Barajul VidraruDupa cum stim, in anul 2012 firma de stat Hidroelectrica a intrat in insolventa.
Conform teoriei din fizica, bosonul Higgs sau ‘particula lui Dumnezeu’ daca ar exista ar avea viata scurta dupa care s-ar dezintegra in alte particule.
Plecand de la ‘particulele’ care capuseaza firma de ani de zile, administratorul judiciar av. Remus Borza admite astfel existenta bosonului Hidroelectrica si-i promite viata lunga, daca selectia celor 67 de manageri se va face corect.
Citind raportul administratorului judiciar te ingrozesti.
Amintim doar doua cauze care au dus firma la insolventa, din multitudinea neregulilor semnalate in raport :
-Hidroelectrica a incheiat un contract preferential cu o mare firma consumatoare de energie. In momentul secetei din perioada 2011-2012, cand barajele erau fara apa, Hidroelectrica a trebuit sa-si respecte contractul si a cumparat de pe piata curent la un pret mai mare. Paradoxal, ajunsese sa livreze energie scumpa pe un contract parafat cu un pret mai mic.
Pe de alta parte, firma mare consumatoare de energie in lipsa unor comenzi putea vinde pe piata libera energia in surplus, cea primita cu un pret mic de la Hidroconstructia, care, asa cum am aratat o cumpara in perioada de seceta la un pret mai mare. Asta da afacere ! Hidroelectrica ajunsese sa-i plateasca gratis cam 25% din cat consuma firma respectiva. Nu mai zic de intermediari, asa numitii ‘baieti destepti’ care capusau si ei la greu, cumparand curent cu un pret mic si vanzand din tastatura la un pret mai mare.
-Un alt exemplu penal este al unei persoane care auzind de insolventa a cerut pensionarea anticipata. Ce credeti ca s-a intamplat ? Contractul colectiv de munca era facut de asa maniera incat Hidroelectrica era obligata sa-i plateasca contributiile la stat, in asa fel incat, baza de calcul a pensiei sa se faca de la data la care s-ar fi pensionat in mod natural si nu de la data pensionarii anticipate, datorate insolventei. Asa sa tot traiesti in firmele de stat !
La selectia celor 67 de manageri s-a cerut trimiterea de CV-uri exclusiv electronic de pe site-ul Hidroelectrica.  In comunicatul administratorului judiciar se aminteste entuziasmul celor care au aplicat, spunandu-se ca : ‘Alte 20 de CV-uri au fost expediate prin posta sau inregistrate la secretariatul companiei, dar nu vor fi luate in considerare.’
Va dati seama cine sunt cei 20 care si-au depus prim posta CV-ul desi erau clare conditiile de selectie?. Astia habar n-au ce inseamna lucrul pe calculator, si nici incredere in aplicatiile online. Pentru comparatie, va redau textual ce spune o comentatoare pe blogul personal, asta asa, ca sa vedeti cine vrea in continuare sa conduca Hidroelectrica :’ D-le Antonio,
As dorii sa stiu daca a expirat angajamentul pe 5 ani pt agromediu?Vreau sa fac modificari la bl fizice si la parcele fata de anul trecut, hartile trebuie sa fie duse la centrul APIA (sunt a catorva persoane in varsta care nu au incredere in internet), le pot masura , dar as dorii sa pe pot salva pe CD pt a le lista la un alt calculator color si nu le pot salva , ce ma sfatuiti sa fac?’
In rest, ‘eu ma opresc aici’, vorba lui Borza.

 


4 Comments on “Bosonul Hidroelectrica”

You can track this conversation through its atom feed.

 1. gheorghe says:

  67 manageri alesi pe BUNE?Ha,Ha,Ha!Ce parere are sulea&aurariu&rosu si… organele de partid?

  1. Antoniu says:

   @gheorghe-la astia le-or fi facut CV-ul secretarele, expediindu-le probabil prin posta, sa fie siguri si sa dea bine, ca de calculator si internet n-au auzit in veci! Dar chiar daca trec la selectia de CV-uri,ei fiind lideri sindicali din cate stiu, firma de consultanta si administratorul judiciar vor avea grija sa puna in locul redresoarelor de curent, oameni care redreseaza compania. De asta sa fiti sigur!

 2. Stefan says:

  Domnule Poienaru,

  in comentariul Dumneavoastra numele SC HIDROCONSTRUCTIA SA este pomenit in mod voit sau accidental? Faceti o confuzie intre HIDROELECTRICA si HIDROCONSTRUCTIA? Nu imi este limpede trimiterea din articolul publicat si, cel mai probabil, nici celorlati cititori si, in mod sigur nici HIDROCONSTRUCTIA care este o firma de CONSTRUCTII (fosta TCH). Poate faceti clarificarile necesare.

  1. Antoniu says:

   @Stefan-Multumesc pentru observatie. Am corectat. Gresala de ‘accelerator’!

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>