Un politician cunoscut a declarat recent la un mitig la Cluj, ca daca fermierii nu voteaza intr-un anumit fel la referendumul din 29 iulie 2012, vor pierde subventia pe suprafata de la APIA.

Sa confunzi troaca de porci cu politicienii, n-ar fi o gresala, dar sa confunzi subventiile agricole cu subventiile politice mi se pare o gafa impardonabila.

Fermierilor din toata tara le spun sa mearga la vot si sa aiba incredere in institutiile statului nostru si in cele europene.


In perioada 16 iulie-15 august 2012, fermierii se pot prezenta la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA) pentru a accesa Masura 215 „Plati privind bunastarea animalelor”.

“Pot beneficia de plăţile acordate  prin  Măsura 215 exploataţiile comerciale din
sectorul de creştere a porcinelor autorizate sanitar veterinar şi exploataţiile comerciale de
tip A specifice sectorului de creştere a porcinelor”.
Ordinul Nr.149 din 13.07.2012 este publicat in MONITORUL OFICIAL NR. 489 din 17 iulie 2012 si puteti privi aici instructiunile si formularistica pentru a merge mai bine pregatiti la agentie.


No Comments on “Porcii iau bani de la APIA”

You can track this conversation through its atom feed.

 1. noici doina nicoleta says:

  va rog sa-mi spunet dak a intrat la plata subventia pe suprafata si cat dureaza pana intra in cont?

  1. Antoniu says:

   @noici doina nicoleta- avansul, 50% din SAPS, a inceput sa se dea din 16 oct 2012, pana in data de 30 noi. 2012, doar fermierilor a caror cereri nu au avut probleme in controlul administrativ. Cei care au avut controale pe teren si prin teledetectie, acestea fiind prelucrate deja in baza de date iar la controlul administrativ nu au avut erori semnificative, pot beneficia de avans. Ma indoiesc de faptul ca, prelucrarile controalelor au fost finalizate pana la aceasta data, asa ca, primii pe lista de plata in avans vor fi cei care nu au fost selectati in 2012 la vreun control. In data de 1 dec 2012 pana in 30 iun 2013 se fac platile integral, pentru cei care nu au fost pe lista de avans, si diferenta pentru cei care vor fi luat avans.

 2. George Călin says:

  Buna ziua dl Antoniu
  din nou nimic nou sub soare referitor la subvenții pt porci?
  Centrele apia eliberează adeverintele de subvenții pt obținerea sau nu in luna sept.

  1. Antoniu says:

   @George Calin-cei de la APIA ce v-au spus?

 3. George Călin says:

  Rog un tel sau email de contact

 4. George Călin says:

  Total de acord. Cu Dvs. Investițiile se fac pentru bunastarea animalelor si trebuie rambursate la creditori . Ce se întâmpla in aceata situație când cererile fermierilor crescatori de porc ,care au aplicat la aceste subventii deși cuprinse evidentele. Apia nu se pot platii la timp? Creditele in procesul de rambursre nu le poți amina Va fi o noua rectificare de buget ? E……… Suntem la cumpana popular sau închidere………fără aceste forme de sprijin ingrasarea parcului nu este. Viabile. Astăzi. In contextul actual de creștere a furajelor si implicit a. Purceilor

  1. Antoniu says:

   @George Călin- Incercati sa tineti legatura cu centrul Apia unde ati aplicat pentru bunastarea porcilor. Nu mi se pare normal ca cei care investesc prin imprumuturi bancare, sa fie exclusi de la ajutoarele de stat, numai datorita faptului ca se depaseste plafonul. Ministerul nu cred ca va lasa producatorii de carne de porc fara aceste subventii. De asemenea, luati legatura si cu asociatia din care faceti parte, pentru a va prezenta un punct de vedere ministrului agriculturii, in cazul in care veti pierde acest ajutor de stat.

 5. George Călin says:

  Buna seara am găsit blogul Dvs deosebit de interesant dpvd actualitate si informație locală la zici. Exista comentarii ca subvențiile pe porc pe trim 3-4 sunt necuprinse in buget si sau ca au fost returnate către pasare.care este adevarul,? Multumesc

  1. Antoniu says:

   @George Călin- subventiile nu sunt pentru cresterea pasarilor si porcinelor, asa cum probabil stiti, ci pentru fermierii care doresc sa faca investitii pentru cresterea confortului pasarilor si porcilor, confort denumit ‘bunastarea animalelor’. Din ajutoarele de stat pentru motorina si plata primelor de asigurare s-au economisit bani care au fost redistribuiti pentru trimestrele III si IV astfel: 37.480 mii lei la bunastarea pentru pasari si 30.500 mii lei la bunastarea pentru porci. Angajamentele asumate fata de Comisia Europeana au fost in plafon de 246.480 mii lei la pasari si de 170.000 mii lei la porci. Solicitarile la APIA au fost mari la pasari si la porci, redistribuirea de care vorbeam mai sus, neacoperind solicitarile fermierilor si depasind cu mult plafoanele stabilite. Ajutoarele de stat stiti bine ca sunt negociate cu CE si ele se situeaza strict in plafoanele stabilite. In astfel de cazuri, regula dupa care se fac platile la Apia este cea a primului venit, primul servit.

 6. Teodorra says:

  Multumesc mult pt cele de mai sus.S-auzim de bine!

 7. Teodorra says:

  D-lem Antoniu,cand se vor baga banii pe suprafetele de teren fanat pe anul 2012?Anul trecut pe vremea asta era deja bagata o transa.Sa mai speram ca-i mai baga pana la sfarsitul anului??

  1. Antoniu says:

   @Teodorra- anul trecut, pana la data de 30 iunie 2011 s-au facut platile pentru Campania 2010. Anul acesta, pana la data de 30 iunie 2012 s-au facut platile pentru Campania 2011. Pentru Campania 2012, incep platile in avans in 16 oct. si se termina in 30 noi. 2012. De la 1 dec 2012 si pana in 30 iunie 2013 se vor face plati, pentru diferenta cuvenita celor care se vor afla pe listele de avans, si integral pentru cei care nu se vor afla pe aceste liste. Data fiind seceta cumplita din 2012, sistemul de plati de anul acesta se va modifica putin, in acord cu cei de la minister si Comisia Europeana. Oricum, ministerul vrea in premiera sa faca platile integral pentru Campania 2012, pana la sfarsitul anului. Pentru toate acestea, trebuie sa va informati periodic si la sediul Apia de care apartineti.

 8. nelu says:

  Acest miting a fost o jignire la adrea clujenilor. O manifestare primara, o intalnire a unor interesati. Deci toata lumea la vot.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>