Se spune ca instructorul de sex te face prima sedinta gratis. Apoi iti cere bani. Turnatorii te futeau non-stop, gratis, dar cereau bani de la securitate, pentru fiecare prestatie.

Este cazul lui Ioan Es. Pop, fost turnator la Securitate, desemnat castigatorul premiului Cartea de Poezie pe anul 2011. Votul a fost acordat de un juriu format din Eugen Simion, Daniel Cristea-Enache si Bogdan Cretu.

Premierea lui Ioan Es.Pop dar si a lui Ioan Grosan, doi fosti turnatori la securitate, a dat de banuit multor confrati de breasla, Eugen Simion fiind si el suspectat de colaborare cu secu’, avand numele de scena ‘Garbys’.

‘Garbys’ apare in dosarul de urmarire informativa a lui Dorin Tudoran.

Din gramada de turnatori, presupun ca unul ar putea fi si poetul Vasile Nicolescu. El lucrase la Luceafarul in 1971 unde umbla cu coasa prin textele lui Ion Caraion. Nu-l considera totusi dusman pe Nicolescu, poate din naivitate, cum spune insusi IC.

Inseamna ca VN, presupusul ‘Garbys’, i-ar fi putut intra in casa lui Caraion, cum se confirma descrierea din interiorul casei, din filele dosarului de urmarire a lui Tudoran.

Urmand logica de mai sus, turnatorii ‘Garbys’ din perioada Tudoran, erau si din exteriorul ‘obiectivului’, ei culegand uneori date eronate de la informatorii din interior-asa rezulta din fisa de urmarire a lui Tudoran.

In perioada Tudoran de la Luceafarul,poetul VN dar si Ungheanu, Fruntelata,Lancrajan, Dodu Balan, Ciachir, Sararu, Popovici, Marcea, Barbu, etc. trageau din toate partile impotriva Europei Libere.

In nota informativa din 1980 impotriva lui DT, se defineste clar ’sursa’, ca fiind una si aceeasi persoana cu cea care a si scris de IC un articol in Luceafarul, un nr. din august 1971. Dupa publicarea articolului autorul i-ar fi intrat in casa lui IC, prieteneste, descriindu-i mobila saracacioasa si cartile care puteau aduce atingere sigurantei statului criminal.

Sa fi fost Eugen Simion cel mai mare in ‘gradys’, in Parys!? Probabil.

Trebuie vazuta colectia Luceafarul din august 1971, daca nu cumva exista vreun articol scris despre IC de catre Eugen Simion, VN sau cum s-ar numi.

Daca se confirma, inseamna ca acelasi ‘Garbys’ a turnat si in 1980.

Pentru asta, le-am putea oferi turnatorilor, cate un premiu.

Free.


No Comments on “Who the fuck is Garbys?”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Păun Cristian says:

    Primul lucru pe care l-au făcut nomenclaturiştii şi securiştii după Revoluţie (sau ce naiba a mai fost ea) a fost să îşi facă PARTID care să le apere interesele, să le spele trecutul şi să ne ţină cât mai departe de un ADEVĂR crunt pe care îl descoperim cu un consum de resurse şi de timp nedrepte pentru câtă durere a însemnat comunismul. Nu mă miră că încă în România se mai premiază şi se mai osanează dinozauri şi rinoceri. De fapt nu mă mai miră nimic într-o ţară în care socialismul şi comunismul a fost clintit prea puţin de nişte fraieri care au murit. Revoluţia i-a omorât pe cei cu curaj (apropiat de nebunie) şi i-a ţinut în viaţă şi i-a promovat pe cei mai laşi, mai profitori sau mai oportunişti. Care au dat fuga fie la Televiziune să intre pe post, fie să facă Statutul FSN-ului la adăpost de gloanţe şi tancuri.

  2. Mihaila Raul says:

    Acest Eugen Simion este un jeg moral. Profesional nu discut ca nu ma pricep. Dar nu pot sa uit ca a pupat in fund si pe Iliescu dupa 90. Cat despre lunga lista a celor care injurau Europa Libera, nu stiu daca erau toti turnatori, dar lichele fara coloana erau sigur: Sararu, Vadim Tudor, Eugen Barbu si alti. Si pentru ce? O vizita in strainatate, 200 lei la salariu, o pozitie de sef care urla la altii, si alte chestii de acest gen care nu meritau degradarea morala.
    Dar asa e tara asta. Nu au rusii topoare cate cozi de topor avem noi. Din pacate tot oameni de genul asta au ramas in frunte, pentru ca cei cu bun simt refuza sa intre in mizerie ca sa nu se murdareasca.
    Si daca ne uitam in istorie, aceasta categorie a fost prezenta din evul mediu timpuriu, din perioada invaziilor migratorilor (cand acestia conduceau prin oameni de teapa asta) si va fi prezenta pana cand va disparea natia.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>