Intr-o conferinta de presa organizata la MADR, ministrul Oros a spus ca va cere sprijin financiar de la CE, deoarece fermierii producatori si procesatori de lapte, carne de porc si de pasare au stocuri foarte mari. In aceeasi situatie sunt si producatorii de vin.

Sprijinul financiar direct este binevenit. Acesti bani, mai pe intelesul tuturor, obliga producatorii de lapte, carne de porc si carne de pasare sa nu mai produca pe stoc. Sa nu mai creeze stocuri pe care nu le pot vinde. Pierderile de productie se vor reflecta tocmai in acest sprijin financiar direct.

Embargoul impus Rusiei in perioada 2015-2016 a produs, daca va mai amintiti, stocuri uriase de fructe, in special mere. Producatorii romani si nu numai, au primit sprijin financiar direct ca sa distruga merele sau sa le dea gratis la scoli si spitale. Numai ca smecherii din unele conduceri judetene APIA, cuplati cu anumiti fermieri, cu livezi in arenda sau proprietate, au inceput sa faca alcool si sa-l vanda, sa vanda pe sest stocurile de mere sau sa declare livezi pe rod, livezi aflate in paragina. Aceasta hotie n-a inteles-o nici echipa celebrei Kovesi. Au inchis ochii si cei de la Olaf, directorul acestei institutii fiind saltat de procurori la un moment dat. Sau, si unii si altii s-au facut ca nu pricep, iar hotii neprinsi au ramas pobabil in continuare directori de centre judetene sau locale APIA sau fermieri cinstiti.

Ministrul Oros, dupa ce va obtine subventia directa pentru cei trei producatori si procesatori amintiti mai sus, nu are decat sa-i supravegheze daca isi vor vinde marfa de pe stoc sau o vor distruge sau dona spitalelor si scolilor. Pentru cei tentati, si nu sunt putini, a nu se uita faptul ca Laura Codruta Kovesi este procuror sef european.

Din discutiile avute cu unii fermieri, am constatat ca APIA refuza in unele cazuri sa inchida cererile de subventie pentru cei care au si animale, invocand probabil un ordin de ministru aflat in dezbatere publica. Este vorba despre cei care au beneficiat pana acum de sprijin cuplat in zootehnie. Pentru a pricepe mai bine si a beneficia in continuare de acest sprijin, cu noile modificari ale conditiilor de eligibilitate, neaparat trebuie sa va depuneti cererea unica(vegetal+animal) pana la data de 15 mai 2020, data la care se estimeaza ca ordinul va intra in vigoare!.

Dupa aceasta data, cei cu animale nu vor beneficia de noile conditii de eligibilitate- conditii mai laxe-, pentru animalele aflate in exploatatie. Asa ca, grabiti-va!


No Comments on “Oros incepe sa priceapa cu se se mananca MADR”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>