Întrebat de un post regional de televiziune, care este numărul real de alegători, actualul primar pedelist vorbea de ‘stastisticile’ privind numărul de locuitori ai oraşului pe care îl păstoreşte, Ocna Mureş, jud. Alba.
El invoca un număr de 15.172 de persone, la nivelul anului 2009, din care, un număr de 12.377 persoane erau de 18 ani şi peste această vârstă. Numai că, statistica oficială din 2002 spunea că, populaţia era de 15.572 persoane, din care, un număr de 10.543 în vârstă de peste 50 ani.
Plecând totuşi de la listele reale de alegători, fără decedati, cei plecaţi la muncă în străinate sau cu domiciliul în străinatate, ne intrebăm, cine ar mai putea ocupa cele 100 de locuri de muncă promise de primar, într-o eventuală investiţie la Salina Ocna Mureş.
În primul rând, atât primarul cât şi purtătorul său de cuvânt vorbesc din ‘audzitelea’ de o anume instalaţie de cristalizare. Sarea sub forma de tablete, produsă de Salina Ocna Mureş, se realizează cu sarea recristalizată de la sucursala Salina Cacica. Salina Ocna Mureş are nevoie, deci, de o staţie de recristalizare. Rezervele de sare gemă de la Războieni, ce conţin 97,58% NaCl şi cele situate în perimetrul oraşului, cu un conţinut de 93% NaCl, ar justifica realizarea unei staţii de recristalizare. În programul de investiţii pentru anul 2011, Salina Ocna Mureş a propus realizarea unui studiu de fezabilitate cu costuri estimate la peste 300.000 lei, în conditiile în care sucursala avea de recuperat creanţe de la SC GHCL UPSOM România, o firmă falimentară, iar cheltuielile de conservare se ridicau la peste 1.500.000 lei.
Doar un parteneriat public privat ar justifica investiţia în staţia de recristalizare, cum de altfel a spus şi primarul în interviul amintit mai sus. Singura problemă ar fi aceea de a se găsi specialişti în managementul unei astfel de instalaţii, domiciliaţi în oraş, şi nu aduşi din altă parte.
No Comments on “Sarea în bucate”
You can track this conversation through its atom feed.