conexiunea Oc-M-AutostradaRaster

Recentul reportaj realizat de TVR1 in legatura cu orasul nostru,’Un oras in ruine..’ scoate in evidenta, lipsa de reactie a autoritatilor locale dar si lipsa de profesionalism a realizatorului. Acesta, in loc sa ceara si o parere a autoritatilor locale, a luat date despre starea orasului mai mult de la pensionari sau fatuce care au iesit din oras prima oara cu mama la Alba-Iulia la controlul ginecologic iar cu tata la Cluj la Mall.
Lasand gluma la o parte, autoritatile locale manifesta acelasi dezinteres in legatura cu apa potabila ce poate infecta in orice moment populatia orasului. Nici asociatiile locale neguvernamentale nu protesteaza suficient, fara sa mai amintim de lentoarea senatorilor si deputatilor alesi sa ne reprezinte.
Aceeasi tacere se manifesta si in privinta autostrazii Sebes-Turda.
Daca la Sebes autostrada va face jonctiunea cu Coridorul IV Paneuropean, tronsonul Nadlac-Arad, observam ca atat Alba-Iulia cat si Aiudul au intrari si iesiri pe autostrada Sebes-Turda, mai putin orasul Ocna-Mures.
Propun autoritatilor locale, asociatiilor civice dar si senatorilor si deputatilor alesi pe listele orasului Ocna-Mures, sa intervina in modificarea traseului, facilitand si cetatenilor din stanga Muresului accesul rapid la autostrada.
Proiectul autostrazii pentru aceasta populatie nu prevede o intrare si iesire la Unirea, cum ar fi normal, pentru a facilita orasului Ocna Mures accesul si a face joctiunea cu ‘scurtatura’ prin Razboieni a masinilor de mare si mic tonaj care vin spre Alba de la Tg-Mures, fara sa mai ocoleasca prin Turda. Sa privim doar cateva localitati care pot beneficia de eventualele modificari ale autostrazii, un drept si o cerinta pe care le au toti cetatenii platitori de taxe incepand cu Gabud, Copand, Noslac, Razboieni, Uioara de Sus, Ocna Mures, Ciunga, Cistei si Micoslaca. Am enumerat vechile localitati desi in afara de primele trei, toate fac parte din Ocna-Mures.
O solutie ar fi, asa cum se vede in imagine, un pod la Cistei, peste Mures, continuat cu o sosea suspendata, urmata de un pod peste calea ferata, cu jonctiunea la DN1 si Autostrada, in nodul rutier de perspectiva(bulina albastra) in dreptul localitatii Decea, nod care poate deveni realitate prin modificarea imediata a proiectului.
Argumentele ar fi :
-intrarea rapida in Ocna-Mures, din ambele sensuri(Alba-Iulia, Cluj-Napoca), fara obstacolele stiute : cale ferata, poduri in reparatii, zone cu surpari, samd.
-in caz de calamitate majora(surpari, inundatii, cutremure,etc.) reprezinta cel mai rapid si sigur traseu de evacuare a populatiei.
-scurteaza distanta dintre Tg-Mures si Sebes, pentru cei care vin dinspre Razboieni.
-fermierii din zona Cistei si Micoslaca au posibilitatea schimburilor comerciale cu cei din Decea, Inoc, Aiud, etc.
-conexiunea Cistei-Decea se va realiza cu o sosea suspendata, tinand cont ca suprafata strabatuta este expusa periodic inundatiilor, cu bani din fondurile locale Ocna-Mures, Aiud si Consiliul Judetean Alba.
-dezvoltarea turismului local in toata partea stanga a Muresului, incepand cu Micoslaca si terminand cu Gabudul.
-se rezolva definitiv accesul sigur si rapid pentru orice investitor roman sau strain.
-scurteaza distanta dintre spitalele specializate din Ocna-Mures si Aiud sau Alba-Iulia in cazul urgentelor.

Lista argumentelor ar putea continua. Din pacate, lista indiferentilor privind soarta acestui oras este mai mare decat lista argumentelor.

UPDATE -M-am adresat electronic d-lui Mircea POP, dir. general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, prin adresa nr.7709/11.06.213, solicitandu-i sa modifice traseul autostrazii Sebes-Turda, in nodul rutier de perspectiva din dreptul localitatii Decea, pentru a facilita accesul la autostrada a locuitorilor orasului Ocna-Mures.

UPDATE -Primaria Ocna-Mures solicita modificarea autostrazii Sebes-Turda.

Adresandu-ma primarului si consilierilor locali Ocna-Mures printr-o solicitare de a interveni pentru modificarea configuratiei autostrazii , acestia mi-au raspuns ca au facut-o deja, lucru mai mult decat laudabil.  In data de 17.06.2013 se vor intalni cu reprezentantii CNADR la Aiud.

De asemenea, autoritatile locale s-au adresat si ministrului Dan Sova in data de 7.06.2013 solicitand modificarea autostrazii, asa cum arata comunicatul Primariei Ocna Mures din 12.06.2013.


One Comment on “Conexiunea orasului Ocna-Mures cu autostrada Sebes-Turda”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. Raluca Florea says:

    Foarte interesant. Cred ca un nou pod ar fi scump si implicit greu de obtinut. Succes autoritatilor locale la negocieri. Am auzit lucruri bune despre actuala conducere si pare intr-adevar ca a inceput sa mai miste care ceva in oras.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>