O hotărâre de guvern, aflată în dezbatere publică pe site-ul MADR, preconiza o angajare a unui număr de 50 de funcționari la APIA pentru actualizarea LPIS. Noul ministru MADR, Petre Daea, consultându-se probabil cu soția sa, d-na Luchian Camelia, Director Direcția Management Resurse Umane din cadrul APIA, a considerat că nu se justifică suplimentarea personalului agenției, drept pentru care, în câteva ore a modificat proiectul de hotărâre de guvern de pe site-ul ministerului, dându-i altă formă.
Așadar, din numărul maxim de posturi ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale(MADR) și unităţilor aflate în subordinea acestuia de 13.498, din care 684 aparatul propriu al ministerului, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetului ministrului, au rămas 13.448 de posturi, cu 50 mai puțin.
Interesant este să vedem ce consecinţe juridice ar fi avut angajarea celor 50 de funcționari la APIA, pentru actualizarea LPIS.
Proiectul de hotărâre de guvern a fost inițiat de către Achim Irimescu, fostul șef MADR, și preluat de către Petre Daea, în prima formă pe site-ul ministerului.
APIA a externalizat în 2010 serviciul de actualizare LPIS către Direcția Topografică Militară. Începând cu anul 2015 Ministerul Apărării Naţionale a înștiințat APIA că având în vedere ”constrângerile impuse de misiunile specifice ale Armatei României în mediul geopolitic actual, raportate la resursele de personal specializat” nu mai dispune de personalul necesar pentru actualizarea LPIS, deoarece acesta a fost redus de la 80 persoane la 25.
Iar acum citiți cu atenție schimbările care erau preconizate cu angajarea celor 50 de persoane și consecințele juridice: „În conformitate cu Regulamentele CE, LPIS este principala componentă a sistemului IACS pentru realizarea controalelor încrucișate, controale cheie în administrarea cererilor de sprijin. Comisia Europeană(CE), în situația în care actualizarea LPIS nu este realizată conform cerințelor, aplică penalităţi statelor membre, România fiind în această situaţie în anii de cerere 2007-2012. Această situaţie s-a datorat faptului că încă de la crearea sistemului LPIS, constrângerile bugetare au determinat că activităţile specifice LPIS să nu se realizeze la standardele de calitate solicitate, personalul implicat nu a avut pregătirea și experienţa necesară pentru desfăşurarea noilor activităţi. Trebuie ținut cont și de faptul că personalul nu este calificat și nu are noțiunile de bază pentru fotointerpretare, ca atare nu întotdeauna poate lucra la parametrii de calitate ceruţi de regulamentele europene și de ghidurile de implementare.”
În fond, APIA recunoaște prin gura lui Achim Irimescu faptul că a folosit personal la actualizarea LPIS care ‚nu a avut pregătirea și experiența necesară’, din cauza căruia Comisia Europeană ne-a sancționat cu aproximativ 1 mild. euro în perioada 2007-2012. Banii sunt plătiți de la bugetul de stat și nimeni nu răspunde pentru aceste fapte, știind clar că în acea perioadă Achim Irimescu și Dacian Cioloş aveau cunoștință de asemenea nereguli.
În anul 2010 auditul extern trimis al CE, prin Direcția Generală pentru Agricultură, specifica foarte clar: ‘proasta gestionare a sistemului LPIS-GIS a determinat multe nereguli și a transformat sistemul IACS într-unul deficitar’.
Noul ministru MADR, Petre Daea, în loc să facă lumina în acest caz, probabil la sugestia soției, a retras pe şest din proiectul de hotărâre de guvern, prevederea cu angajarea celor 50 de funcționari APIA, pentru a nu se sesiza autoritățile statului și a nu se descoperi vinovații pentru sancțiunile aplicate de către Comisia Europeană pentru proasta gestionare a LPIS.
One Comment on “Noul șef MADR refuză să mai angajeze personal la APIA”
You can track this conversation through its atom feed.
mihai says:
Controlul clasic de facto in teren,se face de catre personalul ANSVSA, cu care exista protocol de colaborare. Acesta completeaza si transmit in format electronic fisele de inspectie, iar APIA face platile sau nu. Asta ptr animale ,dar si pentru subventiile pe terenuri. Asadar si prin urmare, APIA lucreaza cu delegare de atributii catre alte institutii. Asa a iesit rima. Ce incadrari de personal are APIA si de ce personal dispune ANSVSAul?
Posted on 12 ianuarie 2017 la 8:38 pm.