Toate persoanele care s-au perindat pe la conducerea Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Regionale(MADR) de-a lungul anilor, au venit cu solutii salvatoare pentru agricultura. Pana sa le puna in practica, au fost schimbati.
Cu o alta viziune, vine, de data asta, noul secretar de stat in minister, Achim Irimescu.
Aflat in vizita la Satu-Mare, impreuna cu colegul sau de facultate Dorel Benu, dir. gen. al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA),  Achim Irimescu a punctat,  in fata autoritatilor locale si regionale,  cateva probleme cu care se confrunta agricultura romaneasca: ”Finantarea, lipsa de consultanta si neajunsurile in ceea ce priveste constituirea unor asociatii de fermieri, reprezinta punctele nevralgice ale agriculturii romanesti”.
Referitor la lipsa asociatiilor, as vrea sa fac cateva remarci.
In general, fermierii mici nici nu vor sa auda de asociere. A face o firma sau altceva prin care sa fie fiscalizati, nu intra prea mult in calculele fermierilor mici sau de subzistenta. Toata problema porneste de la bani.
Propun sa li se ia bisericilor, consiliilor locale si judetene dreptul de a mai accesa bani din fondurile Fondul European de Garantare in Agricultura(FEGA) si Fondul European pentru Dezvoltare Rurala(FEADR) de la APIA, ca doar sunt institutii platite de stat, si sa li se dea dreptul de a accesa doar fondurile din FEADR, de la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit(APDRP). Asemenea institutii de stat, sa dea un exemplu major de asociere si pe urma sa avem pretentii.
Dupa un an, cand tot terenul va fi administrat de catre adevaratii fermieri, statul va putea pune impozite mari pentru acei fermierii care nu se asociaza, intr-o perioada anume determinata, fara riscul de a fi acuzat ca ingradeste accesul la banii comunitari de la APIA. Este inadmisibil sa mai vezi preotii si primarii abonati la subventii pe suprafata, in dauna adevaratilor fermieri! Si justitia s-a saturat de procesele dintre fermieri si primarii.
Si daca tot a facut aceasta vizita, Achim Irimescu nu are decat sa acceseze declaratia de avere a dir. exec. al APIA Satu- Mare de aici . Averea impresionanta a acestui director, nu il va determina vreodata sa se lupte, din inalta pozitie pe care o ocupa intr-o institutie a MADR, pentru bunastarea prin asociere a fermierilor, inaintea propriei sale bunastari.
Mai e o chestiune, cam greu de rezolvat: Dacian Ciolos sustine micii fermieri iar Achim Irimescu prefera fermele mari, rezultate si din  diverse forme de asociere. Prefer viziunea lui Irimescu fata de cea a lui Ciolos, care nu depaseste viziunea unui fermier european cultivator de ceapa.

No Comments on “Asocierea fermierilor si absorbtia fondurilor europene”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>