Solicitarile de sprijin financiar din fondurile comunitare depuse la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA) sunt supuse unor controale administrative inainte de a fi onorate. Un anumit procent din numarul dosarelor fermierilor sunt selectionate automat, printr-o analiza de risc, pentru a fi controlate pe teren de catre inspectorii agentiei. Acestia confirma sau infirma exactitatea datelor din cerere cu ceea ce masoara pe teren.

Suprafetele cultivate si necultivate trebuie intretinute iar in acest sens ele se verifica daca sunt respectate bunele conditii agricole si de mediu(GAEC). Zonele defavorizate(Masura 211 si Masura 212 din PNDR) vor fi controlate pentru a se vedea daca se respecta sau nu activitatile agricole cel putin cinci ani de la depunerea cererii de subventie. In alte unitati administrative se aplica anumite masuri de agromediu(Masura 214 din PNDR) in sprijinul fermierului. Si aceste zone se verifica pentru a se constata daca banii dati in plus sunt folositi in mod eficient pentru activitatile agricole, protejarea mediului inconjurator si dezvoltarea armonioasa a zonei rurale.

Esantionul de ferme supuse controalelor trebuie sa fie relevant si din punct de vedere al valorii sprijinului solicitat, nu numai al suprafetei solicitate.

Am facut o scurta prezentare a parcursului greoi dar necesar al cererii de subventie pe suprafata pana la plata.

Statele membre din Comunitatea Europeana pot alege o metoda foarte eficienta de control si anume controlul prin teledetectie. Romania a ales aceasta metoda mai putin costisitoare. Daca in 2007 au fost selectionati aproximativ 59.000 de fermieri, in 2008 numarul celor controlati prin teledetectie a fost de aproximativ 90.000.

Teledetectia se bazeaza pe captarea radiatiilor electromagnetice emise de lumina data de soare si caldura emanata de pamant.

Aceste unde electromagnetice au capacitatea de vibratie dar si de reflexie si refractie.

Mai pe sleau, razele solare trimise spre pamant sub forma unor unde, se reflecta, intorcandu-se din nou in spatiu. Sateliti specializati capteaza aceste unde prin diferiti senzori in functie de formele de relief sau plante care emit aceste semnale electromagnetice. Datele captate de catre sateliti se inregistreaza si apoi se transmit la sol.

In speta, plantele emit radiatii electromagnetice in mai multe benzi spectrale. In functie de zona spectrala cercetata, fiecare cultura are un raspuns diferit, o anumita ‘semnatura’ ce apare pe hartile fotointerpretate, de o anumita culoare.

Astfel de harti colorate ce reprezinta suprafetele si culturile declarate, au vazut fermierii la controlul prin teledetectie pentru care au depus cerere de subventie in anul 2008. APIA a notificat fiecare fermier aflat sub cele trei loturi selectionate la nivel national in urma analizei de risc, solicitindu-le clarificari privitoare la unele erori aparute in cererile de subventie.

Declaratia si hartile din dosarul fermierului au fost scanate si trimise firmei care a executat pentru APIA controlul. Cu ajutorul unui soft specializat, firma contractoare a suprapus peste hartile din dosar, harti colorate multitemporale in care apar culturile in diferite faze de dezvoltare sau harti cu foarte mare rezolutie. Preocedeele folosite se numesc georeferentieri si fotointerpretari.

In urma aplicarii acestor procedee, pe hartile colorate consultate de catre fermier au aparut parcelele desenate exact ca si in hartile din dosar, iar in plus, culturile din cererea initiala, in diferite culori, functie de ‘semnatura’ spectrala a fiecareia.

S-au aplicat sanctiuni daca fermierul a declarat grau pe o parcela iar pe harta colorata s-a vazut teren necultivat care radiaza in alt spectru de culori decat graul sau daca pozitia parcelei este in alt bloc fizic in realitate decat cel in care a fost desenata initial in dosarul de sprijin.

Tehnica teledetectiei aplicata in agricultura romaneasca este noua. Interpretarile unor erori de neconformitate aparute in declaratiile fermierilor si rezolvarea lor prin aceasta metoda s-ar simplifica foarte mult daca identificarea parcelelor ar fi mai precisa, culturile nu s-ar schimba imediat dupa ce se depun declaratiile iar inspectorii agentiei ar fi mai atenti la acuratetea datelor introduse in baza de date.


30 Comments on “Controlul parcelelor agricole prin metoda teledetectiei”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. daniel constantin says:

    Ajutor.Daca stie cineva sa lucreze cu aplicatia ipa online.Descriere problema: pe o parcela apar trei elemente de peisaj care practic nu exista si nici nu le pot scoate. Eroare aplicatie sau … ???

  2. Elena says:

    Stimate domnule Antoniu
    am fost sanctionata la teledetectia din 2009,anul trecut,in 2013.
    in ianuarie 2014 am fost din nou sanctionata.in aceeasi teledetectie mi s-au gasit in 2013= 17.46 ha ,iar in 2014 conform aceleiasi teledetectii =11,45.
    Nu am fost chemata pentru followup in urma teledetectiei.Si criminalii au dreptul sa se apere…eu nu m-am putut apara cu acte…nu stiu ce sa fac….

  3. tinca says:

    as dori sa stiu si eu ce masura este valabila la ovine si capre pe toamna aceasta va multumesc

    1. Antoniu says:

      @tinca-cititi cu atentie comentariile de la articolul meu de aici care face referire la subventia la ovine si caprine.

  4. tinca says:

    dom antoniu ami puteti spune pe ce data se baga avansu pe 2012 si daca mai este valabil masura 112 pentru toamna aceasta va multumesc

    1. Antoniu says:

      @tinca- avansul SAPS(50%) a inceput sa se dea in 16 oct. si pana in 30 noi. 2012. Nu, nu este valabila M 112 pentru aceasta toamna.

  5. Antoniu says:

    @paul-digitizati exact parcela pe care o aveti in proprietate iar la depunerea cererii la Apia solicitati Anexa I din Manualul de actualizare si intretinere LPIS pentru a solicita modificarea blocului fizic neagricol in care aveti 1/4 din suprafata.

  6. paul says:

    Buna ziua
    Va rog sa ma indrumati in urmatoarea privinta.
    Am un teren de 3ha, dar pe hartile puse la dispozitie de APIA 1/4 din suprafata e in afara blocului fizic.In zona respectiva am meri de talie mare si cred ca sau confundat cu padurea din apropiere.
    Ce demers pot face pentru corectare?
    Multumesc!

  7. Antoniu says:

    @fermierul hacuit la teledetectie -In mod normal, actiunea Follow Up(intalnirea cu fermierii) lamureste supradeclararile. Reinterpretarile firmei care face controlul prin teledetectie, dupa ce v-ati amplasat parcela in alt loc, au scos la iveala faptul ca, noul amplasament al parcelei a produs alte supradeclarari, iar cultura confirmata este diferita de cea declarata.
    Inteleg ca aveti doua cereri depuse la Apia: una pe suport scris si una depusa digital. Cea depusa digital a fost facuta dupa 11 iunie 2010 de catre functionarul Apia? Daca nu va aduceti aminte trimiteti-mi identificatorul, adica acel RO25…
    Programul se numeste SIVGIS si este functional. Functionarul nu stia sa tipareasca harti folosind acest soft. Nu stie sa scrie bine nici romaneste, va asigur. E o conditie sa lucrezi in administratia romaneasca: sa cunosti limba romana scris si vorbit.
    Va rog sa-i solicitati date despre cererea dvs., pentru ca aveti dreptul.

  8. fermierul hacuit la teledetectie says:

    In anul 2010 nu am depus cererea a online,ci am desenat pe hartile puse la dispozitie de functionarul APIA si am constat ca hartile nu erau la scara inscrisa pe ele. Am semnalat situatia la APIAiar fuctionarul mi-a recomadat depunerea cererii online si mi-a spus ca nu-mi poate da o harta corecta motivind ca daca va genera harta va avea aceeasi problema pt ca e vorba de un program numit sigis( nu sunt sigur )care nu functioneaza corect.

    La Folow-Up pe majoritatea parcelelor am primit coduri c2c3 sau a2 unde suparafata parcelelor declarate de mine si de alti fermieri depasea suprafata masurata. Atat eu cit si altii am reamplasat mai multe parcele dar incredibil, acum am fost chemat din nou ca sa mi se spuna ca nu s-a rezolvat cultivarea in comun si ca e la fel ca prima data(cica nu ne-a gasit parcela acolo unde am mutat-o),iar sigura solutie e retargerea cu sanctiuni pe mai multi ani. Pe unele parcele (neatinse de cultivarea la comun) eu am declarat teren necultivat, iar la teledetectie au vazut culturi(griu
    si porumb)deoarece terenul respectiv a fost lucrat abuziv de alte persoane.
    Va rog sa-mi spuneti daca in loc de SAPS mi-a gasit si pndc1 primesc plata pentru ce am cerut(saps)

    Va multumesc!

  9. Antoniu says:

    @leucea emil-plecand de la definitia parcelei: ‘Parcela agricola este suprafata continua de teren pe care este cultivat un singur grup de culturi, de catre un singur fermier; totusi, acolo unde este necesara o declaratie separata privind folosirea unei suprafete din cadrul grupului de cultura solicitat, în contextul art. 2 alin. (1 ) din Regulamentul CE nr.
    1122/2009, utilizarea specifica va limita pe viitor parcela agricola.’
    In momentul in care Gauss observa o parcela cu aceeasi cultura formata din subparcele declarate cu aceeasi cultura de catre alti fermieri , le aloca un cod de neconformitate(ex. A1, A2, etc.). Asta se numeste cultivare comuna si nu cultivatie comuna. Apoi, in astfel de cazuri apar sau nu supradeclarari. Suprafata retinuta se va compara cu cea declarata si in functie de aceasta Gauss decide daca e necesar ca Apia sa faca intalnirea cu fermierii implicati,pentru rezolvarea supradeclararilor(Folow-Up). Vezi aici: http://www.apia.org.ro/dir_iacs/Addendumul_national_teledetectie_2010_final.pdf

  10. leucea emil says:

    Va rog sa-mi explicati cum se interpreteaza cultivatia comuna, ce inseamna aceasta.

  11. admin says:

    @leucea emil-daca in cerere aveti o cultura din grupa CNDP1 si la fotointerpretare se vede alta cultura din acceasi grupa de cultura atunci se plateste. Ca sa va faceti o idee deschideti aici http://www.maap.ro/pages/arhiva_legislativa/hotarare-1017-din-6-octombrie-2010.pdf
    Gauss livreaza agentiei grupe de culturi eligibile la plata dupa fotointerpretare: SAPS, CNDP1(toate culturile in teren arabil), CNDP2(in), CNDP3(canepa), CNDP4(tutun), CNDP5(hamei), CNDP6(sfecla), Plante energetice, Tomate destinate procesarii. Daca pe o parcela cu grau care are si SAPS si CNDP1 gaseste porumb atunci plateste, pentru ca porumbul face parte din CNDP1. Daca in loc de porumb gaseste pasune, te sanctioneaza ca ai declarat cultura in teren arabil CNDP1 si a gasit SAPS, pasune.

  12. leucea emil says:

    Ma refeream la ideea ca daca nu se vede cultura trecuta in cerere la fotointerpretare firma Gauss sa nu o recunoasca si sa nu o aprobe la plata

  13. admin says:

    @leucea emil-graul si porumbul fac parte din aceeasi grupa de culturi in teren arabil, CNDP1.

  14. leucea emil says:

    Cum interpreteaza firma Gauss situatia in care terenul este semanat cu o cultura diferita de aceea declarata in cererea de sprijin( in loc de grau se seamana porumb).
    Se acorda subventia pentru aceasta suprafata?

  15. gianina says:

    buna seara! intamplator am intrat aici si sper sa imi puteti da o solutie. tatal meu care in 2009 a avut un teren in arenda pana in 2009 inclusiv l-a declarat in in cererea pentru platile aferente anului 2009. Acest teren la inceputul anului 2010 a fost vandut, iar persoana care l-a cumparat l-a declarat si ea in cererea aferenta anului 2009. S- facut un control si tatatl meu necunoscand legea si fiind influentat de acel functionar si de cel care a cumparat terenul a declarat ca ca din eroare a trecut terenul la el in cerere, desi a beneficiat de teren in 2009 avand documnete in acest sens. Astfel a constatat acum ca nu i s-a virat nici-un ban pentru anul 2009, terenul respectiv depasind cu 20% suprafata detinuta de el. Mentionez ca nu s-a comunicat nimic scris din partea A.P.I.A. si as dori sa depun o contestatie sau sa ma adresez justitiei dar ce sa contest? O sa solicit scris un document prin care sa mi se aduca la cunostinta decizia in urma controlului sau raportul de control si apoi o sa vad ce pot face. pana atunci insa tot citesc pe aici diverse pareri. Sper ca imi puteti da o solutie la problema intampinata. va multumesc anticipat!

  16. stii tu cine(de la Apah.) says:

    Noi intelegem,dar „fermierul”roman nu(din pacate)

  17. Antoniu says:

    Va rog sa-mi scanati documentul prin care ati confirmat sau nu suprafetele Dvs. aflate in lotul de teledetectie, document pe care l-ati primit in urma actiunii de follow-up desfasurata de catre inspectorii nostri si sa mi-l trimiteti pe adresa de mail.

  18. COSTEA MARIUS says:

    Buna ziua , va rog foarte frumos sa-mi spuneti si mie cum sa interpretez rezultatele si codurile folosite de GAUSS pentru observarea parcelelor. Nu am mult teren vreo 36 de hectare -2 familii , a mea si socrii , dar am cultivat tot terenul si suntem in pericol sa nu obtinem subventia . Va multumesc anticipat .

  19. Antoniu says:

    @Constantin-aveti nevoie de imagini din acea perioada; ele se pot achizitiona probabil prin Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara sau alte agentii. Daca vreti sa reclamati un fermier care nu a respectat GAEC-rile si a luat bani comunitari incalcand interdictia GAEC5 ‘Arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil nu este
    permisa decit cu acordul autoritatii competente pentru protectia mediului’ va puteti adresa aici: http://www.apia.org.ro/relatii_publice_informatii.htm

  20. constantin says:

    cum pot obtine teledetectia cu incendierea de miristi din zona, sudul localitatii Padina – Buzau in dara de 04 august 2008 orele 15:30 – 20:30 in care sa se vada si stupina arzand amolasata in vecinatatea miristilor

  21. Ovidiu says:

    Multumesc Antoniu pentru ofeta! Am pamant.

  22. Antoniu says:

    Salut Ovidiu!
    Daca ai un Gps care masoara si suprafete nu numai distate, similar celui din masina, atunci vei vedea ca poti descarca masuratorile pe Google Earth. Normal ar fi sa le poti descarca pe softul nostru de la APIA astfel incat suprafetele sa se aseze exact in blocurile fizice. Pentru un fermier strain care depune pentru prima oara o cerere de subventie, ar fi minunat sa se intample asa ceva.
    Oricum, anul viitor daca iti cumperi pamant,vrei sa iti identifici pe harta suprafetele iar apoi sa depui cerere de subventie, blogul meu iti va fi de folos.
    Fii binevenit aici.

  23. Ovidiu says:

    Salut Antoniu.

    INTERESANT ARTICOL.

  24. Antoniu says:

    Welcome!

  25. julia says:

    Antoniu, iertare! Ocupata ca la balamuc, sint!

    Primeste te rog urarile mele de bine. 🙂

  26. Antoniu says:

    Nicoleta, eu sunt optimist. In urmatorii ani, ANCPI si APIA vor ‘aseza’ pamanturile oamenilor in coordonate geografice. Inceputul este greu.
    Ungurii au livrat fermierilor in primul an hartile color A3 cu blocurile fizice suprapuse peste hartile cadastrale. Aparent a fost mai usor sa-ti identifici parcelele in blocurile fizice cu un cadastru mai bine organizat. Fals. A fost un fiasco. Taranii maghiari s-au identificat la fel de prost. In anii care au urmat lucrurile s-au pus la punct. Asa va fi si la noi.
    Conditia majora este ca datele introduse in baza de date sa fie cat mai exacte. Daca la centrul local Cluj-Napoca o parte din cererile depuse pe 2009 au fost introduse in baza de date de catre femeia de serviciu ca si colaborator extern, fata de studentii unguri angajati temporar pentru aceeasi treaba, iti dau dreptate. La urmatorul control prin teledetectie se vor pierde din nou fonduri pentru agricultura romaneasca.

  27. cheler nicoleta says:

    este foarte greu sa inveti taranul roman sa fie corect, dar este si mai greu pentru taranul roman sa stie sa-si deseneze parcela cu maxima precizie in cadrul unui bloc fizic. Imaginati-va ca intr-un bloc cu o suprafata de 100 hectare bietul ‘fermier’ trebuie sa-si plaseze parceluta de 0.3ha cu maxima precizie. Credeti ca va reusi? Cu siguranta nu!!!!!Mai ales ca trebuie desenata si la scara!!! Concuzia: teledetectia este o metoda de control foarte eficienta dar mult prea emancipata pentru agricultura romaneasca !! Concluzia: Penalizari uriase, fonduri pierdute pentru agricultura romaneasca.

  28. Viorel Tranca says:

    Foarte interesant.Pentru cine pricepe.Poate ca asa se va invata si taranul roman sa fie corect, stiind ca e ‘teledetectat’

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>