In degringolada aparuta cu reluarea platilor in luna martie 2013 pentru Campania 2012, unele site-uri agricole incita fermierii la iesirea in strada, fara a specifica faptul ca, legal, platile incep in data de 1decembrie a anului in curs si se termina in data de 30 iunie a anului urmator.
Noul guvern a fost luat prin surprindere in 2012, pe un buget facut de guvernul pedelist. Chiar daca banii alocati la Agricultura se regaseau in bugetul pe 2012, cheltuielile prevazute cu restituirea platilor necuvetite(sanctiuni) cerute de catre Comisia Europeana din anii anteriori si modernizarea sistemelor de administrare si control la APDRP si APIA(tot o cerinta a CE), au dat peste cap toate calculele.
Ministerul a fost nevoit sa cuprinda in bugetul pe 2013 sume importante de bani pentru a face toate platile aferente Campaniei 2012 dar si platilor in avans pe 2013.
Campania de depunere a cererilor la APIA nu aduce modificari spectaculoase. Cererea se poate consulta cu atentie aici, iar instructiunile de completare a formularului de cerere aici.
Declaratiile se fac in continuare pe soft-ul geografic IPA Online. Cei care nu-si schimba declaratia in 2013 fata de cea din 2012, actualizeaza fiecare parcela. Cei care adauga parcele, vor folosi instrumentele de digitizare. Persoanele care au avut control clasic pe teren in 2012 vor activa stratul de control si vor digitiza dupa masuratorile controlului pe teren, altfel, vor deveni debitori.
Perioada de depunere este 1 martie-15 mai 2013, fara penalizari si 16 mai-10 iunie 2013, cu penalizari de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere.
Noutate
: ’Odata cu depunerea cererii de plata pe suprafata pentru anul 2013, pentru pregatirea aplicării politicii agricole comune 2014-2020, fermierii trebuie sa declare, sa identifice si sa delimiteze suprafetele de teren ce constituie zone de interes ecologic, prin intermediul aplicatiei IPA-online. Pentru a beneficia de drepturi de plata pe suprafata prin scheme de sprijin in cadrul politicii agricole comune 2014-2020, fermierii trebuie sa respecte practici agricole in beneficiul climei si mediului, cum ar fi: diversificarea culturilor, mentinerea pajistilor permanente si a zonelor de interes ecologic situate pe suprafetele agricole eligibile. Tipurile de zone de interes ecologic sunt definite in anexa nr. 4 la formularul-tip de cerere unica de plata pe suprafata pentru anul 2013.‘
Se excepteaza de la aceasta prevedere ’fermierii care exploateaza suprafete agricole mai mici de 10 ha, fermierii ale caror suprafete agricole eligibile sunt utilizate in totalitate ca pajisti permanente, precum si fermierii ale caror suprafete eligibile sunt cultivate in sistem de agricultura ecologica.’


73 Comments on “Campania 2013 de depunere a cererilor de subventie pe suprafata la APIA”

You can track this conversation through its atom feed.

 1. magda says:

  Cum s-ar putea lucra in mod legal o suprafata pentru care nu exista cadastru pe parcela ci este doar global pe 10 ha de catre 2 persoane diferite si sa se poata demonstra asta si cum se poata lua subventia de la Apia?

 2. oana says:

  am gresit doar cei 5200

 3. oana says:

  am 7600 m patrati de teren conform cadastrului,iar la identificarea celor de la apia in aplicatia online zice ca am doar 5200.cel de la apia zice ca din cauza ca terenul e in panta dar in plata ar intra doar cei 5600 m. e corect???

 4. flaviust stan says:

  Buna!in anul 2008 m-am inscris la Apia cu un dosar de agromediu 1.2 cu o suprafata de 4 ha, cu identificare gresita pe harta o locurilor(parcelelor) in 2010 in urma controlului de la Apia de pe doua judete am identificat fizic corect parcelele si in acel am am modificat contractul cu 5 din 6 parcele .am primit penalizare de restituire bani pe 2009 si in 2010 n-am primit bani.Din 2010 pana in prezent am acelasi dosar!Pe anul 2013 n-am primit nici o plata ,pentru ceva prob cu dosarul din 2008!Ce se intampla?

 5. Elena Cojocaru says:

  Buna ziua!

  Va rog sa-mi spuneti daca mai pot solita si unde, o remasurare(control pe teren)a unei suprafete de teren de 39 ari care, in urma controlului prin teledetectie a fost evaluata la 28 ari si atfel a fost eliminata de la plata subventiei si bineinteles au inceput sa soseasca procese verbale de sanctiune si ptr. anii din urma. Suprafata respectiva exista pe tren, exista titlu de proprietate, este delimitata de celelate suprafete de un rand de brazi; prin teledetectie a fost exclusa din suprafata totala cea aferenta brazilor si astfel a fost eliminata intreaga parcela de la plata finnd sub 30 de ari.
  Mai pot face ceva pt. anul 2013; astept raspunsul d-voastra!

  1. Antoniu says:

   @Elena Cojocaru-completati solicitarea de consultanta urmand instructiunile de pe prima pagina a blogului apoi va raspund

 6. Luminita says:

  Stimate Domn,
  Tatal meu detine 3 ha de teren arabil undeva in jud.Suceava. Trei ani la rand a beneficiat de subventia de la stat dar, anul acesta nu a intrat nici un ban in cont. Nu l-am auzit niciodata sa fi facut o cerere la apia (sau poate a facut acum cativa ani) si nici nu stiu cum sa procedez mai departe. Terenul este cultivat pt consumul propriu nu pt comercializarea produselor.

 7. Alicia says:

  Buna ziua,nu stiti a intrat ceva subventie pe pamant si pe oi de curand?
  Multumesc.

 8. luana teodorescu says:

  Stimate Domnule Antoniu,

  Tatal meu are 11 ha in judetul Cluj pe care le lucreaza un om de acolo. noi platim impozitele,avem ROL,si dansul ne da la sf an pe acest teren 2 saci de faina si un porc. Tata e multumit ca pamantul este folosit! Mie nu mi se pare deloc corect si acel fermier profita de un om batran care nu poate sa-si mai administreze singur pamantul. In aceste conditii ,fermierul poate sa primeasca si subventiile de la stat pt aceasta suprafat,desi nu are nici un act de proprietate,arenda sau inchiriere? Ce putem face?
  Va multumesc anticipat pt un sfat.

 9. Robert says:

  Buna ziua, nu am gasit pana acum nici o norma care sa imi spuna ce cheltuieli pot face sau nu pot face din subventiile pe suprafata. Multi beneficiari isi cumpara masini, televizoare etc, oare nu o sa verifice nimeni modul de cheltuire a acestor bani? Daca exista vreo lege sau regulament in acest sens va rog sa mi-l comunicati si mie. Va multumesc.

 10. vasile says:

  buna ziua .am animale ,dar primaru din comuna mea ,nu vrea sa imi dea pasunea sa o trec la apia sa iau sucventie ,imi zice ca nu stiu ce amendamente nu is aprobate la guvern si nu se depun inca cerererile pt pasuni .. i adevarat ? si ce sa fac ?
  multumesc

 11. Andone Angela says:

  Buna ziua,
  In cazul in care se primeste un proces Verbal de impunere de la APIA si se face contestatie la APIA, raspunsul primit de la APIA la Contestatie, chiar daca NU se numeste DECIZIE – acest raspuns se contesta in instanta – adica asa zisa DECIZIE-
  Noi am pierdut un proces cu APIA – hotararea Tribunalului Mures este ” respinge actiunea ca inadmisibila” dupa doi ani de sedinte- deoarece am contestat in instanta Procesul Verbal de impunere dar si cu mentiunea ca APIA nu a emis DECIZIE ci ne-a dat un raspuns oarecare.

 12. Nicoleta says:

  Va rog frumos pentru o informatie.Am 4 parcele cu pomi fructiferi(meri si pruni):2300mp.4000mp,1000mp si 1250mp. Spuneti-mi,va rog,daca am dreptul la subventii. Cei de la APIA mi-au zis ca nu,intrucat parcelele insumate nu au 1 ha.Este corect? Multumesc foarte mult.

 13. Nicoleta says:

  Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o informatie.Am 4 parcele plantate cu pomi frctiferi(meri si pruni),in suprafete de:2300 mp,4000 mp,1000 mp si1250 mp,dobandite cu act de mostenire. As dori sa-mi spuneti daca am dreptul la subventie.La Apia mi s-a spus ca nu,intrucat parcelele nu insumeaza 1 ha. Este corect raspunsul APIA? Multumesc foarte mult pentru informatie!

 14. Pop Nicoleta says:

  Va rog,sa ma ajutati cu o informatie in urmatoarea situatie.Am 4 parcele ,plantate cu pomi fructiferi(meri si pruni),in suprafete de:2300 mp,4000 mp,1000 mp,1250 mp.,cu act de mostenire.Am dreptul la subventii? La APIA mi s-a spus ca loturile insumate nu au 1ha si nu am dreptul. Spuneti-mi ,va rog,cum prevede legea? Am dreptul sau nu. Multumesc foarte mult!

 15. elena says:

  Doresc o lamurire referitoare la adeverinta eliberata de primaria pe raza careia se afla terenul ce urmeaza a fi declarat la APIA. Aceasta adeverinta se elibereaza cu suprafata totala de teren utilizata de fermier ( respectiv: teren in proprietate + teren in arenda)chiar daca sunt suprafete neeligibile (sub 0,30 ha) sau doar cu suprafata pentru care se primeste subventia. De exemplu: eu utilizez o suprafata de 308.02 ha (proprietate + arenda) dar la Apia vreau sa declar doar 304.02 ha. Ce suprafata va fi trecuta in adeverinta de la primarie? Multumesc…

 16. Denis Lazar says:

  Buna ziua,
  As dori adresa unei firme care comercializeaza butasi de rachita! Va rog frumos, ajutati-ma si pe mine! Multumesc anticipat! Sa auzim de bine!

 17. Denis Lazar says:

  Buna ziua,
  As dori sa cultiv rachita. Poate ma ajuta si pe mine cineva, caci as avea nevoie de adresa unei firme care vinde butasi de rachita.
  Cu multumiri…

 18. Gina Jilavu says:

  Buna seara,
  Domnule inginer, va rog sa ma sprijiniti acordandu-mi o informatie in ceea ce priveste depunerea cererilor de subventie pentru anul 2013.
  Mai exact as dori sa stiu DACA MAI EXISTA OBLIGATIVITATEA depunerii unor astfel de cereri. Mentionez ca prima subventie am primit-o pentru anul 2008 (schema de plata unica pe suprafata SAPS, plati compensatorii pentru zona montana defavorizata, plati pentru agromediu- pachet 1, plati pentru agromediu pachet 2).
  Eu stiu ca am avut contract pentru 5 ani (2008, 2009, 2010, 2011, 2012), deci acum ar trebui ca daca nu mai depun cerere sa nu fiu penalizata, nu?
  Va rog din suflet sa imi spuneti daca am dreptate si, mai ales, care este actul (ordin, ghid etc) care face referire la acest lucru. Citind ghidul nu am gasit specificat clar si ma tem sa nu fiu penalizata.
  Cu multumiri,
  G. Jilavu

 19. cristina pavel says:

  buna ziua.
  va rog frumos daca ma puteti ajuta si pe mine intr-o problema.
  fratele meu este stabilit in SUA din 1990. in 2007 a cumparat 10 ha de pasune/faneata.anul acesta un nepot a fost pana in localitatea de care apartine pasunea sa intaruseze, dar fostul primar care are animale (oi, vite) l-a amenintat impreuna cu oamenii lui.precizez ca in toti anii de cand pasunea a fost cumparata de fratele meu (din 2007 pana in prezent) primarul a pasunat cu oile si vitele lui, abuziv, pe o proprietate particulara, fara sa ia legatura cu proprietarul de drept adica cu fratele meu. si acum continua sa faca acelasi lucru.noi am incercat sa stam de vorba cu el, dar nu am avut cu cine.intrebarea este : fratele meu poate aplica si primi subventie pt aceasta pasune, daca nu are animale? care sunt conditiile? ce acte ii trebuiesc? ma poate imputernici pe mine sa depun aceasta cerere pt subventii? CE SE POATE FACE IMPOTRIVA ACESTUI FOST PRIMAR CARE CONTINUA IN MOD ABUZIV SA SE FOLOSEASCA DE ACEASTA PASUNE CARE ESTE PROPRIETATE PARTICULARA?
  va multumesc.
  cu stima,

 20. Denis Lazar says:

  Buna ziua,
  Hristos a Inviat! Am fost foarte placut impresionata de relatarea Claudiei. Sunt o optimista. As vrea, sa cred,ca in viitorul apropiat se va schimba si mentalitatea generala. Refuz, sa accept,ma rog,cum ca doar Caludia este singura tanara(de altfel bravo ei!), care isi asuma raspunderea pentru a relata o realitate din interiorul unei institutii precum Apia.
  Se spune, ca orice rau este inspre bine. Navigand pe site-uri cu tematica “subventii”, ma bucur foarte tare, am poposit (din nou) pe blogul domnului Antoniu Poienaru.Sunt din judetul Cluj. As fi vrut, sa stiu cand intra cei 35 de euro… subventie de la Guvern. Poate stiti D-voastra? Multumesc tare mult! Felicitari pentru ajutorul acordat…noua agricultorilor…prin mesajele si raspunsurile postate! Sa auzim de bine!
  Cu respect, Denis Lazar

 21. mihaela bejan says:

  se acorda subventii pentru teren intravilan? daca da va rog sa-mi spune-ti pentru ce suprafata si unde trebuie sa ma adresez. va multumesc.

 22. Alin says:

  La apia teleorman seful de serviciu pe nume Capraru Florea sta la munca doar o ora pe zi, in restul de timp ramas de muncit se ocupa de probleme personale. Misto slujba la apia ..

 23. claudia says:

  Buna ziua, sunt o tanara functionara APIA – comparativ cu media de varsta, am 35 de ani si continui sa ma lupt cu sistemul acesta canceros ‘de stat’.Constat ca dl.Antoniu este bine informat desi nu cred ca-mi este coleg de sistem judecand dupa raspunsurile date.In primul rand,vreau sa precizez faptul ca am avut control prin teledetectie la UAT-ul meu(comuna de care raspund),in urma caruia nu s-au confirmat decat culturile cerute in campanie,astfel ‘declarat’ prasitoare nu s-a confirmat cu ‘gasit’ plante de nutret sau paioase.Asta ca sa nu mai spun ca nu s-a confirmat porumbul de siloz care neavand cod unitar este incadrat la pl. de nutret de catre fermier, aici considerandu-se drept cultura gasita porumbul,acesta avand alta concentratie de clorofila.Si toate astea n-ar trebui sa conteze daca ar fi intr-adevar asa cum sustine dl.Antoniu,si anume,toate intra la aceeasi categorie de plata PNDC.Asa cum spuneam refuz de multe ori sa ma supun regulamentelor APIA numai fiindca sunt factor de executie, asa ca am sunat la firma contractata GAUSS prin care se mai deconteaza niste bani aiurea.Surpriza mea a fost sa dau de doua persoane diferite care fac ca indolenta si tupeul deja legendare ale functionarilor publici sa paleasca in fata lor.Raspunsul lor a fost de genul – s-au facut destule smenuri, acum gata, din punctul lor de vedere fermierul are timp pana in 10 iunie sa-si schimbe cultura,daca n-a facut-o,asta e,minciuna se plateste.Pot fi de acord si cu asta,dar nu stiu de ce intotdeauna primii care platesc sunt oamenii simpli care dintr-o eroare de digitizare si inversare a subparcelelor intre ele suporta consecintele , si alti rapitori fura bine-mersi in continuare atat de la stat cat si din fondurile UE.
  Si acum intorcandu-ma la @monica si raspunsul dat ei,acesta mi se pare tendentios.Acun 2 ani in campania 2011 s-a vrut ca fermierul dupa digitizare sa poata singur sa-si inchida cererea, urmand sa se prezinte la APIA cu documentele .A fost un prim pas care a dat campania peste cap deoarece nimeni n-a avut rabdare sa se documenteze in ceea ce priveste algoritmul aplicatiei.S-au inchis cereri dupa prima parcela digitizata, s-au depasit limitele de blocuri fizice cu mult peste permis samd.Daca mai confruntam si statisticile care spun ca peste 70% din fermieri sunt pensionari,incepem sa ne lamurim de ce sunt utili functionarii APIA. Compromisul la care s-a ajuns in unele judete de a trimite fermierii la terte persoane pentru digitizare,in caz ca refuza sau nu pot sa o faca ei personal, se datoreaza faptului ca ne conformam regulilor generale aplicate bugetarilor, si anume posturile sunt blocate,asta pe langa faptul ca APIA nu e obligata sa faca digitizarea beneficiarului de subventie,ea fiind in primul rand factor de control. Astfel exista colegi care instrumenteaza cca 1000 dosare anual.Incercati sa le impartiti la zilele lucratoare dintr-o campanie de 1.03 – 15.05 (atentie , nu 10.06, n-ar fi corect sa nu le dai sanse egale tuturor) si vedeti daca merita efortul pentru un salar de 1.100lei.Exista intr-adevar si salarii triple acestuia si asta numai datorita vechimii,un lucru cu care nu voi putea niciodata sa fiu de acord, dar si mai mici decat acesta, in cazul in care studiile sunt medii.Si daca inca nu sunteti convinsi ca functionarii APIA nu-si merita banii, va intreb: credeti ca UE da bani oricui pe orice declara, fara vreun control? Credeti ca sunt ei dispusi sa o faca in mod direct? Nu mai simplu controlezi institutia care-ti gestioneaza banii decat pe cei cca 1 milion de fermieri?Si uite asa am ajuns si la munca efectiva de gestionare a dosarelor, munca ce se desfasoara intre cele doua campanii succesive de preluare a lor. Vesnic contra-timp,cu ore suplimentare ca pe vremuri pentru
  partid(“plata” e aceeasi),instrumentarea dosarelor cu toate particularitatile pentru care mereu exista spatii goale in procedura, noi lucrand in avans fata de aceasta cu cel putin jumatate de an(lacunele procedurale sunt inlocuite cu formularea: consilierul ia decizie pe caz) – de aici raspunderea de a plati zeci de mii de euro pentru UAT-ul alocat fiecaruia.
  Specific faptul ca nu cersesc mila,fac parte din cei care sunt multumiti cu munca si renumeratia,desi consider ca multi colegi formati pe alte vremuri nu ne
  fac cinste,ba mai rau,ii influenteaza negativ pe cei tineri cu alta mentalitate.Dar asta este peste tot ,singura lupta in care suntem toti perdanti este cea cu politicul.Vocea celor ca a mea este innabusita de insusi sindicat, in mod paradoxal,acesta fiind tributar directorilor de sucursale si centre locale sustinuti
  politic.Demnitatea si demisia de onoare sau de incompetenta sunt necunoscute in sistemul nostru de stat.Tocmai de aceea nu voi putea niciodata sprijini vreun partid politic, mai ales benevol, egal de circumstante, dar oricand pot credita sau lupta pentru o persoana care convinge in timp si prin fapte.

  1. Antoniu says:

   @claudia-o luptatoare tanara isi spune clar numele si centrul local Apia unde lucreaza, fara sa aiba teama de a fi data afara si, de ce nu, sub protectia legii avertizorului public, daca constata nereguli in sistem. Dar ca mai toti tinerii, vorbiti pe dupa colturi atunci cand dupa vreo doi trei ani de Apia intelegeti legislatia, descoperiti nereguli si/sau reusiti sa ajutati fermierii. Epistola asta cam lunga nu lamureste nimic si pe nimeni. Fermierii stiu exact ce sa ceara de la Apia, pe alte site-uri sau aici, primind un raspuns multumitor sau nu. Te invit pe viitor, chiar si sub anonimat, sa dai raspunsuri solicitate de fermieri-daca nu ai facut-o pana acum sub alt pseudonim. In fond, sunt mai importante frustrarile fermierilor in privinta Apia decat ale noastre. Ei muncesc terenul si primesc bani pentru asta. Noi suntem doar slujitorii lor daca lucram ca functionari ai statului.

 24. nelu camara says:

  daca locuiesc in iasi si am terenul in jud neamt – livada – pot depune cererea la apia iasi ?

 25. Demenic Daniel says:

  Buna ziua. Am si eu o intrebare….s-au alocat vreun fel de subventii pentru proiectul 112? pentru ca am inteles ca mi-au fost alocati niste bani in cont …si domnul de la banca ma intrebat daca in acel cont imi intra bani de la subventii…si contul acela este facut doar pentru subventii sau proiect.va multumesc

 26. Adina says:

  Buna ziua,
  va rog sa ma ajutati cu un sfat.
  detin o livada cu meri de 8000mp, iar in alta zona un teren extravilan de 8600mp. ce etape sa parcurg pentru a obtine fonduri de la APIA si ce as putea cultiva pe al doilea teren avand vedere ca este situat intr-o zona de campie, in apropierea caii ferate.
  va multumesc

 27. custura victoria says:

  in 2012 au depus pentru subventie sup. de 4.3 ha
  anul acesta am primit adeverinta numai pentru 3,3 ha
  Diferenta a fost trecuta la alt fermier.Pot fi sanctionata?Care sunt consecintele.
  Astept raspuns.
  Multumesc anticipat

 28. florin says:

  Buna ziua1
  ce subventie pot primi pt. a incepe o plantatie de nuci pe 1.5 ha de la stat?
  prin masura 112, nu cred ca pot obtine ceva……..
  sugestii?
  mc!

 29. Valentin says:

  Va multumesc pt raspunsul prompt, peste cateva zile sunt programat pt depunerea cererii pe 2013. Angajamentul de agromediu il respect si ca suprafata si ca termene si celelalte conditii, dilema mea era pt perioada dintre incorporare si semanatul culturii de ogor verde, daca sunt obligat sa cultiv ceva . Condiile meteo nu mi-au permis sa cultiv ce planificasem si altceva nu pot semana pe terenul respectiv din motive obiective

 30. Valentin says:

  Buna ziua!
  Am adresat o intrebare centrului local APIA si pt ca li s-a parut incuietoare mi-am permis sa v-o adresez si dvs. domnule Antoniu, sa nu am surprize mai tarziu : Pe o parcela pe care am aplicat P4 Agromediu culturi verzi, dupa ce am incorporat masa vegetala acum in primavara, pot sa il las necultivat anul acesta, intretinut, bineinteles, fara sa pierd SAPS pe 2013?
  Nu am mai recurs la varianta asta nici cu agromediu, nici fara dar am inteles ca se inscrie cod 970 parca, nu stiu sigur

  1. Antoniu says:

   @Valentin-de ce obositi cu intrebari ‘nefiresti’ functionarul??:D
   Da, puteti folosind cod 970 cu o singura conditie: suprafata acestei parcele sa o cultivati cu P4 in alta parcela in perioada 15 aug-30 sept 2013 pt a respecta contractul de agromediu. Stiti prea bine ca puteti schimba parcela anual la P4 cu conditia de a mentine suprafata neschimbata cu acest pachet pe toata perioada contractului.

 31. Kacso Livia - Lidia says:

  Va rog sa ma scuzati daca va deranjez prea mult. Am preluat istructiunile ce le-ati binevoit sa mi le indicati, si care imi sunt de mare folos. Ma gandesc, daca va fi nevoie doar de procura speciala, am sa-i pun limita de timp cat mai scurt, ca sa nu intampin si alte probleme pe parcurs… Insa, sunt sigura ca parerea Dvs. m-ar ajuta in continuare.
  Totodata, va rog sa binevoiti a-mi comunica daca se poate valoarea unei procuri speciale emise de Notariat.
  Cu stima si cu multumire, Livia-Lidia

  1. Antoniu says:

   @Kacso Livia – Lidia-din pacate nu cunosc valoarea unei astfel de procuri. Notariatele au tarife bine stabilite pentru fiecare act emis.Incercati sa aflati valoarea unei procuri de la Uniunea Nationala a Notarilor Publici de aici, sunand la camera cea mai apropiata de domiciliul dvs.

 32. ana says:

  Stimate domnule Antoniu,cat costa mai exact intocmirea unui dosar de subventie,pentru ca bunicul meu a platit 85 de lei anul acesta,ca cica ar fi o firma de prestari servicii care impreuna cu reprezntantul apia intocmesc dosarele(anul trecut a platit 55 de lei)…localitatea Band,jud. Mures

 33. Kacso Livia - Lidia says:

  Pentru exactitate si pentru adevar, pentru bunavointa si pentru omenie, nu este nevoie de partide. In schimb, partidele ar avea nevoie de toate acestea.
  Cu recunostinta, Livia-Lidia

  1. Antoniu says:

   @Kacso Livia – Lidia-Corect!!!

 34. Kacso Livia - Lidia says:

  Multumesc mult pentru promptitudine si pentru informare. Sper sa ma descurc, chiar daca nu cunosc in intregime limba romana.
  Mult, mult bine va doresc.

 35. monica says:

  daca cererile se pot completa On-line ,de ce trebuie in fiecare an adeverinte si acte pe acele suprafete care se regasesc la dosar si stai mereu la cozi APIA, la ce bun On-line .

  1. Antoniu says:

   @monica-aveti perfecta dreptate. Daca primariile si-ar completa electronic registrul agricol, ministerul internelor ar da acces la baza de date cu populatia inscrisa iar bancile confirmari online a conturilor active, APIA ar putea controla incrucisat pentru completitudinea datelor, interogand cele trei baze de date. In aplicatia online ar trebui rubrici in care sa-ti treci nu numai terenurile, ci si datele de identificare si contul activ apoi semnatura electronica. Asa se poate depune cererea de acasa insa vor disparea functionarii Apia. Mai bine punem fermierii pe drumuri si platim o armata uriasa de functionari. Eu asa zic ca-i mai bine. Dvs. ce ziceti??:D

 36. Kacso Livia - Lidia says:

  Salut sansa de informare pe aceasta cale. Eu sunt o persoana cu dizabilitate de gradul I fara necesitate de tutela, si va rog frumos sa binevoiti a ma ajuta cu o informatie. Mama mea a decedat recent, eu sunt singura ei descendenta, iar mostenitor este tatal meu si sunt eu. Inca nu am deschis masa succesorala pentru obtinerea certificatului de mostenitor, insa momentan avem nevoie urgent de o imputernicire pentru completarea dosarului la A.P.I.A. As dori sa stiu daca prin aceasta imputernicire pe care urmeaza sa o solicit de la Notariatul Public, tatal meu va fi indreptatit automat si asupra administrarii terenurilor intravilane care vor fi mostenite dupa mama (terenurile la randul lor au fost mostenite de catre mama mea de la parintii ei) ?
  Va multumesc anticipat cu stima pentru raspuns.

  1. Antoniu says:

   @Kacso Livia – Lidia- da, este posibi. pentru edificare, cititi ‘Cazurile de forţă majoră sau circumstanţele excepţionale prevăzute’ de la pag.6 de aici.Succes!

 37. Elena says:

  Pentru 4.300 mp de livada cata subventie as primi?
  Poate fi subventionata fiind asa de mica?
  Iar faptul ca este situata intravilan e un impediment? Figureaza ca livada si la impozitare, si in registrul agricol.
  Va multumesc.

  1. Antoniu says:

   @Elena-pe langa 0,43 ha de livada trebuie sa aveti difetenta de pamant pana la 1ha ca sa luati subventie. Da, poate fi subventionata chiar si de la 0,1 ha doar in cazul livezilor, pepinierelor, etc.. Nu este un impediment daca e intravilan.

 38. statacheizabela says:

  va multumesc mult poate se tin de cuvant

 39. statacheizabela says:

  au intrat doar 32 euro la ha restul ptr zona defavorizata cand intra

  1. Antoniu says:

   @statacheizabela-asa cum s-a anuntat, banii vor intra in doua transe: martie si aprilie. Ministrul Constantin a declarat astazi la Cluj ca spera ca in aprilie 2013 sa incheie toate platile la Apia.

 40. sorin says:

  Buna ziua. In anul 2012,am declarat la APIA(cu adv. de la primarie)doar suprafetele cultivate eligibile. Celelate sub 0.3 ha au fost trcute doar in Reg.agricol.
  Pentru depunerea cereii de finantere anul II ,masura 141 se respinge dosarul motivand ca nu au fost si acele suprafete mai mici trecute la apianeluand in seama registrul agricol.
  La depunerea proietului acest lucru a fost valabil fara a mai fi vreo precizare in acest sens.
  nu stiu cat este de corect?

 41. Moldovan Izabella says:

  mulumesc foarte mult

 42. Moldovan Izabella says:

  Buna ziua,
  Apelez din nou la ajutorul dumneavoastra, pentru ca nu am inteles clar din manual. O parcela de anul trecut divizata in a si b culturi diferite, cum procedez?
  1) Daca anul acesta ramane necultivata. Sterg parcela din baza de date o redigitizez si notez cu ” a” sau ii dau o alta numerotare?
  2) Daca parcela din anul anterior a fost cultivata (a, b) si anul acesta va fi (a,b si c ) nu mai stiu cum sa procedez, reusesc sa folosesc “scindare “ numai o data intr-o parcela.
  Multumesc anticipat,

  1. Antoniu says:

   @Moldovan Izabella-1)stergeti, redigitizati si ii dati alta numerotare; 2)puteti trece o singura cultura, cu conditia ca toate cele trei culturi sa faca parte din aceeasi grupa de cultura. La control, chiar daca se gaseste parcela impartita in trei culturi grau, porumb si capsuni, sa zicem, iar pe cerere aveti trecuta o singura parcela cultivata cu capsuni, nu veti fi sanctionata pentru ca cele trei culturi fac parte din aceeasi grupa de culturi, cultura in teren arabil TA.

 43. ciobescu silvia says:

  cum pot intra sa imi vad parcela pe calculator

  1. Antoniu says:

   @ciobescu silvia-puteti intra logandu-va cu RO..-ul de identificare Apia si parola.

 44. ionela says:

  Eu zic sa nu va azardati cu contestatie catre APIA si nici chemarea in judecata. Un proces poate dura ani, iar in tot acest timp platiile apia va vor fi blocate, pana la primirea sentinteti.

 45. Traian says:

  Buna ziua,

  Va rog din suflet sa ma ajutati daca puteti cu unele sfaturi intr-o situatie delicata cu APIA.
  Recent am primit un proces verbal de constatare a neregulilor, prin care mi se solicita sa restitui toti banii incasati aferent campaniilor 2007 – 2009.
  La documente probante ale procesului, apare un raport de control pe anul 2010, iar pentru fiecare an cate o “cerere de corectare S1″.
  Problema e ca nu am depus nicio cerere de corectare in toata aceasta perioada, iar raportul de control din 2010 nu l-am primit!
  Am depus contestatie la APIA si astept raspunsul.
  Am fost si la centrul local unde mi s-a spus ca nu au voie sa arate dosarele din campaniile respective.

  Ce ma sfatuiti sa fac in continuare?

  Va multumesc din suflet!!!

  1. Antoniu says:

   @Traian-mergeti la centrul judetean la secretariat si depuneti in scris o cerere prin care solicitati o copia a dosarelor de plata din 2007-2010, conform Legii677/2001. Avand toate acestea si cu raspunsul de la contestatia la procesul verbal de debit, va puteti adresa instantei de judecata.

 46. TITULESCU says:

  Au intrat in cont deocamdata numai ce revine fiecaruia din fonduri nationale… Urmeaza si restul din fonduri europene…

 47. bogdan says:

  este adevarat, au intrat banii. dar nu sunt decat 32 euro

 48. chitulea says:

  bunaseara am si eu o intrebare nlegatura cu apia in feb anul acesta am primit o scrisoare ca trbuie sa returnez o suma de 400 de lei pt 20 de ari pt campania 2008 azi am primit alta scrisoare cu aceiasi problema cu o suma de 450 lei intrebarea mea este ca aceste sume trebuie pt fie care an restituti la ce sa ma mai astept dar anu trecut am renuntat la o suprafata de teren in care sa inclus si aceste 20 de ari atunci trebuie sa restitui pt 4 ani sau pt 5 ani VA MULTUMESC

  1. Antoniu says:

   @chitulea-ati depus anul trecut declaratia de revizuire? daca da, nu trebuie sa restituiti nimic, cu conditia ca zona in care va aflati sa fie eligibila pentru zone defavorizate si agromediu.

 49. Ioana says:

  o fii adevarat d-le titulescu au intrat bani in cont nu cred o iota .

 50. Ioana says:

  o fii adevarat d-le titulescu au intrat bani in cont nu cred o iota .

 51. TITULESCU says:

  Astazi, 12.03.2013,au inceput sa intre in cont platile pe suprafata – FONDURI NATIONALE APIA.

 52. ionela says:

  Pana la urma nu conteaza inclinatia politica, atata timp cat esti serios. Eu sper ca USL sa devina mai serios si sa se tina de promisiuni.

 53. ionela says:

  D-ule Antoniu faceti parte din USL?

  1. Antoniu says:

   @ionela-nici vorba. le-am facut campanie la locale si pe net, la generale. benevol.

 54. ioana says:

  campania a inceput da subventiile pe anu trecut din parti :))

 55. Anonim says:

  Pentru socaciu ion bogdan
  Foarte ambigua intrebarea….
  Daca detineti pasune, si nu aveti animale, atunci inseamna ca acea suprafata utilizata, o cositi.
  Daca altcineva detine animale si pasuneaza suprafata respectiva, inseamna ca nu utilizati dvs. terenul, ci cel care il pasuneaza, dumneavoastra sunteti numai proprietarul terenului, sprijinul se acorda celui ce utilizeaza suprafata, nu neaparat proprietarului, ca banii se dau pe suprafata utilizata, nu pe suprafata aflata in proprietate!
  Trebuie atunci sa aveti un contract cu cel ce pasuneaza, de arenda, de comodat, sau alte forme. Si nu puteti sa treceti animalele altei persoane, ar fi o contradictie sa spui ca il pasunezi cu animalele altcuiva, n-ai decat sa il cosesti daca vrei bani dar nu ai animale!

 56. socaciu ion bogdan says:

  daca cineva locuieste dexemplu la oras si terenu declarat la apia il detine in alta localitate si nu are animale poate declara animalele altui cetatean care locuieste nu unde se afla terenu ci in alta localitate nici cea in care locuieste declaratoru terenului e corect asa ceva va multumesc pt raspuns

 57. ion says:

  Dle Poienaru ati omis sa spuneti ca ati facut campanie electorala pnl_ului ca sa inteleaga fermierii de ce usl_ul este cel mai curat

  1. Antoniu says:

   @ion-nu poti compara USL cu mafia portocalie sub nicio forma. Am facut campanie USL-ului sustinand un primar PNL. Primarul pedelist castigator m-a dat in judecata cerandu-mi 1 mild. de lei pt ca l-as fi acuzat pe un post de radio ca din cauza lui s-ar fi sinucis un presedinte al unei asociatii de cresterea bovinelor si medicul veterinar, din comuna unde fusese primar, ca ar fi reziliat un contract cu o firma de publicitate din Bucuresti care i-a facut si site-ul comunei si ca facut declaratii false in declaratia de avere si interese. USL-ul mi-a intors spatele si mi-am sustinut singur cauza. Asta nu inseamna ca am dezarmat. Primarul a cerut prin avocat ca renunta la proces, eu retragandu-mi cererea reconventionala, punand capat procesului asa cum se vede in dosarul 2678/175/2012 de la Jud. Aiud. Realitatea este aceasta: declaratia terenului arabil a fostului primar, la APIA, nu coincide cu suprafata de teren din declaratia de avere; asociatia a incercat cu trei zile inainte de locale sa-si schimbe statutul-vezi dosarul 1967/175/2012 de la Jud. Aiud; firma bucuresteana a castigat procesul cu comuna fostului primar pedelist- vezi dosarul 29084/299/2011 de la Judecatoria Sector 1, iar asociatia care a primit de la fostul primar 700 ha de pasune, fara un nr. adecvat de animale, si careia primaria i-a curatat pe documente, blocuri fizice cu material lemnos, aflate sub angajament la APIA, se afla in plina cercetare la APIA,DLAF si OLAF. Asa ca d-le Ion, nu se mai moare pentru exprimarea adevarului. Cu conditia sa ai argumente.

 58. CEPYPY says:

  deci d-le Antoniu PE CEI DE LA MINISTERUL AGRICULTURI SI INPLICIT APIA..II DOARE IN COT DE FERMIERI ,CE SA O MAI LUNGIM..A ZIS MINISTRUL CLAR…PLATILE INCEP DUPA 27 FEBROARIE……A RAMAS CU ZISUL..EU M-AM CAM SATURAT DE MINCIUNILE ASTEA..D-VS NU?TREBUIA SA NU NE MINTA N HALUL ASTA ,ASA CA PE PROSTI…DACA STIIAU CA NU AU BANI SI PRESUPUN CA NU AU TREBUIA SA NE ZICA …NU SA NE ABUREASCA..DECI CAMPANIA A INCEPUT BANI 000 EU MACAR CE SA MAI ZIC…NU AM LOAT DECIT AVANSUL SAPS IN OCTOMBRIE ..RESTUL NIMIC…SUNT FOARTE DISPERAT SI DEZORIENTAT….

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>