Agraria este primul târg pe care o firmă germană l-a realizat în România și care, din anul 1995 și pană în prezent, și-a clădit, un nume puternic, devenind evenimentul agricol numărul unu al Transilvaniei. Organizarea a fost impecabilă, făcută special pentru afaceri în agricultură.

Un prieten fermier, de la poalele munților Făgăraș, m-a sunat sâmbăta trecută exprimându-și dorința de a ne vedea la Agraria în comuna Jucu, jud. Cluj. Surpriza făcută m-a pus pe gânduri și imediat mi-am făcut planul ca odată ajuns acolo, să-i fac şi eu o surpriză și să-l prezint revistei Ferma, pentru rubrica ‘Fermieri de copertă’.

Din păcate, nu am reușit să ne vedem. Am reușit, în schimb, să stârnesc curiozitatea fiului meu care m-a dus la expoziție, el chiar reușind să contacteze o firmă agricolă care face afaceri cu echipamente de automatizare, cu firma la care lucrează.

Ca să vezi! Agricultura nu înseamnă doar afaceri cu mașini agricole,terenuri și animale, domeniul fiind conectat la toate afacerile din România.

În multe din textele mele am relatat despre lipsa de interes a instituțiilor statului dar și private, a mass-mediei în general, vizavi de agricultură. Un minister cum este cel al Agriculturii, care are un buget mai mare decât al Armatei, și cu cea mai mare rată de absobţie a fondurilor europene, nu poate fi decât pe primul loc în ceea ce privește interesul dezvoltării și monitorizării acestuia de către instituțiile amintite mai sus.

Tematica generoasă a expoziției a atras la standuri firme de prestigiu din țară și din străinătate care și-au prezentat tehnologiile și produsele în domeniile: mașini și utilaje agricole, producție vegetală, nutriția plantelor, protecția plantelor,energii regenerabile, zootehnie, industrie alimentară și ambalaje, hoticultură, electronică și mecanică, prestări de servicii în agricultură,etc.

Cele mai spectaculoase evenimente au fost paradele bovinelor în ringul amenajat special pentru ele și cu tribune pentru vizitatori, testarea abilităților în manevrarea tractoarelor și testarea stabilității rampelor mașinilor de erbicidat.

Au fost prezentate bovine din rasa Bălțată Românească dar și bovinele de carne Angus. În mod surprinzător și ca un efect al afacerilor trainice din agricultură, aici s-a desfășurat prima licitație de bovine de carne din rasa Angus.

Desigur, nu ne-am așteptat să vedem un comisar de licitație ca în filmele americane, care are o vorbire rapidă și uneori incoerentă pentru necunoscători, dar nici participanți care să-și adjudece bunurile supuse vînzării cu aceeași viteză cu care comisarul decide prețurile de vânzare. Important este că s-a creat un precedent iar edițiile următoare ale expoziției vor deveni și mai atractive.

Testarea manevrabilității unei game largi de tractoare și a stabilității rampelor mașinilor de erbicidat nu s-ar fi putut desfasura fără o suprafață adecvată alocată participanților în mod generos de către organizatorii expoziției. Zeci de tineri fermieri, însoțiți de mecanii autorizați, au încercat toate tipurile de tractoare și utilaje direct în câmp pe spațiul special amenajat.

Nu aș putea spune că am fost doar un simplu vizitator al expoziției. Privirea mea s-a îndreptat spre standurile presei agricole şi Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Cluj(USAMV).

Din păcate, singura publicație prezentă și cu impact național a fost Revista Ferma, cu întregul ei staff. Am fost plăcut impresionat să constat că standul revistei era întărit de echipele departamentului ‚Rural’de la Radio France Internațional-România și Asociațiaţiei Presei Agricole din România.

Standul USAMV a venit în întâmpinarea fermierilor cu o soluţie inovatoare, şi anume, cu o platformă online, Agrim.ro, care promovează legătura dintre producătorii agricoli şi furnizorii de inputuri. Cadrele didactice din cadrul USAMV Cluj, cu rol de consultanţi, mediază colaborarea dintre fermieri şi furnizori , răspunzând online tuturor întrebărilor fermierilor legate de fertilizanţi, cultura pajiştilor, entomologie, fitopatologie, herbologie, maşini agricole, pedologie, plante medicinale, seminţe şi material biologic, tehnologii agricole.

Pe această platformă mi-am exprimat dorinţa de a deveni consultant pe probleme de subvenţii, mai precis, pentru a veni în sprijinul celor care nu ştiu sau nu cunosc programul IPA Online. În această privinţă, USAMV s-a aratat deschisă la colaborare.

Până atunci, pe blogul meu, fermierii se pot adresa cu întrebări, la care voi răspunde.

 


No Comments on “Agraria 2017, o expoziție de succes”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>