calculul untdelemnului

In urma arestarii preventive a unui director general adjunct al APIA, intr-un dosar presupus de coruptie, in care sunt pomeniti si directorul general, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale(MADR), Daniel Constantin a dispus Corpului de Control un control extins la APIA.

Raspunzand la comanda lui Victor Ponta de a face acest control, Daniel Constantin uita ca agentia este o constructie pe bani comunitari, ministerul pe care il conduce fiind autoritatea competenta care a desemnat organismul de coordonare a celor doua agentii de plati : APIA si Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit(APDRP).

Dacian Ciolos, fost ministru al MADR si cel care a semnat acreditarea celor doua agentii, in loc sa se sesizeze din postura de comisar pe Agricultura al Comisiei, tace ca mortu-n papusoi.

Exista toate premisele de retragere a acreditarii APIA, in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1290/2005 si Regulamentul (CE) nr. 885/2006, si delegarii atributiunilor catre APDRP.

Se impune destituirea imediata a celor care nu au monitorizat agentia si raportat Comisiei suspiciunile de atingere a intereselor ei financiare, cei de la organismul coordonator, apoi directorii generali, directorii generali adjuncti precum si directorii directiilor Audit intern, Juridic si Antifrauda, Control intern si Supracontrol din cadrul APIA.

Autorizarea APDR privind gestionarea FEGA sa se faca de catre o agentie independenta de agentia de plata, conform art.1, alin 3, din Regulamentul (CE) nr. 885/2006.

Regulamentul de Organizare si Functionare al APIA defineste clar atributiunile directorilor, prevazute si in fisa postului.
Astfel, constatam ca Aurel Pana coordona si conducea activitatea agentiei in stransa colaborare cu Dorel Benu, directorul general APIA(art.18, lit.a), monitoriza impreuna cu directiile de specialitate din APIA stadiul implementarii sarcinilor trasate de catre CE in domeniul agriculturii(art.18,lit.f) si promova imaginea agentiei(art.18,lit.o) in perfecta armonie cu ‘schema de plata’ a comisionului pentru untdelemn.

Sanctiunile Comisiei din anii precedenti in suma de peste 120 mil. Euro, pe care le platim noi contribuabilii, din cauza neregulilor de la APIA, anchetele in care se afla multi directori executivi din centrele judetene APIA, reprezinta argumente in plus pentru ca aceastei agentii sa i se ridice acreditarea. 

De asemenea, DNA trebuie sa informeze corect si de indata, Biroul de Lupta Antifrauda(OLAF), privind ancheta efectuata la APIA.

UPDATE

Recursul inaintat la Curtea de Apel Bucuresti, de catre cei doi inculpati, Pana Aurel si Voinea George Mugur, privind masura arestarii preventive, a fost respins. Ca urmare, cei doi raman in arest. In acest context, OLAF ar trebui sa se sesizeze din oficiu.

Informatii generale

Nr. unic (nr. format vechi) : 28107/3/2013 (2822/2013 )
Data inregistrarii 19.08.2013
Data ultimei modificari: 23.08.2013
Sectie: Sectia a II-a penala
Materie: Penal
Obiect: propunere de arestare preventiva a inculpatului (art. 149 ind 1. C.p.p.)
Stadiu procesual: Recurs

 

Parti

Nume Calitate parte
VOINEA GEORGE MUGUR Recurent Inculpat
PANA AUREL Recurent Inculpat

 

Sedinte

23.08.2013
Ora estimata: 09:00
Complet: S2 Complet de vacanta UP Recurs
Tip solutie: Respins recurs
Solutia pe scurt: Inch.356/R -Respinge,ca nefondate, recursurile declarate de inculpati. Obliga pe recurentul VOINEA GEORGE MUGUR la plata sumei de 100 lei si pe recurentul PANA AUREL la plata sumei de 150 lei,cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat,din care onorariul partial pentru avocat din oficiu, in cuantum de 50 lei, se avanseaza din fondul Ministerului Justitiei. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, azi, 23.08.2013.
Document: Incheiere – masuri preventive (faza de UP)  356/2013  23.08.2013

42 Comments on “Retragerea acreditarii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA)”

You can track this conversation through its atom feed.

 1. girgescu victor says:

  buna ziua!pana azi foarte multi dintre fermieri din judetul Alba nu si-au primit banii de la apia pe 2013,ma refer la ferme,la agromediu,etc !Apia Alba ar trebui sa vina cu un raspuns sau facem un articol de presa pe aceasta cale!

 2. Oprea Marius says:

  Buna ziua, si in luna decembrie se vor aloca fondurile?
  Sau din 2014? Intreb acest lucru deoarece, mi s-a acordat o prima transa, nici macar 40% din suma stabilita, iar cei de la APIA mi-au spus ca si in luna Decembrie 2013 se vor acorda fondurile.

 3. melania says:

  am semnat pe data de 5 april cu masura 141 cand se vor vira bani in judetu cluj?

 4. preda sanda says:

  daca am facut masura 141 in ce cont imi intra banii de la apia?cel de persoana fizica sau pfa? multumesc!

 5. lviu ionita says:

  in salaj bani au intrat din20septembrie

 6. Matei says:

  Foamea de bani! E bine ca cineva monitorizeaza site-ul dumneavoastra. Nu este o foame de bani, efectiv ne cerem drepturile. Daca banii intrau in conturi in 5 sept. 2013, cum s-a laudat ministrul, nu mai existau discuti pe aceasta tema. Cine investeste in agricultura stie ce inseamna foamea de bani! Atunci cand din cauza secetei ai un an agricol compromis si tu ai investit sume mari de bani, normal ca esti interesati sa intre banii!

 7. Cârcotaş says:

  Primesc toti fermierii avans pe 2013, incepand cu 5 septembrie?
  BAGA BANI! BAGA BANI!
  dom antoniu e posibil s ne intre bani in conturi mai inainte asa inteleg ast ras _?!*?
  BAGA BANI! BAGA BANI!
  Rog colegii de pe forum sa ne anunte in ce judete au intrat banii! Multumesc!
  BAGA BANI! BAGA BANI!
  Buna seara,nu a intrat la nimeni banii in conturi?
  domnu Antoniu ati putea sa imi spuneti mai sigur cand baga apia bani?ca dumneavoastra stiti mai bn (BISTRITA NASAUD)!
  E FOAME DE BANI BAIETII! E FOAME DE BANI BAIETII!
  BAGA BANI! BAGA BANI!
  ileana a spus: daca au intrat la cineva rog sa anunte
  AHH ILEANA! AU MAI INTRAT….
  BAGA BANI! BAGA BANI!
  cand o sa ajunga in contul meu?
  BAGA BANI, BAGA BANI!
  in ce judete au intrat bani?ca in mh nu au intrat..
  BAGABANI,BAGABANI!?!
  Intra banii luna aceasta? ca sa nu mai tot umblam pe la banci…
  BAGAMI-AS BANI, BAGAMI-AS BANI!
  Am inteles ca de maine se vireaza banii, speram sa-i primim cat mai repede!
  conturile(BURTILE)fermierilor goale! Alo, APIA central, bani cand intra?…
  Inca o zi fara nici un ban in conturile fermierilor din Alba Iulia si ce e mai ciudat, nu stie nimeni nimic nici la Apia nici la banci ca si cand nu a auzit nimeni de asa ceva…
  Nici in Hunedoara nu au intrat.Doar promisiuni si minciuni!!!….

  FOAMEA DE BANI TE FACE SA INEBUNESTI !!!
  VISATI, SPERATI, DAR NU STITI CE SA FACETI !!!

  HAI SA NE VEDEM CU BANII-N CONTURI,
  SA N-AJUNGEM SA TRAIM CA SI TIGANII,
  PE LA PARIS IN CORTURI !!!

 8. MATEI says:

  Multumesc frumos domnule Antoniu!!! Daca un teren arabil, este nelucrat dar declarat la APIA ca este pasrtrat in conditii bune, se primeste subventie SAPS? M-a rugat un vecin sa va intreb!
  O zi frumoasa
  Matei

  1. Antoniu says:

   @MATEI-da,primeste, cu conditia ca terenul sa fie cu adevarat in bune conditii agricole si de mediu, nu doar la nivel declarativ.

 9. Matei says:

  Astazi au intrat banii in jud. Hunedoara. Domnule ing. Antoniu, suma primita de mine nu reprezinta 75% din ceea ce spune APIA Bucuresti. Am primit cam 40%, raportat la sumele primite pe anul trecut, 2012 ( nu am schimbari in declaratie). De fapt, ce s-a platit:plati pentru agro -mediu, pajisti cu inalta valoare naturala, face parte din prezentul avans? Nu inteleg ce inseamna, zona montana defavorizata ( ce intra aici?). Multumesc!

  1. Antoniu says:

   @Matei-Pajistile cu inalta valoare naturala(pachetul P1) si practici agricole traditionale(pachetul P2) fac parte din Masura 214. Zona montana defavorizat(ZMD) face parte din Masura 211. Asupra acestor masuri se aplica un coeficient de degresivitate daca depasesti 50 ha, reducandu-se valoarea platii.Faptul ca ati luat mai putin inseamna ca vi s-a aplicat si o reducere lineara. Despre aceste masuri, aflate acum in plata(M211,212 si 214), mai multe informatii gasiti de la pag. 21-26 aici

 10. dorina visan says:

  Astazi s-au primit banii ptr jud prahova

 11. Matei says:

  Vlad, vineri sau luni intra banii, si sunt cam 40%, nu 75% cat vorbea ministru si cei de la APIA.

 12. Matei says:

  Vlad – cel tarziu luni, 7 oct. trebuie sa intre banii pe Hunedoara. Am vorbit la Bucuresti, si din ce mi-a spus, nu sunt cei 75% promisi. La mine, nici 50% nu primesc!!!Suna la nr. 0213054863, APIA Bucuresti si cei de acolo dau detali despre cati bani primesti si cand intra banii. Sa ai CNP-ul sau RO, nr de identificare al parcelei. Numai bine!

 13. Vlad says:

  Nici in Hunedoara nu au intrat.Doar promisiuni si minciuni!!!

 14. ana maria says:

  DOMNULE ANTONIU AS DORI SA STIU DACA PLATILE PENTRU ,,SAPS” SE FAC MAI REPEDE DE 14 OCT? VA MULTUMESC

  1. Antoniu says:

   @ana maria-platile pentru SAPS, in avans si procentual, se fac anual intre 16 oct. si 30 noi.

 15. Matei says:

  Doamne ajuta!!!!

 16. ileana says:

  va dau o veste buna sa stiti ca in maramures au intrat bani …am ridicat eu azi

 17. andrei mirela says:

  inca o zi fara nici un ban in conturile fermierilor din Alba Iulia si ce e mai ciudat, nu stie nimeni nimic nici la Apia nici la banci ca si cand nu a auzit nimeni de asa ceva

 18. Matei says:

  Giorgiana, merci mult! Nu au intrat banii nici azi, sa vedem de luni incolo.
  O zi buna!

 19. giorgiana says:

  buna ziua domnu` Matei!am sunat la apia mehedinti si mi sa spus ca luni sau marti sa trec la banca sa intreb,iar la banca mi sa spus ca de luni incep sa bage bani!ca sau bagat dosr pe pfa(persoana fizica autorizata)acum asteptam sa vedem daca au spus adevarul!o zi buna va doresc!

 20. ileana says:

  Domnule Matei daca totusi intra ceva sa ne anutati si pe noi…multumesc

 21. Matei says:

  Domnule HARAGUS IOAN, din cate stiu, se fac plati, de exemplu in Arges, sunt 1500 fermieri care au primit avansul. Ministrul preconiza 1 luna de zile, 5 sept – 5 oct 2013 pentru ca toti fermierii sa primesaca banii, cei 75% avans. Nici in Hunedoara nu au intrat nimic. Sa vedem maine daca intra ceva.

 22. HARAGUS IOAN says:

  BUNA ZIUA VAD CA PANA ACUM NU MI-A RASPUNS NIMENI, AM ZIS CA TOTUSI CA SA MA LAMURESC AM SUNAT LA APIA ALBA IULIA MI-A RASPUNS O DOAMNA SI AM INTREBAT DACA POT PUNE O INTREBARE LA CARE DANSA FOARTE NEPOLITICOS RASPUNDE ,, SPUNETI CA VAD EU DACA POT SA VA RASPUND SAU NU URLAND LA MINE,, ATUNCI I-AM MULTUMIT FRUMOS PENTRU RASPUNS SI AM INCHIS TELEFONU.
  EU INCA NU INTELEG CE CAUTA ASTFEL DE PERSOANA ACOLO TOTUSI ASTA E SERVICIUL LOR SA LAMUREASCA PE SARACU OM CARE VREA SI EL UN RASPUS.LASATI OAMNE BUNI LOCUL ALTORA CARE NU AU SERVICI SI SUNT CAPABILI SA DEA UN RASPUNS.DOMNULE INGINER DACA DUMNEAVOASTRA PUTETI SA MA LAMURIFI CU INTREBAREA MEA DE MAI SUS ,,CAND O SA PRIMIM BANI,,O SA VA MULTUMESC. ASTEPT RASPUNSU DUMNEAVOASTRA

 23. HARAGUS IOAN says:

  buna ziua,sunt din alba iulia si asi vrea sa stiu daca exista totusi un termen limita de intrare a banilor in conturile fermierilor pt. ca pana la acest moment conturile sunt goale. VA MULTUMESC

 24. Matei says:

  Salut Giorgiana,
  am sunat astazi la APIA Hunedoara, de unde apartinem noi, si mi-a zis ca dupa 14 octombrie, ca nu sunt bani la guvern. Au mintit cand au spus ca pe 5 sept. 2013!!!!

 25. giorgiana says:

  buna ziua!domnu Antoniu ati putea sa imi spuneti mai sigur cand baga apia bani?ca dumneavoastra stiti mai bn!in ce judete au intrat?ca im mehedinti nu au intrat!va multumesc!

 26. Matei says:

  Salut,
  20 sept. 2013 – conturile fermierilor goale! Alo, APIA central, bani cand intra?

 27. Matei says:

  Antoniu – Multumim pentru raspuns.
  Am inteles ca de maine se vireaza banii, speram sa-i primim cat mai repede!

 28. Matei says:

  Domnule inginer Antoniu, ce informatii aveti d-stra despre platile promise de APIA. Intra banii luna aceasta, ca sa nu mai tot umblam pe la banci. Multumesc frumos!
  Matei Dan

  1. Antoniu says:

   @Matei-platile anuntate aici incepand cu 5 sept. 2013, sunt plati efectuate din fondul european agricol de dezv. rurala FEADR, fond gestionat de catre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit(APDRP). Cursul de schimb pentru aceste plati este diferit de cel dat pentru SAPS. Asadar, Apia va efectua toate controalele aferente acestor masuri, 211,212 si 214 dupa care APDRP va face propriul supracontrol, vor astepta comunicarea cursului de schimb, daca nu cumva chiar il au, si numai dupa aceea APDRP va da ok-ul APIA pentru efectuarea platilor. Stim prea bine cum merge treaba si apetitul celor doua agentii si a ministerului de a incurca lucrurile. Sper sa nu fie asa si banii sa intre cat mai rapid in conturile tuturor fermierilor.

 29. fachira says:

  in ce judete au intrat bani?ca in mh nu au intrat..

 30. fachira says:

  buna seara!as dori sa va adresez si eu o intrebare referitor la bani de la apia,am fost si am intrebat si au zis ca sau facut calculele si au trimis statele de plata la bani nu mai depinde de ei ci de banci,sti cam cand o sa ajunga in contul meu?sunt din mehedinti!va multumesc frumos!o seara buna

 31. ileana says:

  daca au intrat la cineva rog sa anunte

 32. Matei says:

  Buna seara,
  nu a intrat la nimeni banii in conturi?

 33. Matei says:

  Rog colegii de pe forum sa ne anunte in ce judete au intrat banii! Multumesc!

 34. tinca says:

  dom antoniu e posibil s ne intre bani in conturi mai inainte asa inteleg ast ras

 35. Matei says:

  Multumesc pentru raspuns, d-ule inginer. Inseamna ca peste ceva zile, intra banii in conturi.

 36. Matei says:

  Buna ziua,
  la ce face referire APIA prin postarea de azi pe site? Primesc toti fermierii avans pe 2013, incepand cu 5 septembrie? Multumesc domnule inginer!
  prof. Matei Dan

  1. Antoniu says:

   @Matei-anual perioada 16.oct-30 noi. era perioada de avans acordat fermierilor, procentual, pe masuri, in acord cu Comisia. Anul acesta, in acelasi acord dar si datorita incheierii programului 2007-2013, Apia face plati in avans fata de perioada stabilita(motivele sunt expuse in comunicat)in procent de 75% la masurile 211,212 si 214. Vor primi toti fermierii 75%din suma cuvenita pentru aceste masuri cu conditia ca acestia sa nu aiba sanctiuni rezultate din controalele clasice pe teren sau teledetectie.

 37. Mihai says:

  Buna ziua! Stiu ca pe aici, pe undeva, ati mai dat adresa d-stra de mail! Va rog sa o mai dati! Vreau sa va solicit un punct de vedere!

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>