photograph by Mircea Costina

In urma unor articole de presa si a unor plangeri penale la DNA-Biroul Teritorial Baia Mare, procurorul acestui birou a dispus la data de 27.11.2020 trimiterea in judecata a fermierului care a luat subventie pe ciori:

COMUNICAT 09 decembrie 2020,Nr. 870/VIII/3 DNA
8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj – Biroul teritorial Baia Mare au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2008-2016, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false în scopul de a obține în mod injust, în cadrul mai multor scheme de sprijin sume de bani din bugetul Uniunii Europene, pentru o suprafață de teren de 3,42 ha, în care ar fi fost inclusă și o suprafață de 1 ha de teren impropriu pentru practicarea agriculturii, situat pe raza municipiului Sighetu Marmației.
În același context, inculpatul ar fi omis să notifice gestionarului fondurilor datele necesare cerute potrivit legii (împrejurarea că nu a înființat culturile promise) în legătura cu suprafața respectivă (cunoscută sub denumirea de ”La Groapa de Gunoi”).
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 22.157 lei sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză.
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.”

Fostul procuror detasat din data de 01.08.2020 de la Biroul Teritorial Baia Mare la Serviciul Teritorial Pitesti, trebuia sa rezolve multe dosare aflate pe rol, inclusiv acesta. Rapiditatea detasarii arata mai degraba cu o extragere ca-n filme a personajului pentru a nu fi dat afara din sistem, mai ales ca sotia acestuia este judecator la Judecatoria Sighetu Marmatiei.
Dupa ce fostul procuror si ofiterul judiciar au pus presiune pe cel care facuse reclamatia impotriva celui care luase subventie pe ciori, tocmai pentru a-i fabrica denuntatorului un dosar penal, iata ca smenul cu amenintarile nu le-a mers si noul procuror a dispus trimiterea dosarului in judecata la Tribunalul Maramures, dosar nr.2093/100/2020/a1.

Foarte pompos,  rechizitoriul spune ca, citez: “inculpatul ar fi omis să notifice gestionarului fondurilor datele necesare cerute potrivit legii (împrejurarea că nu a înființat culturile promise) în legătura cu suprafața respectivă (cunoscută sub denumirea de ”La Groapa de Gunoi”).” Adica, gestionarul fondurilor este tocmai sotia inculpatului, sefa Centrului Local Apia Sighetu Marmatiei, care stia ca sotul depune cerere de subventie pe ciori ‘La groapa de Gunoi”, groapa intabulata pe cei doi.

Rechizitoriul a fost facut, fara indoiala, de catre un specialist, care, n-a vrut sa observe faptul ca sefa centrului local este tocmai sotia inculpatului iar aceasta i-a semnat deciziile de plata, si, mai mult, a intervenit cu propria parola  in controlul administrativ al cererii. Din acest motiv sefa centrului local, sotia inculpatului, a pierdut un proces cu ANI(dosar nr.956/33/2018, Curtea de Apel Cluj) tocmai pentru aceasta incompatibilitate, inacceptabila de catre regulamentele europene in materie de gestionare a fondurilor comunitare. In urma contestatiei, procesul cu ANI este la Inalta Curte de Casatie si Justitie programat in 02.02.2022. Rechizitoriul procurorului trebuia sa o includa si pe ea. Tot in rechizitoriu trebuiau inclusi si gestionarul dosarului de subventie care a si actualizat blocurile fizice, inspectorul APIA, dar si persoana de la primaria Sighetul Marmatiei care a eliberat adeverinta necesara inculpatului pentru a primi subventie, in care se confirma ca groapa de gunoi este teren arabil.

Fac precizarea ca lupta dintre uliu si cioara este aproape pana la moarte, “situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”


No Comments on “APIA a dat unui fermier subventie pe ciori timp de opt ani”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>