Bocitoarele de la Hotnews.ro au publicat zilele trecute un articol in care incercau savant sa ne explice cum sta treaba cu piata de energie, fara sa citeasca raportul administratorului judiciar. De fapt, articolul facut la scara blocului contine multe inadvertente, asemanandu-se izbitor cu varianta unui vecin de-al meu de bloc, inginer la o antrepriza beneficiara cu varf si indesat a banilor Hidroelectrica, care spunea ca ‘baietii destepti’ au plecat cu clientii si ca la Portile de Fier nu se mai uzineaza apa datorita lipsei clientilor si a consumului mic din aceasta perioada.
Asemenea dezinformari bagate pe sub usa redactiilor ‘Pentru Ziua Urmatoare’, nu fac decat sa intareasca Hidroelectrica.
Pe marginea acestui articol, iata cu ce precizari vine administratorul judiciar av. Remus Borza:
Ultima oferta de vanzare anuntata de Hidroelectrica pe bursa administrata de OPCOM la pretul de 165 lei/MWh se refera strict la cantitati mici de energie, cu livrare in perioada 1.04 – 30.06.2013, produse in perioada viiturii de primavara provenita din topirea zapezilor, in conditiile in care pretul mediu din Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) este acum de 100 lei/MWh. In fiecare an, in perioada de viitura, pretul de tranzactionare este cu 30-40% mai mic decat pretul mediu anual, din cauza excedentului de productie hidro si eolian generat in acest interval.
Afirmatia ca “Hidroelectrica avea incheiate cu traderii contracte pe termen lung la pretul 130 lei/MWh” este falsa. Pretul mediu in contractele bilaterale in ultimii 5 ani, 2008-2012, a fost de 110 lei/MWh, cu 60% mai mic decat pretul mediu practicat pe piata concurentiala PZU si PCCB in perioada de referinta. Din cauza secetei severe cu care s-a confruntat Romania in 2012, pretul mediu in contractele bilaterale a fost 130 lei/MWh, mai mare decat in anii anteriori, dar oricum, cu aproximativ 100 lei mai mic decat pretul practicat in piata de energie. Acest pret era valabil doar in anul 2012 si nu, pana in 2018, cum in mod eronat, sustine autoarea articolului.
Chiar daca in negocierile anterioare denuntarii contractelor bilaterale, Hidroelectrica cerea retroactiv, de la inceputul anului 2012, un pret mediu de 180 lei/MWh, doar Alro, Elsid, Electrocarbon si Electromagnetica au acceptat acest pret, ceilalti 6 traderi oferind preturi mult inferioare, motiv pentru care contractele au fost denuntate. Deci, nici aceasta asertiune din articolul mentionat nu se sustine in sensul ca baietii destepti ar fi oferit 180 lei MWh pe toata perioada de valabilitate a contractelor.
Nici afirmatia, din acelasi articol, ca “de la inceputul anului au existat mai multe runde de licitatii in care Hidroelectrica nu a vandut nimic” nu este adevarata. Dimpotriva, Hidroelectrica este producatorul care a vandut cea mai mare cantitate de energie pe bursa, de la inceputul anului. Astfel, Hidroelectrica a incheiat pe OPCOM contracte de vanzare a unei cantitati de 1.287.000 MWh, la un pret mediu de 193 lei/MWh, obtinand venituri suplimentare, fata de contractele cu baietii destepti, de 81 milioane lei. Asa se explica faptul ca in luna ianuarie 2013 Hidroelectrica a inregistrat un profit de 52 milioane lei, iar in februarie, 48 milioane lei. Hidroelectrica si-a bugetat pentru 2013 un profit brut de 434 milioane lei pe care il va atinge chiar daca va vinde la un pret mediu de 180 lei/MWh.
Precizam faptul ca prin denuntarea celor 6 contracte cu traderii de energie a fost disponibilizata o cantitate de 7,5 milioane MWh anual, care poate fi tranzactionata in mod transparent pe piata concurentiala, PCCB si PZU, la un pret stabilit pe baza cererii si a ofertei, care sa permita functionarea in conditii normale a consumatorilor din economia romaneasca. In plus, chiar daca ar vinde cu 165 lei/MWh, intreaga cantitate de energie pe care o livra, cu 130 lei/MWh, in contractele bilaterale denuntate de catre EURO INSOL, Hidroelectrica ar obtine anual venituri suplimentare de peste 265 milioane lei (cca. 60 milioane euro).
Scoaterea intermediarilor, respectiv a celor 6 traderi, din relatia Hidroelectrica – consumator final a avut ca efect scaderea pretului la energie, prin inlaturarea acelor adaosuri comerciale nejustificat de mari practicate de baietii destepti. Intentia declarata a Hidroelectrica este de a oferi idustriei, institutiilor si populatiei un pret accesibil al megawattului, care sa permita relansarea economica si sa asigure prosperitatea sociala a cetatenilor Romaniei.
Sursa: Hidroelectrica
No Comments on “Sa nu mai plangeti de mila HIDROELECTRICA!”
You can track this conversation through its atom feed.