Apia, cu concursul celor care au actualizat sau actualizeaza intreg sistemul de identificare a parcelelor agricole(LPIS), a folosit si foloseste, probabil, harti modificate si date de zbor trunchiate, pentru ca Romania sa absoarba cat mai multe fonduri comunitare, pe pasuni invadate de vegetatie nedorita. Nu mai putin lipsit de importanta este si cine a beneficiat sau beneficiaza in continuare de zecile de mii de euro pe aceste suprafete.

Este vorba despre Masivul Iezer-Papusa, situat in trei unitati administrative: Valea Mare Pravat, Rucar si Leresti, jud. Arges.

In acest masiv, un fermier si-a declarat o suprafata de peste 200 ha de pasune. Apia Arges l-a sanctionat spunandu-i ca a supradeclarat blocul fizic. Solicitand control pe teren, Apia a constatat supradeclararea, fara sa introduca electronic in cererea fermierului raportul de control, ba, mai mult, nici macar nu i-a livrat spre instiintare acest raport.

A urmat contestatia fermierului in instanta unde a pierdut definitiv.

Culmea, in anul urmator, Apia Arges a dat subventie pe aceeasi suprafata, fara sa mai constate supradeclararea. Mentionez faptul ca atat primul cat si urmatorul fermier au declarat un bloc fizic in intregime. Asadar, pentru primul, blocul fizic, faptic, era mai mic fata de ceea ce a declarat, pentru ca in anul urmator, cel de-al doilea fermier sa declare , la fel, intreg blocul fizic, dar pentru care declaratia a corespuns cu situatia din teren.

Dupa zece ani, primul fermier a obtinut redeschiderea dosarului prin ordonanta procurorului care spune ca: hartile cu inscrisurile pe care si-au bazat judecatorii solutia, nu respecta realitatea, sunt false, iar falsul intelectual nu a fost facut cu intentie ci din culpa.

Disperata, Apia Central a fost informata de catre acelasi fermier ca in acest masiv plateste sute de mii de euro pe blocuri fizice invadate de jnepenis si ienuparis. Dupa explicatii ale unui fost dir. gen. cum ca trebuie sa facem dovada in fata Comisiei Europene chiar si cu falsuri pentru a absorbi toti banii alocati fermierilor romani, au urmat amenintarile cu judecata, dupa cum afirma fermierul, amenintari proliferate de catre cei care se ocupau atunci de actualizarea LPIS.

Un alt caz este cel al cetateanului care se zbate de ani buni in instanta pentru a-si afla dreptatea, deoarece autoritatile i-au defrisat fara acordul sau, peste 100 ha de padure in zona Borsa-Maramures, suprafata pe care imediat Apia Maramures, cu acordul celor care actualizeaza LPIS, a transformat-o in pasune, desi era invadata de vegetatie forestiera. In aceste blocuri fizice au aparut ca din senin si solicitanti de subventie. La toate acestea, cu concursul DNA MM.

La polul opus, Apia Hunedoara a respins cererea unui fermier care si-a declarat proprietatea invadata de material lemnos, drept pasune. Cu toate demersurile in instanta, acest fermier a pierdut pentru ca inspectorii locali Apia au ‘ citit’ corect hartile si au efectuat un control responsabil la fata locului.

Pentru a veni in spirijinul autoritatilor de control romanesti si externe, a tuturor celor care vegheaza la interesele financiare ale Comisiei Europene si ale tarii noastre, recomand achizitionarea hartilor de la ANCPI sau Centrul de Cercetari al CE, incepand cu 2006, compararea cu hartile actualizate ale Apia, si controlul la fata locului.


No Comments on “Jnepenis, ienuparis si subventii pe furis!”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>