Motto:

şi ai de grijă cât mai bine, cât mai bine, Constantine, când ajungi la Bucureşti,
căci la oraş sunt oameni care vor să-ţi ceară din parale,
fii atent să n-o păţeşti.
versuri de
Mircea Vintilă

Ascuns de mai bine de două luni de zile pe Facebook, sau ‘mereu aproape’ de trustul antenelor lui Voiculescu, Daniel Constantin ne anunţă printr-un comunicat de pe site-ul MADR, datat 8.01.2013 că pleacă la o expoziţie la Berlin.

Nici că-i pasă de fermierii care sună disperaţi la centrele locale, judeţene sau la centrala APIA, pentru a întreba de ce nu se mai fac plăţi.

În mod normal, până la alegerile din 9.12.2012, APIA aflată în subordinea MADR, anunţa pompos că se fac plăţi în avans, în perioada 16 octombrie-30 noiembrie 2012, în procent de 50% din SAPS. Avansul s-a plătit, urmând ca în perioada 1 decembrie 2012-30 iunie 2013, să se facă plăţile în totalitate, pentru cei care n-au fost pe listele de avans şi diferenţele, pentru cei aflaţi pe aceste liste.

În data de 3.12.2012 APIA anunţa că face plăţi iar fermierii se sunau încântaţi, frecându-şi mâinile că îşi pot face calcule pentru campania agricolă viitoare, însă, imediat după alegeri, totul s-a blocat. Agenţia s-a răstit la fermieri, că stau la mila subvenţiei, spunând că nu mai sunt bani, iar MADR a scăldat-o cu un ultim comunicat datat 10.12.2012.

Ce s-a întâmplat? M-am adresat printr-un e-mail dir. gen. al APIA, Dorel Benu, solicitând acestuia să dea un comunicat şi să informeze corect şi transparent fermierii, spunându-i să destructureze mafia portocalie din această instituţie, care dezinformează fermierii. N-am primit niciun răspuns. APIA a invitat fermierii să vină la agenţie, unde urmau să primească  adeverinţe. Cu adeverinţele acestea, fermierii puteau să meargă la băncile cu care APIA avea protocoale şi să se împrumute de bani, în contravaloare cu subvenţiile cuvenite, urmând ca agenţia să livreze banii, când îi va avea, direct băncilor creditoare.

Numai că, socoteala din târg, vorba proverbului, nu se potriveşte cu cea de acasă.

Unii fermieri au solicitat băncilor agreate, încă din vară, pe baza adeverinţelor eliberate de APIA, banii în avans pentru SAPS sau animale, în procent de până la 90%, având şi garanţia Fondului de Garantare a Creditului Rural. Agenţia a anunţat apoi că nu are bani nici pentru zonele defavorizate, plăţile de agromediu sau top-up-uri, aşa numitele plăţi naţionale directe complementare. Nu toate băncile au fost autorizate pentru a da împrumut, pentru toate măsurile gestionate de APIA. Unele bănci dădeau împrumut doar pentru SAPS, altele doar pentru agromediu, şamd.

Fermierul are doar un singur cont, încă de la depunerea cererii anuale, prin care îşi solicită subvenţia. Dacă APIA îl trimite la altă bancă acum, pentru că nu are bani, nu-i poate elibera nici adeverinţa, asta însemnând deschiderea altui cont, pe acelaşi nume, lucru imposibil de prelucrat în baza de date. În loc să se fi gândit din timp, agenţia putea ordona firmei de casă SIVECO(citit invers- o, ce vis!) să facă un modul, astfel încât, baza de date să preia mai multe conturi ale fermierilor, cu precădere de la băncile agreate. Astfel stând lucrurile, fermierii care au cererile eligibile la plată, sunt blocaţi, ei luând pentru o măsură bani cu împrumut de la o bancă, ce nu e autorizată pentru alte măsuri de plată. La altă bancă, cum spuneam, fermierul nu-şi mai poate deschide un cont, pentru că baza de date IACS a APIA ‘vede’ doar un singur cont.

APIA dă în aceste momente soluţii năucitoare fermierilor, spunându-le să-şi achite primul împrumut SAPS, spre exemplu, cu prima bancă, iar apoi, le va închide contul şi le va elibera altă adeverinţă, pentru altă bancă, pentru a împrumuta bani pentru zona de hrănire a gâştii cu gât roşu, din pachetul 7 agromediu. Deci, închizi un cont în baza de date, în dosarul fermierului, apoi îi deschizi un altul.

Păi futu-i raţa şi gâsca mamii ei de trebă!.

Înteleg că decontările nu s-au făcut în totalitate la motorină, nu s-au efectuat în totalitate plăţile pentru compensarea efectelor secetei din 2012, la bovine şi ovine n-au început plăţile, deşi, toate controalele s-au efectuat; controalele pe teren, teledetecţie, controlul calităţii teledetecţiei, nu s-au anunţat ca fiind încheiate, controalele la măsurile delegate de la APDRP(zona defavorizată, agromediu şi bunăstarea animalelor), nu s-au anunţat, de asemenea, ca încheiate; de actualizarea LPIS pe care o efectuază Armata, şi controlul calităţii actualizării, nu se ştie nimic,etc.

Voi, cei în drept, credeţi cumva că vorbiţi cu colecţionari de fluturi sau cu ţăranul român?

‘Cine dracu’ vă credeţi voi?’.


39 Comments on “Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, ‘cine dracu’ vă credeţi voi?’”

You can track this conversation through its atom feed.

 1. sandu says:

  de acord ca sunt disfunctionalitati mari la apia,motivele fiind multiple dar banii vin pana la urma. sigur ca noua fermierilor ne-ar prinde bine daca platile s-ar face macar pana in febr. in rest sa dea Dum,nezeu un an bun si multa sanatate

 2. Draghici Ion says:

  Domnule Antoniu Poienaru,
  va rog, sa fac plati doar in februarie, luna asta nu se face plata, ceva?
  Multumesc tare mult!

  1. Antoniu says:

   @Draghici Ion- as vrea sa pot sa va raspund. cel mai corect este ca Apia sa anunte constant fermierii, tipul si valoarea platilor efectuate. Este o obligatie prevazuta de reglementarile comunitare iar acest site apia.org.ro este o constructie pe bani comunitari, dedicat informarii si nu dezinformarii fermierilor.

 3. Alex says:

  Sunt din TEleorman.Nu am primit decat cei 53euro/ha si atat, nici macar cei 100ron/ha pentru calamitati.
  Ce-i de facut ?

  1. Antoniu says:

   @Alex-ati fost la centru Apia de care apartineti? Va rog sa-i contactati si apoi discutam aici impreuna cu colegii dvs. fermieri, solutia cea mai buna. Banuiesc ca veti fi invitat la banca cu adeverinta Apia pentru a va imprumuta. Reveniti aici si va consultati.

 4. Dobrei Dan says:

  ..misiunea FMI sta in Romania pana la sfarsitul lunii Ianuarie, deci bugetul se voteaza in februarie..nu?

 5. Dobrei Dan says:

  ..deci, dupa aprobarea bugetului de stat!..bani in februarie?

 6. Dobrei Dan says:

  Directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Hunedoara, Marcel Socol, a declarat, ieri,14 ianuarie 2013, că pentru 2012, a fost acordat avansu, de 45 la sută, din subvenţiile pentru suprafeţele agricole. „Este vorba de plăţi în valoare de 12 milioane de euro. Subvenţia pentru suprafeţele deţinute de teren agricol se ridică la 119,2 euro/hectar. Diferenţa de bani va fi achitată după aprobarea bugetului de stat, susţine directorul Marcel Socol.

 7. Dobrei Dan says:

  ..deci, vor sa faca ceva plati.hmmm

 8. CEPYPY says:

  DA , SA SPERAM CA ASA ESTE

 9. CEPYPY says:

  1 comentarii | |

  În urma solicitării noastre privind plăţile pe suprafaţă, trimisă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bucureşti (APIA) în cursul săptămânii trecute, am primit următorul răspuns:

  “În luna decembrie, pentru schemele de plată pe suprafaţă, APIA a efectuat plăţi în valoare de 36,77 milioane de euro aferente Plăţii naţionale directe complementare pentru culturi situate în teren arabil (PNDC1), iar pentru Campania 2012 plăţile au fost făcute conform următorului tabel:

  Măsura de sprijin

  Sursa de finanţare

  Plăţi efectuate (euro)

  Schema de plată unică pe Suprafaţă

  Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA)

  496,32 milioane (avans de plată)

  Plata naţională directă complementară pentru culturi situate în teren arabil

  ( PNDC1)

  Buget Naţional

  36,77 milioane

  AXA II

  Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR)+ Buget Naţional(BN1)

  70.02 milioane

  În conformitate cu prevederile regulamentelor comunitare în vigoare, plăţile pentru PNDC 1 se efectuează în conturile indicate de fermieri direct de la APIA – nivel central.”, scrie APIA.

  Agenţia precizează că “solicitările de fonduri au fost depuse la Ministerul de Finanţe şi urmează ca săptămâna aceasta (14-20 ianuarie 2013 n.r.) să începem plăţile către fermieri pentru Axa II”.

  Potrivit sursei, cuantumul alocat Schemei de plată unică pe suprafaţă este de 119,66 euro/ha, iar cuantumul alocat schemei de plată PNDC1 este de 35 euro/ha, la ambele aplicându-se coeficientului de reducere liniară.
  care au loat banii i-au loat anul trecut care nu asteapta

  1. Antoniu says:

   @CEPYPY-raspunsul asta in ce revista l-ati gasit?

 10. Dobrei Dan says:

  … au scos de pe site-ul APIA informatia legata de platile ce vor fi facute dupa sarbatorile de iarna, in concluzie, nu au bani!!

  1. Antoniu says:

   @Dobrei Dan- au scos ca sa faca loc ‘bunastarii’…porcilor.hahaha..

  2. Antoniu says:

   @CEPYPY-aha, am gasit aici in Agroinfo.

 11. CEPYPY says:

  MARE ADEVAR GRAIT_ATI

 12. mircea says:

  In 13 noiembrie ministru anunta ca incep platile pe agromediu,si pina in 31 ianuarie se vor finaliza.De cind e pus ministru ne minte in fata ,isi bate joc de oamenii care intradevar muncesc.Haide ti sa l invitam pe domnul ministru intr o ferma sa vada cum se desfasoara activitatea si sa l intrebam oare ne merita subventile sau nu?

 13. CEPYPY says:

  TREBUI SA IESIM IN STADA SA NE STRIGAM PASURILE

 14. Dobrei Dan says:

  .. chiar pe site-ul lor, spun ca reiau platile dupa sarbatorile de iarna. Cine a scris comunicatul, sa raspunda pentru minciuni, minciuni adresate la 1 milion de fermieri!

  1. Antoniu says:

   @Dobrei Dan-ce sa mai zicem de modul in care Apia acopera posibile fraude ale propriilor functionari. cand e vorba de fermieri, isi zic probabil: da-i in ma-sa, sa fie sanctionati si sa-i purtam pe la banci de sa se sature de subventii! Cititi noul articol preluat din Gazeta de Cluj de aici

  2. Antoniu says:

   @Dobrei Dan-nu va faceti probleme. nu va raspunde. cel mult va fi inlocuit cu alt purtator. de cuvant.

 15. CEPYPY says:

  DIN FIRE SUNT OPTIMIST, DAR ACUMM…..

 16. CEPYPY says:

  ARE ACOPERIRE…..?????????????/ DACA ARE, ATUNCI DE CE SE DAU ADEVERINTE PENTRU…..PNDC…….//////??????????????

 17. Dobrei Dan says:

  CEPYPY ..sa speram ca acel comunicat emis de APIA Iasi, are acoperire, daca nu, sunt de tot rasul!

 18. CEPYPY says:

  pro credit nu a reinoit conventia,si eu acolo am conttttttttt si nu pot sal schimb daia sunt disperat

 19. Nelu says:

  Asteptam,domnule CEPYPY!Asteptam,injuram,speram…..APIA elibereaza adeverinte,insa bancile au incheiat conventia pe care o aveau cu ea.

 20. CEPYPY says:

  domnilor ministri….al agriculturi….al finantelor…si domnule prin ministru,v-am votat pentru un trai mai bun inclusiv pentru zubventiile la timp si ce facem .? domnule antoniu trimitetile dv parerile noastre de pe sait poate fac ceva. noi cum sa dam de ei?ca inebunesc vine campania de primavara,si anul trecut a fost jale nu avem bani pt insamintarea suprafetelor ce facem?????????????????????

 21. CEPYPY says:

  o sa albesc dracu la 33 ani

 22. CEPYPY says:

  trezitiva fratilor ,cred ca pina in martie nu o sa vedem nimic.problema e daca o sa vedem banii si in martie. eu unu o sa ies in strada ,prin martie, macar asa de florile dalbe. apia elibereaza adeverinte pentru pndc ,zone defavorizate,etc de banii nu zic nimic…….. au termen pina in iunie ….. cred ca atunci o sa vedem baniii…….e strigator la cerrrrrrrrrrrr.si nici macar nu a incheiat conventii cu mai multe banci,sa putem sa loam credit.

 23. mircea says:

  Domnule Mocanu in legatura cu ministrul ,,NOSTRU al agriculturii vor sa l inschimbe si de aceea nu bate cu pumnul in masa , dar ii asteptam plecarea si pe urma nu ne mai incap banii in conturi .

 24. CEPYPY says:

  DRAGA DOMNULE ANTONIU, DEOCAMDATA APIA CENTRAL NU A POSTAT NIMIC PE SAIT.CRED CA LI S-AU STERS BUTOANELE DE LA TASTATURA DE ATITA SCRIS(COMUNICATE) HA HA HA

  1. Antoniu says:

   @CEPYPY- l-am informat printr-un e-mail pe dir. gen. Apia, Dorel Benu, in privinta dreptului de a da comunicate a lui Narcis Ivan de la Apia Iasi, in numele agentiei. Privitor la plati, se stie faptul ca platile se fac in sistem centralizat.

 25. CEPYPY says:

  asta am zis si eu in 2011 aveam platiti in decembrie zone defavorizate ,avans saps, plati pndc iar in ianoarie toti banii .acum?

 26. CEPYPY says:

  DA UNDE SUNT BANIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII DE LA BUGET??????????????????????????????

 27. Zaharia :-) says:

  Va salut dl. Poienaru!
  Trebuie avut in vedere faptul ca APIA nu are buget propriu din care sa poata face platile catre fermieri, circuitul banilor e: Ministerul finantelor -> Ministerul Agriculturii -> APIA
  Vis-a-vis de plati: Se cunoaste faptul ca nu exista bani la buget si ca sprijinul pentru 2012 va fi platit dupa aprobarea bugetului pe 2013, din acesta.
  Si de asemenea banii care au fost inaintati fermierilor prin intermediul bancilor nu ar fi ajuns la acestia fara ca APIA sa fi intreprins demersurile necesare pentru realizarea conventiilor.
  Problemele legate de conturi or fi fost pe SAPS, la sprijinul pentru animale nu s-a intamplat. Aplicatia de la SAPS e foarte complexa si stii bine ca cei de la SIVECO nu modifica nimic fara sa fie platiti (alti bani, alta distractie) bani, bani, bani…
  Deci, eu as striga catre guvern si ministerul finatelor! Numai ca acolo mai striga si altii, nu numai agricultura…
  Asta e parerea mea, in rest, numai de bine!

 28. CEPYPY says:

  O SA MA DUC LA APIA SA CER O COPIE SCRISA LA DOSAR CUM MI-ATI ZIS MACAR SA RAMIN CU HIRTIILE DACA BANI NU AU, LA CRIZA ASTA SUNT BUNE DE STERS…..

 29. Nelu says:

  La multi ani si determinare in ceea ce intreprindeti pentru fermieri. Avem si noi o informatie de actualitate in ceea ce priveste contractarea creditelor pe baza adeverintei APIA. Am sunat la APIA Giurgiu, am solicitat aceasta adeverinta si nu au fost probleme, dar banca a refuzat spunand ca nu mai acorda credite in baza adeverintei, deoarece s-a efectuat eliberarea primei transe SAPS.

  1. Antoniu says:

   @Nelu-asteptam ca APIA sa iasa cu un comunicat si sa spuna adevarul, nu sa se ascunda dupa perdea, dand vina, ba pe MADR,MFP, lipsa buget, etc. Oamenii ar intelege si si-ar recalibra eforturile financiare pentru Campania 2013. Problema mare a agentiei va fi ca in februarie, daca vor face masiv plati, la fel si in lunile urmatoare, actiunea se va suprapune cu depunerile de cereri din 1 martie pentru Campania 2013, instruiri functionari, fermieri, primarii,samd. Va fi aceeasi harababura ca in anii precedenti. Pentru toti fermierii din tara, care nu-si schimba declaratia in 2013, eu pot sa le actualizez de la Cluj toate cererile, cu conditia sa-mi trimita pe mail RO..-ul si parola. Sa fie mii de cereri, eu intr-o luna le fac rapid. O sa fac o oferta in acest sens, cu un articol nou pe blog. Le usuram, astfel, eforturile ‘bietilor’ functionari Apia, pentru a face plati. Ha,ha,ha..

 30. CEPYPY says:

  da chiar asa cine dracu se crede?

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>