scaun-directorial-hm-desmond-maroDacă ar fi să facem o comparaţie între suma fondurilor europene și de la bugetul de stat, atrase pentru agricultură prin APIA, și suma plătită din bugetul de stat pentru consumurile agenției cu plata salariilor și a doctorilor în agricultură, apăruți ca ciupercile după înființarea agenției, construcții de sedii noi, reparații de sedii vechi, achiziții de presuri la intrare, bastoane cu electroșocuri pentru apărare, scaune ergonomice pentru directori, gume de șters și pixuri, folii pentru protecția ecranelor calculatoarelor, consumabile pentru imprimante, calculatoare și întreținerea lor, reparațiile flotei de mașini, cumpărarea de autovehicule noi, aparate de aer condiționat și întreținerea lor, asigurarea CASCO a mașinilor, achiziționarea de combustibil pentru mașini și încălzirea unor sedii, achiziționarea de GPS-uri și întreținerea lor, sisteme electronice de pază și întreținerea lor, servicii pentru întreținerea bazei de date IACS, servicii de control pe teren și teledetecție, servicii de actualizare LPIS, servicii de curățenie cu achizițiile aferente de materiale de curățenie, servicii de control al calității serviciilor,etc., am constata, cu aproximație, că ele nu diferă prea mult.

Adică, atragem pentru agricultură și în folosul fermierilor o sumă puţin mai mare, comparativ cu suma cu care întreținem APIA.

Spre exemplu, la ce-i trebuie directorului executiv al APIA Cluj, scaun directorial HM Desmond sau cucoanei, dir. exec. APIA Brăila, să-și repare mașinile atât de des, știind faptul că la șes și la o frecvență redusă a controalelor pe teren, mașinile ar trebui să se uzeze mai puțin?.

Problema este scăpată de mult timp de sub control iar la dezmățul pe bani publici au contribuit și continuă să contribue din plin politicienii români.

Să ne amintim de vremea USL-ului, atunci când Antonescu și Ponta promiteau reforme în administrația publică. A urmat Ponta cu aceleași promisiuni. Și-au pus fiecare oamenii în APIA. La rândul lor aceştia și-au adus nevestele, rudele, amantele şi amanţii.

Au urmat Ciolos și Irimescu, unul scăpat parcă din stratul de ceapă, celălalt din strunga oilor, care au propus inspectori de integritate în agenție pentru stoparea neregulilor, în loc să facă un calcul matematic simplu, comparând valoarea fondurilor atrase pentru agricultura, penalitățile și dezangajarile cu consumurile exorbitante pentru funcționarea APIA.

Acești oameni parcă trăiesc pe altă planetă, chiar dacă acțiunile la vedere și în forță ale DNA privesc arestarea mamei lu’ SIVECO, decapitarea conducerii centrale a APIA, arestarea funcționarilor corupți și a fermierilor care au creat condiții artificiale pentru obținerea subvențiilor.

Aflați în plină campanie electorală, cei doi tehnocrați nu se mai opresc cu daruri pentru fermieri. Ajutoare de stat și europene au apărut că prin minune, tocmai în această perioadă. În bună tradiție a APIA, ar trebui ca pe mașinile și combustibilul APIA să se facă, ceea ce de ani de zile s-a făcut, o dreaptă și cinstită campanie electorală pe dealurile și câmpiile patriei, unde bieții fermieri își duc veacul.

Nu ne rămâne decât să așteptăm auditul extern al acestei agenții și să aflăm de la străini, dacă viitorii guvernanți vor vrea, despre corectitudinea fondurilor alocate, despre penalizări și dezangajări din Campania 2015 şi Campania 2016.

Vinovaţii, dacă vor exista, îi vom afla, probabil, din viitoarele arestări ale DNA.


No Comments on “Ce achiziţii trăsnite mai face APIA?”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>