Asa cum se stie, imediat dupa incheierea depunerii solicitarilor de plata pe suprafata, dosarele fermierilor sunt controlate de catre APIA(Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura), prin mai multe metode.

Una dintre metode este si metoda controlului prin teledetectie a cererilor de plata pe suprafata, despre care am scris aici sau publicat aici.
Pentru Campania 2012 se vor efectua controale prin teledetectie astfel:
Lot 1 – Controlul  prin teledetectie a cererilor de plata pe suprafata pentru un numar de 41.037 de dosare (aprox. 246.222 parcele), situate in 13 zone, cu o suprafata totala de imagine de prelucrat de 10.920 km². Parcelele sunt situate in zone amplasate in jud. Satu Mare, Maramures, Salaj, Bistrita-Nasaud, Cluj, Mures, Bihor, Arad, Timis, Hunedoara, Caras-Severin, Alba, Sibiu, Brasov, Covasna si Harghita.
Lot 2 – Control prin teledetectie a cererilor de plata pe suprafata pentru un numar de 52.109 de dosare, (aprox. 312.654 parcele), situate in 15 zone, cu o suprafata totala de imagine de prelucrat de 12.600 km². Parcelele sunt situate in zone amplasate in judetele Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Bacau, Vaslui, Vrancea, Galati, Buzau, Braila, Tulcea, Constanta, Ialomita, Calarasi, Giurgiu, Bucuresti, Ilfov, Prahova, Arges, Dambovita, Mehedinti, Gorj, Valcea, Dolj, Olt, Teleorman.
Serviciul de control prin teledetectie, pentru cele doua loturi, va fi efectuat de catre SC GAUSS S.R.L din Timisoara. Contractul i-a fost atribuit de catre APIA, iar valoarea lui este de 4.629.356,2 lei fara TVA.

Fermierii pot consulta aici modul in care Gauss efectueaza controlul prin teledetectie(CWRS-Control with Remote Sensing), in acord cu cerintele APIA si cele europene.


44 Comments on “A inceput controlul prin teledetectie la APIA-Campania 2012”

You can track this conversation through its atom feed.

 1. Magda says:

  Am niste terenuri la APIA declarate care sunt in blocuri gresite. Terenul exista la fel ca celelalte livezi sau fânete ,dar terenurile mele au fost luate de catre alte rude. Am avut control de la APIA si s-au gasit o parte din ele inlocuite . Mai pot lua supventie anul acesta? Totalul terenului declarat este de 8 ha . Din care 3ha sunt gresite blocurile , gasinduse in realitate toate terenurile. Va Mulțumesc!

 2. Constantin says:

  Cum pot obtine teledetectia incendiului de miriste care a avut loc in data de 04.august 2008 orele 16:00 – 19:00 in sudul localitatii Padina – Buzau la hotar cu Cocora -Ialomita. In acest incendiu mi-a ars un Pavilion Apicol cu 102 familii de albine

 3. Popa Gheorghe says:

  Buna ziua, ma numesc Popa Gheorghe, am in proprietate 5 ha teren agricol in extravilan, pe raza comunelor Silistea-Braila 2,5 ha si Romanu-Braila 2,5 ha.Cele 5 ha nu sunt arendate pe anul agricol 2012/2013-pentru Silistea si de mai multi ani-pentru Romanu.Sunt convins ca sunt cultivate de fermierii locali.Intrebarea este:
  Cum pot avea acces la programul de teledetectie al APIA locala?

 4. POPESCU FLORIN says:

  buna ziua..am un teren de 2,5ha pasune.pe acest teren asi vrea sa fac o livada de prunii,cei de la apia mi ar putea oferii o subventie pentru a ma apuca de plantat??ast raspuns MULTUMESC

 5. dorel says:

  Va rog sa ma ajutati.
  Am o suprafata de teren de 0.37 de HA in gradina casei. La APIA am trecut-o ca categorie de folosinta Gradini familiale (G), unde am doua subparcele notate cu a si b.
  Cea notata cu b este de 0.22 ha unde am avut plante de nutret pe anul 2012.
  Pot sa trec anul acesta in 2013 in loc de plante de nutret, pajisti temporare stiind ca faneata nu se poate?
  Va multumesc si mult noroc in lupta dumneavostra cu un sistem de mult depasit

  1. Antoniu says:

   @dorel-da, pentru ca e tot TA si pajisti temporare.

 6. tiberiu says:

  @antoniu. multumesc mult.am sa va trimit pe mail.ce nu intelegeam pe ce act normativ se face contestatia, deoarece pe O.U.G. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, nu ar fi necesara o astfel de “procedura prealabila” cu ei, contestatia introducand-se direct la instanta.in acest caz, seamana insa cu o procedura prealabila specifica de ex actiunilor in contencios, insa nu am gasit reglemantarea efectiva si articolul de lege pentru aceasta situatia, respectiv a contestarii acestor p.v. intocmite de apia, care trebuie depuse la ei, si de abia raspunsul lor atacat in instanta, asa cum ziceti dvs.o zi buna!

 7. tiberiu says:

  buna ziua,

  o ruda de a mea a primit trei procese-verbale intocmite de apia, privind restituirea unei sume din subventiile alocate, pe ultimii trei, pe motiv ca suprafetele declare cu corespund cu cele din raportul de teledectie.
  spuneti-mi va rog, conetestatia care trebuie depusa in termen de 30 de zile, se depune la apia, si trebuie sa astept un raspuns de la ei pe care il ataca(fiind un fel d eprocedura prealabila), sau se contesta direct procesul verbal, si atunci de ce nu se depune direct la instanta..?care credeti ca sunt sansele si de ce dovezi ar trebui sa ne folosim sau cum sa procedam ca sa avem sanse pe acest motiv invocat de ei-cum ca nu ar corespunde suprafetele cultivate..?precizez, ca au avut loc nici unfel d eintalniri sau discutii cu cei de la apia, s-au primit doar procesele-verbale, pentru fiecare an, din 2009 incoace. multumesc mult!

  1. Antoniu says:

   @tiberiu-se contesta la APIA procesele verbale apoi raspunsul lor in instanta, respectand termenele de contestatie. Pentru a va evalua sansele va rog sa-mi trimiteti pe mail, antoniu_poienaru@yahoo.com, procesele verbale scanate si datele de indentificare pentru IPA Online(RO..-ul de identificare si CNP-ul celui care a depus cererea) sa vad cererile din anii care au creat debitele. Va voi raspunde tot pe mail.

 8. florin says:

  buna ziua miam intocmit un dosar cu masura 141 in iunie 2012 ,mia fost si in control as vrea sa stiu cand primesc raspuns daca se aproba sau nu multumesc

  1. Antoniu says:

   @florin-Raportul de evaluare pentru sesiunea 2012 inca nu a fost publicat. Urmariti cu atentie site-urile APDR si MADR incepand cu luna martie 2013, site-uri pe care se afiseaza de obicei aceste rapoarte.

 9. stancu says:

  buna ziua,doresc niste informatii v rog frumos. din 2007 la apia am declarat cca 10 ha de pamant in care se include: arabil,livada,pasune si gradini. din anul acesta campania 2013 mai suntem obligati sa solicitam plati de ajutor pe aceste suprafete?eu unul nu mai doresc sa-mi fac angajamente sau doar pe anumite suprafete si daca se pot face modificari fara a nu fi ceva probleme sa fiu nevoit sa le returnez banii! multumesc

  1. Antoniu says:

   @stancu-nu aveti decat sa va consultati functionarul Apia care v-a gestionat dosarul de plata din 2007. Impreuna sa va uitati pe fiecare solicitare, dupa ce acesta va va fi prezentat din arhiva toate dosarele dvs. Daca nu are timp sau nu vrea, depuneti o cerere scrisa prin care veti solicita copiile dosarelor de plata ale dvs incepand cu 2007. Acolo veti vedea toate angajamentele si durata lor, daca ati avut controale pe teren sau teledetectie, debite de recuperat, samd.

 10. andrei says:

  buna ziua!!!as dori si eu sa stiu daca mi sa aprobat dosarul cum as putea afla asta? multumesc anticipat!!!

  1. Antoniu says:

   @andrei- sunati la centrul Apia de care apartineti si unde v-ati depus dosarul de subventie. Daca raspunsul nu va multumeste, solicitati in scris o copie a dosarului de plata pe 2012.

 11. tinca says:

  domnul antoniu am avut control prin teledectii in toamna aceasta imi puteti spune si mie pe ce data se da avansul ca am fost la banca si nu ii avem bagati care este data va multumesc in jud galati

  1. Antoniu says:

   @tinca-daca ati avut control prin teledetectie, nu cred ca sunteti pe listele de avans. Sunati la Apia la responsabilul dvs de dosar. In mod normal, veti intra la plata integrala a subventiei in perioada 1 dec. 2012-30 iun.2013

 12. DANY says:

  buna ziua, am fost la centru local APIA, si mi sa spus k cererea mea este bagata deja la plata? in acest caz mai pot face ceva? mai pot cere o copie a dosarului cu raportu dela teledetectie si pe urma sa pot depune contestatie? se mai poate remedia situatia?(problema mea este prezentata in precedentelo 2 intrebari) va multumesc frumos

  1. Antoniu says:

   @DANY-da, puteti contesta dar respectati ceea ce v-am spus in comentariile precedente.

 13. DANY says:

  da a, fost chemat, acolo misau dat n dosare sa-le semnez, nu am avut timp sa citesc ce contineau k erau foarte grabiti. dela cenru local mi-se poate da un raport al controlului prin teledetectie? cum se poate sa-mi se corecteze aceste “erorii” si sa-mi fie schimbata categoria in “pajisti permanente”?ce pasi trebuie sa urmez?

  1. Antoniu says:

   @DANY- mergeti la centrul judetean la secretariat si depuneti o cerere, in care solicitati o copie a dosarului dvs pe 2012. Sa inregistrati cererea. Daca nu vrea secretara sa va inregistreze, intrati aici si luati adresa si trimiteti solicitarea recomandat, cu aviz de primire. In dosar trebuie sa se gaseasca raportul de teledetectie. Dupa ce il veti studia, faceti o contestatie la centrul judetean privind raportul de teledetectie, tot prin recomandata cu aviz de primire.

 14. DANY says:

  BUNA ZIUA, IN URMA TELEDETECTIEI MI SA SCHIMBAT CATEGORIA DE FOLOSINT ASUPRA A 2 TERENURI, DIN PAJISTI PERMANENTE IN PAJISTI TEMPORARE, UN TEREN ESTE PAJISTE DE CEL PUTIN 7 ANI, CE POT FACE? SI UN ALT TEREN IMI APARE 0,00 DESI SUPRAFATA ESTE DE 1,16HA, MENTIONEZ K TOATE ASTEA IMI SUNT PE AGROMEDIU,DOMNU INGINER DELA APIA RESPONSABIL PE ZONA MEA, IMI SPUN SA ASTEPT K SE REZOLVA, CAT SA ASTEPT? CE POT FACE PT A NU FI SANCTIONAT?TERENURILE LE LUCREZ CONFORM P1.2?

  1. Antoniu says:

   @DANY- ati fost chemat la actiunea follow up? Acolo, vi s-a cerut sa confirmati sau nu declaratia initiala. Solicitati in scris o copie a dosarului de plata pe 2012 si acolo veti vedea documentele. Cererea sa o depuneti la centrul judetean, daca nu va rezolva cei de la centrul local. Daca v-a confirmat pajisti temporare(TA), cod 450, in loc de pajisti permanente, PP, inseamna ca, Gauss a confirmat grupul de cultura, ceea ce inseamna ca terenul dvs se afla intr-un spatiu definit ca TA. cereti raportul de control prin teledetectie, ca sa puteti face contestatie. Aveti acest drept. Nu stati dupa promisiuni!

 15. maria says:

  Buna ziua, am si eu o intrebare, avem 0,4 ha livada de pruni, este o zona defavorizata dar nu este incadrata la aceasta zona.Pana in acest an nu ne-am ocupat de ea, puteti sa-mi spuneti daca pot primi ceva subventie pe aceasta livada.
  multumesc

  1. Antoniu says:

   @maria-da, se poate. livada de pruni face parte din cultura permanenta-CP cu codul 653 de la pag.17 de aici . Cititi cu atentie cererea.

 16. tinca says:

  buna ziua daca am avut control prin teledectii stiti cumva daca se va amina avansul si care este termenul de plata va multumesc an jud galati

  1. Antoniu says:

   @tinca-plata in avans se face pentru SAPS(50%) intre 16 oct.-30 noi.2012 si doar pentru cei care nu au avut niciun control(clasic, teledetectie,etc.). Veti intra normal la plata in perioada 1 dec 2012-30 iunie 2013.

 17. Livia says:

  Stimate domn,
  Am fost chemata la APIA, unde am constatat ca pe tot blocul fizic este o supradeclarare de 8,5 ha. Eu am aplicat la aceste fonduri din 2011, caci am primit terenul de 3,5 ha, dupa doua hotarari judecatoresti.
  Pentru anul 2011 am primit banii, dar acum desi pe parcela mea nu figureaza nici o suprapunere(nu e colorata in rosu), salariatii APIA nu doresc sa ma valideze. Nu era normal ca toti cei 10 ocupanti ai blocului fizic sa fim chemati cu actele. Am fost nevoita sa slicit controlul pe teren. Va og sa-mi spuneti daca am facut bine sau cum sa procedez altfel.
  Cu multumiri

  1. Antoniu says:

   @Livia-Ati procedat corect. Se pare ca Apia nu a procedat corect prin modul de rezolvare a cazului de supradeclarare. Amintiti-le cum se rezolva supradeclararea de aici, pag. 47

 18. Haralambie says:

  Salut.La cererea de plata pe 2011 mi-au fost opriti o parte din banii in urma: *unei modificari geometrice a BF* si anume au trecut o parte din suprafata de pe ZMD in ZSD si a iesit o penalizare de 3000euro.am consultat inginerul care instrumenteaza dosarul si a spus k nu ma afecteaza acea modificare pe care au facut o.Dar inca nu am primit si restul de bani?nu am facut contestatie pt k nu am primit o decizie/notificare.In vechea pb nu am rez absolut nimic.
  Cu stima Haralambie Alexandru BUZAU.

  1. Antoniu says:

   @Haralambie-au facut actualizare blocuri fizice si trebuia sa fii notificat. Da-mi RO.. si CNP sa ma uit pe cerere(trimite pe mailul meu).

 19. george says:

  Buna seara, as vrea sa va intreb daca pt 2013 se mai poate aplica pt masura 141? Va multumesc

  1. Antoniu says:

   @george- Masura 141 nu este gestionata de APIA ci de APDRP. Intrati aici Structuri teritoriale-Oficii judetene si sunati pentru a va informa.

 20. GHEORGHE says:

  BUNA SEARA,
  Am si eu o problema , poate ma puteti ajuta.Am primit de la APIA un PV prin care m-i se solicita suma de circa 7300 ron de restituit, deoarece in anul 2011 am renuntat la maura agomediu pe o suprafata de 3,15 ha( 14,4% )din totalul de 25 ha declarate in 2010.Nu am primit calculul exact al sumei si nici exact articolele in baza carora sa calculat.M-i se pare cam mult totusi.
  Cu stima,
  Gheorghe

  1. Antoniu says:

   @GHEORGHE-faceti contestatie in termenul prevazut si veti primi explicatii.

 21. marius says:

  Buna ziua!
  Am vazut pe hartile d-voastra mai multe culori, rosu, verde, etc. Intrucat va trebui sa ma prezint si eu la Apia pt interpretare erori, imi decodati, va rog, culorile, adica ce reprezinta, in parte.
  Multumesc!

  1. Antoniu says:

   @marius-Padurile, pasunile, terenurile necultivate,etc. apar cu rosu, in general. Cele cultivate apar cu verde sau nuante de verde spre gri, in functie de perioadele de dezvoltarea a diferitelor culturi de plante. Va recomand sa recititi articolul de aici.

 22. Ana says:

  Va rog sa mi spuneti cum se ridica teledetectia? Mai exact daca se poate ridica individual sau tb sa asteptam sa termine verificarea la intreg centru regional?
  As fi vrut sa luam adeverinta pt banca si ni s a spus ca nu e ridicata teledetectia.
  Multumesc

  1. Antoniu says:

   @Ana- Teledetectia nu se ‘ridica’! Teledetectia este un control, iar controalele incep si se termina. Referitor la adeverinta pentru banca, cei de la Apia stiu prea bine ca fermieii care sunt selectionati la controlul clasic pe teren, controlul prin teledetectie sau orice forma de control, nu pot primi adeverinta pentru imprumut bancar, pana la terminarea acestor controale. Apoi, se face un control administrativ(in baza de date), prin care se calculeaza suma de plata cuvenita fiecaruia. Deci, pana la incheierea controlului prin teledetectie la nivelul intregii tari, nu puteti beneficia de adeverinta.

 23. dany says:

  buna ziua, am vreo 13ha declarate la apia, recent am fost anuntat sama prezint la centru apia pt clarificari in urma teledetectiei, intrand pe IPAOnline, am constatat k la INFORMARE DE BAZA2012 am anumite parcele cu suprafetele diminuate, una chiar la 0,00, desi in rubrica”declarat, digitizat” imi apare suprafata reala adica1,16ha. din ce motiv sa diminuat? ce pot face cand ma prezint la centru? au avand suprafata si lucrandu-o?

  1. Antoniu says:

   @dany- la actiunea denumita follow-up de clarificare, veti avea in fata documentele din declaratia dvs initiala la Apia si cele constatate de catre firma de control prin teledetectie. In aceasta situatie, puteti confirma sau nu cele ce ati declarat. Firma de teledetectie confirma grupul de cultura din care face parte cultura de pe suprafata declarata de 1,16 ha, si nu cultura de pe 1,16 ha. Daca cultura nu se afla in grupul de cultura, s-ar putea ca firma de control sa nu va fi considerat suprafata eligibila la plata, considerand-o egala cu 0,00. Intalnirea de clarificare este menita sa rezolve problema in favoarea dvs ,daca ziceti ca ati lucrat pamantul. Firma de control admite si erori de interpretare si isi corecteaza greselile.

 24. george says:

  Buna seara, am o intrebare la dumneavoastra: detin doua parcele alaturate de 0.3 si 0.2 ha, situate pe doua blocuri fizice diferite, au fost foarte priceputi probabil cei care au facut blocurile fizice. Ce as putea face sa introduc cele doua parcele intr-un singur bloc pt a fi ambele eligibile la plata. Va multumesc

  1. Antoniu says:

   @george-acum nu mai puteti face nimic, deoarece s-a incheiat perioada de depunere a cererilor de subventie pentru Campania 2012 si a modificarilor lor(11 iunie 2012). In Campania 2013, veti putea declara 0.5 ha intr-un singur bloc, solicitand prin Anexa I din Manualul de intretinere si actualizare blocuri fizice de la Apia, modificarea limitei dintre cele doua bf. In baza unui raport de control, ce rezulta dintr-o vizita pe teren, a celor de la serviciul Control pe teren, la care se adauga Anexa I pe care o veti completa, Apia va decide modificarea limitei bf. O alta varianta ar fi ca la parcela de 0,2 ha sa adaugati prin cumparare 0,1 ha, daca este teren arabil, sau sa declarati in parcela de 0,2 ha o cultura permanenta(pomi fructiferi), parcela devenind astfel eligibila, chiar daca este mai mica de 0,3 ha.

 25. nelu says:

  Dragul meu esti un mare specialist, locul tau e acolo de unde a i plecat. Dar totusi nu uita, ca suntem putin liberi. Poate ai cateva minute libere candva. Numai bine.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>