In mod eronat, presa afirma in aceste zile ca salariile bugetarilor de la APIA vor creste cu 50%.

Pe site-ul lui Tabara exista Hotararea nr 963 cu privire la majorarea salariului de baza la APIA dar si la structurile ministerului care gestioneaza fonduri europene. Majorarile sunt cu dedicatie pentru 160 de persoane aflate in posturi de conducere sau de executie. In motivare se invoca o gramada de legi, Constitutia si o infograma(nr. 5393 din 04.06.2009) a unui inginer de la Reprezentanta permanenta a Romaniei la UE. A motiva o crestere salariala dupa o infograma, implicand UE, mi se pare o actiune iresponsabila.

Sa ne amintim cu ‘drag’ de Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar ,publicata in Monitorul Oficial nr. 441/30.06.2010. Legea reducea cu 25% salariul brut al bugetarilor. In instanta, ‘pulimea’ a invocat Constitutia, in incercarea ei de a-si recupera banii. Instantele amenintate politic, au decis implacabil, in mai toate procesele dintre angajati si Apia, fara a comunica motivarea deciziei:’ Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi a Ministerului Finanţelor Publice şi excepţia inadmisibilităţii. Respinge acţiunea. Respinge cererea de intervenţie în interes propriu. Definitivă.’

Asadar, la reducerea cu 25% a salariului brut guvernantii n-au tinut cont de infograma, datata anterior Legii nr. 118/2010, sfidand Constitutia, iar acum, marirea salariului de baza pentru sefi, multi dintre ei cercetati de ANI sau penal, se motiveaza cu recomandarea inginerului ca substitut al UE, invocandu-se Constitutia!

Hotararea nr.963 reglementeaza pentru APIA urmatoarele: Legea 118/2010 reducea salariul brut al bugetarilor agentiei cu 25% constituit din taxe, stimulente, majorarea salariala de 75% si salariul de baza. Noul sistem de remunerare prin clase de salarizare, a inclus in salariul de baza  majorarea de 75%. Astfel, majorarea a devenit o diminuare pana la 62,5%. Toate actele normative care amintesc de aceasta majorare se modifica prin Hotararea nr.963, acceptandu-se de drept, conceptul de clasa de salarizare. In acest sens, exista o baza legala de stimulare sau diminuare a salariului unui angajat, dandu-i-se in plus sau in minus clase de salarizare si nu cum prevedeau actele vechi, diminuarea procentului de 75% in functie de performante sau stimularea noilor angajati cu 25%.

Hotararea nr.963 reglementeaza pentru Ministerul Agriculturii urmatoarele: ministerul va beneficia de majorarea salariului de baza pentru cele 160 de persoane care lucreaza in structurile nou formate. Ele monitorizeaza agentiile din subordine si nu numai, care absorb fonduri comunitare. Hotarare nr 963 trebuie sa scoata din legislatia veche, similara APIA, unitatile de management desfiintate si sa le introduca pe cele noi. Astfel, cei 160 de oameni vor avea in salariul de baza, corespunzator noii clasei de salarizare, cei 75% prevazuti initial ca majorare pentru toate unitatile care gestioneaza fonduri comunitare.

Daca Faur si  Tabara impreuna cu sefii din subordine au stimulat sau diminuat salariul de baza,  prin acordarea sau diminuarea de clase de salarizare, fara un suport legal, au pus-o!  Sa-i fi apucat mila de angajati pe cei doi, de se grabesc sa aprobe Boc cat mai repede hotararea?


No Comments on “Majorari salariale cu iz penal in ‘tabara’ APIA”

You can track this conversation through its atom feed.

 1. Antoniu Poienaru says:

  @Florin-Corect!

 2. Florin says:

  -Banii pentru salariile şi pensiile mari ajung întotdeauna. Nu ajung banii pentru salariile şi pensiile mici.

 3. george says:

  Multumesc mult.

 4. george says:

  Banuiesc ca termenul limita e 15 mai( fara sanctiuni). Va multumesc mult.

  1. Antoniu says:

   @george-da, 15 mai este termenul limita

 5. Antoniu says:

  @george-e problema lui, nu a dvs.Nu uitati sa-l avertizati pe functionar, dupa ce luati copiile la M1 si harti,sa nu se mai atinga de parcela fara acordul dvs.

 6. george says:

  Am inteles, dar daca o sa ma suprapun in continuare cu cel care mi-a creat problema de fapt?

 7. george says:

  As vrea sa va cer sfatul in urmatoarea problema: pe la primarii exista persoane care ii ajuta pe oameni sa-si depuna cererea prin ipa-online. Ei prin procedura asta a trecut si tatal meu, dar cand am ajuns la centrul Apia de care apartinem am avut surpriza sa constat ca intr-o parcela era intrat un vecin pt a-si completa suprafata de min 0.3 ha, iar eu eram mutat cu suprafata lipsa la alt vecin. Nu am fost de acord dar functionarul dupa discutii si discutii mi-a spus ca lasa ca o sa o rezolvam la vara, ca sa ma duc la primarie sa rezolv cu cel care a facut vectorizarea. E am luat legatura cu vecinul meu i-am spus, i-am spus si celui care a facut vectorizarea dar sunt in ceata.. Stiu ca am gresit cand m-am lasat induplecat de cel de la apia si am inregistrat dosarul spunandu-i ca nu vreau sa ramana asa. Ce ma sfatuiti sa fac ca sa-mi rezolv problema. Va multumesc

  1. Antoniu says:

   @george-nimic mai simplu: mergeti la Apia, centrul unde ati depus cererea pe 2012 si solicitati formularul M1 de modificare a declaratiei si harta/hartile in care vreti sa desenati exact pozitia parcelei/parcelelor . Dupa ce completati formularul M1 si desenati pe harta exact pozitia pe care o are parcela/parcelele, functionarul are obligatia sa inregistreze documentele, sa va faca apoi o copie apoi sa v-o inmaneze. Fiti sigur ca nu va mai indrazni functionarul sa ‘traga’ apoi de limitele parcelei digitizate, asa, ca sa impace pe toata lumea si sa-si elimine suprapunerile. Pe harta patriei, Apia nu intelege ca nu se poate juca prin functionarii sai, de-a parcela si blocu’ fizic, fara sa tina cont de declaratia fermierului.

 8. george says:

  Va multumesc pt informatii.

 9. george says:

  Va multumesc, as vrea sa mai intreb cate ceva :
  – pot sa optin sprijin pt agric eco. atat pt pamantul detinut cat si pt bovinele detinute?
  -nu am inteles exact, platile suplimentare se acorda in plus/ha sau total suprafata? sau cat se optine/ha, animal, exploatate ecologic?
  – pt subventia la vaca din zona defavorizata este necesar PFA? Multumesc.

  1. Antoniu says:

   @george-da. asa arata cerere tipizata in 2011
   mai multe detalii gasiti aici si aici
   Asadar, pentru agricultura ecologica luati legatura cu serviciul Masuri de Sprijin-IT(IACS), serviciul Autorizare CNDP si Ajutoare specifice Comunitare, Masuri de Piata de la centrul jud. APIA de care apartineti si cu responsabililul nominalizat pentru sectorul de agricultura ecologica din cadrul Directiilor pentru Agricultura din jud. dvs. sau din Municipiului Bucuresti

 10. costi says:

  mai nou functionarii apia nemultumiti de salarii se apuca de agricultura si isi dau ei subventii pe suprafata!!
  Ps: vezi apia timis

  1. Antoniu says:

   @costi-multi au deja afaceri mari, ceea ce nu este rau. a interzice functionarilor accesul la subventii inseamna discriminare. conditia necesara:dosarele lor de plata trebuie sa fie gestionate de catre alte persoane. eu as incuraja plecarile functionarilor in mediul privat, atunci cand afacerea agricola le functioneaza. daca nu, ii prinzi la declaratiile de avere si interese iar legea i-ar putea determina sa plece datorita incompatibilitatii. celor care pleaca de buna voie, lasand locul vacant, le-as da ca bonus accesul controlat la baza de date APIA, astfel incat sa isi dezvolte afacerea si sa ofere consultanta si pentru altii.

 11. george says:

  Am o intrebare la dumneavoastra:
  – ca sa beneficiezi de subventii pt agric.ecologica trebuie sa fii PFA, daca am un PFA in alt domeniu decat cel agricol as putea sa accesez subventile?
  – stiti cumva daca subventile se impoziteaza sau nu odata cu noul cod fiscal.
  Va multumesc

  1. Antoniu says:

   @george- nu este necesar sa fii PFA; vezi aici pag. 1, pag.3, pct. 7, pag.4,5,6(pachetul 5, Masura 214-agromediu). De asemenea, consultati si Ghidul solicitantului
   -la PFA-ul existent, puteti adauga si activitati agricole. PFA-ul va da dreptul sa accesati si alte tipuri de subventii-unde se pune o astfel de conditie(ex.motorina cu acciza redusa, pentru activitati agricole)
   -nu cunosc acest lucru; stiu insa ca subventiile se acorda pentru activitati agricole, care produc venituri. In fisa fiscala se trec veniturile si din aceste activitati.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>