Raportul Curtii de Conturi pe 2011 face referile la modul de administrare a conturilor FEGA si FEADR. Primul cont este administrat de catre APIA, iar al doilea de catre APDRP.
Curtea de Conturi nu face referire la sanctiunile aplicate Romaniei de catre Comisia Europeana, tocmai prin gestionarea proasta a acestor conturi, in valoare de aprox. 140 mil euro.
Cand vorbeste de certificarea conturilor FEADR, coana Curte, nu sufla o vorba de APDRP, despre modul in care aceasta agentie a platit si controlat propriile masuri de dezvoltare rurala, delegate la APIA(M211,M212, M214, M611,etc). Drept urmare, APDR are un proiect pe M511, ‘Asistenta tehnica’, in desfasurare pe e-licitatie.ro, prin care isi propune in 2013 sa instruiasca functionarii APIA pe masurile delegate.
De fapt, intruirea ar trebui sa se produca exact invers.
Din constatarile Curtii reiese clar ca baza de date IACS a APIA da rateuri si ca functionarii niciodata nu pot fi vinovati de nepricepere, toate ‘ineficientele’ fiind platite de catre fermieri. La repezeala, APIA deruleaza in acest moment cu Teamnet International si SIVECO- pentru a cata oara ?- un contract de dezvoltarea, modificarea si extinderea sistemului informatic.
La certificarea conturilor FEGA, lucrurile sunt si mai sugubete. Despre recuperarea creantelor, Curtea spune ca procedurile APIA nu delimiteaza clar atributiile de constatare si recuperare debite. Tot onorabila Curte, uita sa spuna ca, desi este un seviciu financiar si recuperare debite la nivelul fiecarui centru judetean APIA, debitele le recupereaza serviciul masuri de sprijin si IT.
‘Cu titlu de exemplu’,ca sa o parafrazez pe Curte, serviciul financiar o trimite pe nora lui Tiberiu Zegrean- fratele presedintelui altei curti-, la instruire pe debite, Poienaru refuza sa faca debite, fiind la serviciul masuri de sprijin, apoi il sanctionez si-l dau afara.
In privinta acestui aspect al debitelor, toti fermierii pot folosi argumentele CC in instanta, cand contesta debitele aplicate de catre APIA.
Constatarile Curtii privitoare la FEGA , subliniaza faptul ca exista deficiente la controlul pe teren si la cel prin teledetectie. Nu sufla o vorba despre addendum-ul national prin care APIA solicita firmei de executie control prin teledetectie, sprijin in instanta, in conflictele cu fermierii care contesta si vor contesta astfel de controale. Ne intrebam, juristii APIA ce rol mai au si cum face plati agentia, pentru un control externalizat, daca nu este sigura de completitudinea lui?
O alta concluzie de-a dreptul stupefianta o face Curtea spunand ca aparatele GPS nu au facute reviziile la zi, plecand urechea inspectorilor de teren care si-au justificat astfel erorile de masurare. Nu se spune nimic de faptul ca masuratorile se pot face de la sediul APIA, fara sa te mai deplasezi pe teren.
Nu se spune nimic despre debitele rezultate din actualizarile blocurilor fizice LPIS si erorile masive rezultate din inlocuirea hartilor vechi cu altele noi, erori platite la final prin sanctiuni aplicate fermierilor. Nu aminteste nimic de modul cum au gestionat cei de la APIA contul FEGA in relatia cu Armata care a preluat de la 1 ian. 2011 toate actualizarile LPIS, in baza Legii 136/2010.
In fond, un astfel de control facut de neprofesionisti nici nu ar fi de mirare, amintindu-mi doar ca pe perioada cat am lucrat la APIA , pe aceeasi auditori ai Curtii a trebuit sa-i invatam cum se citeste o decizie de plata, despre platile APIA, cum se citeste un raport de control sau cu ce se mananca GPS-ul.
Aici puteti accesa Raportul CC 2011, pag.421-427


10 Comments on “APIA, la Curtea de Conturi”

You can track this conversation through its atom feed.

 1. calin says:

  Am avut contol pe teren in 2010 iar in urma lui normal ca am fost sanctionat, insa acum imi vine un proces verbal de constatare a neregulilor la cererea din 2009 in valoare de 1400 lei, la doua saptamani imi vine alt proces vernal pentru cererea din 2008 in valoare de 2100 lei, problema mea de simplu taran e ca spun acolo ca sunt sanctionat in baza OUG 66/2011 si a ordinului 384 din 12.06.2009 pentru fapta din 10.06.2009 si 16.062008, deci e normal sa ma sancioneze in baza celor spuse? Daca da, pot sa ma astept ca peste doi ani sa dea o lege sau o OUG prin care sa ma sanctioneze ca am muls vaca cu mana dreapta si trebuia cu stanga.

 2. sanda delia says:

  Intrebare.
  APIA poate sa refuze plata unui fermier cu teren “pasunii alpine” pe motiv ca (aflindu-se in esantionul de control), nu a putut efectua controlul in teren din cauza zapezii timpurii (oct-dec). Adica fermierul nu are nici o vina ca APIA nu a putut face controlul in perioada specifica controalelor in teren?…Si daca da , in baza carei prevederi legale?

  1. Antoniu says:

   @sanda delia-APIA nu v-a facut plata in avans pentru ca nu aveati incheiat controlul pe teren, insa va va face plata integral in perioada legala 1 decembrie 2012- 30 iunie 2013, conform legislatiei europene si nationale. In cazul dvs. controlul se va efectua cu subiectivitate in primavara. Daca va veti trezi cu sanctiuni in urma controlului puteti face contestatie; APIA va va raspunde, fireste, ca are dreptate, iar dvs. cu acest raspuns in doi peri, veti castiga la orice instanta interna sau internationala. De ce? pentru ca daca aveti, cum e normal, angajamente de agromediu(P1si P2), nu poti decide in primavara anului urmator, daca fermierul a respectat GAEC-urile si agromediu(pasunat si/sau cosit). Daca parcela ‘pasunea alpina’ este invadata de masa lemnoasa, atunci, da, mai mult ca sigur ca veti fi sanctionata, chiar si la controlul din aceasta primavara.

 3. Luci says:

  Vad ca nu se calculeaza norma de venit pe pasuni si fanete, sh dl. tanase 🙂 nu are de ce sa sune la cota de lapte pentru ca in vecii vecilor nu s-a platit nimic pentru cota de lapte, deci nu are cum sa aiba rest de plata de acolo, eventual pentru “vaca de lapte” din zona defavorizata, pentru care dansul ar fi trebuit sa detina cota… deci plata nu e pe cota de lapte ci pe vaca ! Sh să confuzează fermerii ! 🙂

 4. george says:

  Stiti cumva si cum se vor impozita???? Va multumesc

  1. Antoniu says:

   @george- cititi aici

 5. tanase says:

  buna ziua am loat suventia prin cec
  sh cam cand se da diferenta sh daca se mai da 1 mil pe cap de vaca la calamitati inafara de suventie sh mai avem un rest de plata de la cota de lapte 2012

  1. Antoniu says:

   @tanase-diferenta trebuie sa vi se plateasca imediat dupa aprobarea bugetului de stat. doar pana la 10 ha primesc 100lei/ha pentru calamitatea de anul trecut, nicidecum pe animale. Sunati la centrul judetean, cereti legatura la cota de lapte, solicitand informatii despre plata.

 6. george says:

  Buna ziua, stiti cumva daca pajistile si fanetele(persoane fizice) naturale se vor impozita? Va nultumesc

  1. Antoniu says:

   @george-se vor impozita.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>