, accesezi meniul. La ‘Harti’, deschizi fisierul ‘Parcele digitizate in 2010’ si bifezi ‘Parcela modificata’. Cu rosu sunt parcelele care se afla intr-un bloc fizic modificat prin marire, iar cu verde, parcelele aflate in blocuri fizice care s-au micsorat. Functionarul intelege astfel, corecta actualizare si intretinere a blocurilor fizice, modul de calcul al debitelor rezultate prin modificarea blocurilor fizice, iar  pe fermieri, la digitizare si la propunerea de modificare a blocului fizic, daca actualizarea acestuia s-a facut gresit. In aceeasi masura, fermierul intelege si eventualul debit care i se imputa, rezultat din micsorarea blocului fizic.
Ar mai fi de amintit necesitatea schimbarii aparatelor de masurat la controlul pe teren. Exista aparate mult mai performante, referitor la precizia de masurare, care fac si poze in coordonate geografice. Pozele pot fi vizualizate direct pe softul geografic, folosind tehnica Google, fara costuri mari. Aparatele de fotografiat existente, contin poze care trebuie descarcate si vizualizate separat de catre auditori. Prin tehnica Google se elimina tentatia inspectorului pe teren de a favoriza fermierii prin folosirea acelorasi poze de la un an la altul.
Solutiile amintite mai sus nu fac decat sa vina in completarea altora mult mai eficiente, astfel incat, APIA sa devina o agentie furnizoare de servicii nu numai pentru fermieri si agricultura ci si un partener pentru firme private sau alte institutii ale statului.


No Comments on “APIA si dinamica identificarii parcelelor agricole”

You can track this conversation through its atom feed.

 1. Doina Tor says:

  Buna ziua d-le Antoniu,
  Va rog sa ma ajutati, am o parcela in care este o groapa. Cum sa scot groapa afara din parcela respectiva pentru a putea digitiza/
  Va multumesc!

  1. Antoniu says:

   @Doina Tor- intrati aici la pag. 18, 19 si 20. Succes!

 2. Angela Andone says:

  Cum poate sistemul actual de control pe teren sa stabileasca cu precizie de 100m suprafetele acceptate si nu poate gasi o parcela de 2ha ?

  1. Antoniu says:

   @Angela Andone-solicitati o copie a raportului de control, accesati cererea dvs. pe IPA online apoi activati stratul de informatii control pe teren si confruntati.

 3. Un coleg says:

  Frumoasa dizertatia cu identificarea parcelelor.

  Acum sa vorbim despre ovine, caprine …

  Stiti ca in conformitate cu Ord. M.A.D.R., 98/2010, incepand cu data de 16 mai, pana in 15 iunie 2011, se depun cereri pentru acordarea primei pe cap de animal pentru ovine si/sau caprine.

  Intre conditiile de eligibilitate, este trecuta din nou, anul acesta, la lit.(d) a art. 2:

  “cererea să fie vizată de asociaţiile crescătorilor de ovine / caprine legal constituite în baza hotărârii judecătoreşti, viză care atestă efectivele de ovine/caprine pentru care se poate solicita primă.”

  Nici aplicatia nu te lasa sa confirmi primirea cererii daca nu intoduci numele asociatiei …

  Problema este alta, aceste asociatii, pentru o stampila, incaseaza bani cu nemiluita. Intrebati-i pe oierii care au mai platit acum 2 ani aceleasi taxe pentru vizarea cererilor ce beneficii au avut de pe urma platii acestor taxe ? Cine a avut interesul sa promulge astfel de conditii de eligibilitate si in ce scop. Cine incaseaza o gramada de bani si unde merge cota parte? Unele asociatii din tara incaseaza 50 de lei pe exploatatie, altele 1 leu pe oaie, astfel un fermier cu 1500 de oi plateste, catre o asociatie care poate nici nu l-a vazut pana astazi, 1500 de lei, si i se atesta efectivele … Credeti ca a fost cine va de la asociatia lu’ peste sa-i verifice omului efectivele? Cum i le confirma? Cu stampila … deci o stampila te costa …
  Iata o noua modalitate de a baga bani seriosi in buzunarul cuiva, de pe spatele fermierilor. Rusine celor care au promulgat astfel de conditii de eligibilitate. Aici iar se fac o gramada bani fara munca, sau se numeste munca sa stai la un birou si sa pui o stampila ?
  Nu asa vor indemna oamenii sa se inscrie in asociatii, ca toti injura pe holuri la cati bani trebuie sa plateasca.

 4. Mihaila Raul says:

  Am impresia ca o multime de golani s-au aciuat in institutiile statului care au legatura cu agricultura. In Neamt multi smecherasi carora nu le prea placea cartea, s-au indreptat inainte de 89 spre agricultura, facand o facultate, ca tot se intra usor. Dupa 89 au intrat pe la directiile agricole si apoi in politica. La neamt sunt multi in aceasta situatie, inclusiv actuali parlamentari sau fosti. Domeniul e putred in totalitate. Nu vom avea niciodata agricultura performanta cu astia la putere. Nu numai ca nu fac nimic bun, dar nu lasa nici pe altii. Recent am aflat de o licitatie pentru servicii de consultanta PNDR 141. Ar fi interesant sa aflam cine a castigat. Unde se vor da consultatiile. Postasul? Consultantul la posta romana? Stiu sedii rurale de posta care nu se preteaza la asa ceva. Cati bani si cati oameni vor fi implicati? Normal ar fi ca in fiecare comuna sa fie un om. Sunt cam 80 de comune de judet x 40 judete = 3200 persoane. Normal ar fi sa fie gazduiti la primarii sau in sediile caminelor culturale. S-ar gasi oameni localnici, care, dupa un mic stagiu, sa completeze pentru toti consatenii. Se platea doar o indemnizatie la acei oamenei. Asa, se va plati, cazare, masa, transport + indemnizatie. Dar am senzatia ca miza nu e numarul de ceriri PNDR depuse, ci sifonarea banilor.

 5. Dan says:

  Sa stii ca ai dreptate cu dwg-urile.
  Ar fi mult mai simplu sa poti exporta fisiere dwg.
  Shape-urile sunt din 3 bucati si nu merg.
  Speram sa fie citit mesajul de catre cei care iau decizii in acest sens.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>