La nici 27 km de Deva și aproximativ 4 km de comuna Băița, se află satul Hărţăgani. Un sat de duci și ducese, dacă e să ne luăm după toponimia numelui.
Satul, în fond, este ‘un picior de plai, o gură de rai’. Aici, o prințesă desprinsă parcă din basmele lui Petre Ispirescu, sfințește locul.
Este vorba despre Silvia Sîrbu, căreia îi mulțumesc pentru acest interviu.
Silvia, ce fapte bune ai făcut de ai ajuns în raiul ăsta?
În 2009 eram în vizită la niște prieteni în acest sat. Împreună cu prietenul meu cochetam cu ideea de a ne face o casă la țară și de a ne muta acolo. Nu aveam curajul și nici hotărârea de a decide locația. Acele câteva zile petrecute în vizită la Hărţăgani au căzut că o ancoră în sufletul nostru. Acest loc a fost atât de primitor, atât de potrivit, atâta liniște și pace, cum n-am simțit nicăieri.
Cum ai reușit să te muți din Slatina tocmai aici?
Multe locuri te inspiră, te uimesc, te fascinează, dar un loc în care să le simți pe toate, mai rar. Am simțit aici că suntem și acasă și în vacanţă, în același timp. Acest sentiment este prezent și astăzi cu noi, și cred că este motorul a tot ceea ce ne motivează să mergem înainte pe acest drum. Sentimentul că suntem permanent într-o vacanţă continuă, chiar dacă suntem prinși într-o muncă continuă de ţară, de munte.
Ce produci sau mai bine zis cum vă câștigați existența?
Producem legume ecologice pentru noi și prieteni. Pentru o viată mai bună, pentru o comunitatea sustenabilă și pentru întărirea economiei tării. Cu cât mai mulți oameni care produc ceva, cu atât o economie și o viată mai bună. Nouă ni se pare uimitor și fascinant să îți poți produce hrană singur, să te poți hrăni pe tine, familia și comunitatea din care faci parte, într-un circuit frumos de hrană bună, gusturi bune.
De asemenea, am început să facem săpun natural tocmai pentru a pune în context și a da context tuturor aspirațiilor noastre, valorilor în care credem, tuturor gândurile noastre bune, comunității în care trăim. Handmade de Hărţăgani cât și BioGustos de Hărţăgani pun în context, aduc la lumină tot ceea ce suntem noi, cu totul: hrană și spirit, gusturi și talent, unite în două pagini de Facebook.
Venirea și activitățile voastre au schimbat ceva în acest minunat sat?
Nu putem ști. Schimbările adevărate și serioase se văd în timp, se văd în structură și fibra omului, în mentalitatea lui. Noi sperăm să fim o rază de lumină pentru comuniţătile din care facem parte, atât prin felul nostru de a fi cât și prin inovațiile, tehnologia și lucrurile noi pe care le-am adus cu noi și pe care le vom pune la dispoziția sătenilor. Avem în gând diferite proiecte, proiecte care să îmbogăţească comunitatea din care facem parte și nu numai. Vrem să găsim o modalitate de a îmbina pasiunea pentru aștri și oameni a prietenului meu, cu pasiunea mea pentru grădinarit și frumos, cu tehnică și lucrul bine gândit al mamei mele, și, nu în ultimul rând, hazul și optimismul bunului meu tată.
Trecând peste greutățile inerente și încheind în același ton pozitiv, ce mesaj transmiți pentru tinerii de vârsta ta din țara noastră?
Satele românești se depopulează dramatic. Trebuie să ne întoarcem la valorile noastre tradiționale, fără prejudecăți. Pe mine dintotdeauna m-a fascinat această flexibilitate de a putea fi în diferite pături sociale și cu diferite pături sociale. Să încerci să cuprinzi diversitatea oamenilor în bogătia ei de culori, medii, culturi, orașe, obiceiuri și sute și sute de gândiri. Intoarecerea la sat și întinerirea lui prin noi, nu trebuie să fie o rușine. Recomand semenilor mei să trăiască bucuria libertătii de a fi ei înşişi la orice oră din zi. Din aceasta se trag, mai apoi, sute de alte bucurii. Bucuria de a crește zilnic pe această minunată Planetă, bucuria de a te apleca spre lucrurile mărunte ale vieții, de la gâze, goange, furnici și păsări, bucuria de a fi permanent lângă animalele casei tale, bucuria de a crește organic, pe pământul din care ai fost făcut, bucuria de a vedea cu ochii tăi, zilnic, schimbându-se în sute de culori, anotimpurile, trecerea anilor și bucuria de a fi tu însuți prins în vraja și misterul acestei vieți.
No Comments on “Hărţăgani, ‘un picior de plai, o gură de rai’”
You can track this conversation through its atom feed.