Romania a fost sanctionata din nou, de data aceasta in Campania 2008, pentru modul defectuos in care s-au facut platile catre fermieri prin intermediul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA)

 

Directorii, cesiunile si..concesiunile

 

In 2008 dl.Dan Gherghelas, fost dir adj. la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit(APDRP), era deja numit de catre ministrul agriculturii de la acea data, dl. Dacian Ciolos, in functia de dir.gen. al APIA(1.10.2007).

La 10 zile de la numire, intr-o flagranta incompatibilitate, Gherghelas cesioneaza procentele din doua firme, S.C. DDH WINDPOWER S.R.L. si S.C. DDF ENERGY & UTILITIES S.R.L .catre Dragos Apostol, Managing Partner la Wieser Consult Romania. In 2009, Dragos i le da inapoi, ca deh, Dan nu mai era dir. gen. la APIA. Wieser Hermann-asociat cu Gherghelas-, taticu’ firmei de consultanta amintite mai sus, devine foarte activ pe perioada directoratului lui Dan, facand la greu consultanta cu fermierii din baza de date IACS(vezi site-ul firmei la Portofoliu- http://www.wieserconsult.ro/portofoliu.php ). Reclama Wieser era asigurata tot de catre Apia.

De dl. Nicolae Sterghiu, omniprezent, director de Audit in 2008, ce sa mai zicem, ca doar si domnia sa a umplut paginile ziarelor la greu cu presupusele sale firme, dosare penale si neamuri legate de angajarile APIA.

 

Cine raspunde?

 

Problema e ca niciun director nu ar putea fi tras la raspundere pentru asemenea sanctiuni aplicate Romaniei. Toti invoca in aceste momente, lipsa cadastrului in Romania si nepriceperea fermierilor in identificarea parcelelor.

Sa-i lasam mai bine cu afacerile lor?.

 

Mai degraba, sa-i tragem la raspundere pe ministrii agriculturii. Ei au girat firmele care au facut servicii pentru APIA(softuri, controale, etc.) si care niciodata nu aveau modulele si pregatirea pentru platile care urmau a fi efectuate la agentie.

Spre exemplu, anul 2008 a fost primul an in care s-au efectuat plati de agromediu iar modulele facute de Siveco nu erau gata. Cum sa nu speculeze UE asa ceva? Controalele prin teledetectie au fost si ele un fiasco atata vreme cat in sanctiunile pe 2008 sunt cuprinse si nepriceperile firmei care a efectuat un asemenea control.

Dacian Ciolos ar putea fi unul dintre ei?.

 

La toate acestea au contribuit miile de specialisti APIA, certati cu identificarea pe harta si cu gramatica limbii romane. Sa fim seriosi, fermierii in proportie de 90% n-au stiut unde sa-si localizeze terenul. Sarcina a picat pe aceeasi specialisti adusi in anul 2006 cu arcanu’ de PNL si PD.

Sa-i sanctionam pe ‘specialistii APIA’?

 

Din pacate, plata indiferentei noastre o vom suporta cu totii.


No Comments on “Cine se face vinovat pentru noile sanctiuni ale Uniunii Europene aplicate Romaniei?”

You can track this conversation through its atom feed.

 1. Codrin says:

  Toti candidatii au sanse egale cand aplica. Pana acum am primit CV-uri din 14 tari, dar pana pe 1 mai sper sa fie din toate cele 27+4.

  Sincer, problemele nu sunt doar la APIA. Eu cand ma uit la LEADER si celelalte elemente ale PAC care tin de dezvoltare rurala imi vine sa plang.

 2. Antoniu says:

  @Codrin-Da.Eu cred ca daca s-ar intrerupe activitatea la Apia timp de un an, conform reglementarilor, si s-ar pune la punct toate aspectele referitoare la identificari parcele,controale, plati,debite, etc., dupa care sa urmeze o noua acreditare, s-ar rezolva cel putin stoparea sanctiunilor. Sanctiunile in anii urmatori vor fi mai mari si eu am sesizat in ‘Hai, Romania’ dar si forurile competente din Romania si UE.
  Da, voiam sa te intreb ce sanse am sa merg acolo. Trebuie sa-ti trimit un CV. Eu sunt in proces cu Apia si pana la o decizie in justitie, imi caut de lucru. Sub acest aspect, nu cred ca intru in vreun calcul, chiar daca Cv-ul meu ar putea sa treaca.

 3. Codrin says:

  E cam greu sa ii sanctionezi doar pe unii. Cel mai bine ar fi sa fie sanctionati toti, nu crezi?!?

  Voiai sa vorbim?

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>