Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA) este una dintre cele mai mari agentii ale statului. Ea este in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale(MADR).

Infiintata prin Legea 1/2004, APIA avea putini angajati, majoritatea pe post de neghina cernuta din directiile agricole judetene.

Ordonanta 1/2006 a blocat toate angajarile de functionari publici in tara, permitand peste noapte ca alte mii de oameni sa devina functionari publici la APIA. Agentia a fost desemnata sa gestioneze subventiile pe suprafata, printr-un proiect de infratire european.

Asta se intampla in februarie 2006, inainte cu un an de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Si dai pe facut liste, dupa telefoane, dupa pile si relatii, spagi,etc. Fostii PNTCD-isti au trecut rapid in taberele PNL si PD  ingrosand listele cu pretentii la posturi bine platite.

Odata incheiat concursul si stabilite sediile, consultantii straini au dimensionat o retea de calculatoare in toate sediile, legate prin Intranet, un numar de masini si de aparate GPS pentru controlul pe teren, copiatoare, reglementari,etc. Pe tot parcursul anului 2006 s-au facut completari la baza de date, vizite pe teren, genoflexiuni, podul din picioare, orgii, chefuri pe langa tastaturile calculatoarelor dar si nunti lasate cu decese.

Iata cum arata configuratia retelei:

Subdimensionarea retelei, partea proasta a proiectului de infratire, a facut ca la primele audituri externe in centrele judetene, reteaua sa nu functioneze. Daca auditul se desfasura la Cluj, APIA interzicea functionarilor din alte judete sa nu intre pe aplicatie, pentru a nu o bloca.

Comisia Europeana in dibacia ei, in loc sa inghita neajunsul datorat proiectantului dar si proastei gestionari a retelei datorata autoritatilor romane, a amenintat constant cu anularea autorizatiei APIA de gestionare a fondurilor destinate agriculturii. Responsabilii unei astfel de adunaturi de masini, GPS-uri, calculatoare, curve, amante, securisti, neveste, rude si politruci erau din acelasi mediu cu fluturii, caltabosii, miticii, ciolosii, taberele si sarbii.

Rezultatul il cunoastem inca din 2011: Romania este sanctionata cu 140 mil euro pentru neajunsuri de toate felurile, perioada fiind 2007-2010.

La nivelul anului 2012, reteaua de calculatoare si bazele de date alfanumerice si geospatiale sunt cu mult imbunatatite, insuficient insa, ca toate operatiunile complexe premergatoare platilor catre fermieri, sa se desfasoare usor. Asta din cauza masurilor de plata noi, introduse anual in sistem, si care necesita modificari in softurile de baza ale retelei.

De exemplu, schema de preluare si prelucrare a cererilor de plata de mai jos este schimbata prin depunerea cererii online de catre fermier:

Acum, cererea depusa prin IPA Online este preluata in baza de date alfanumerice IACS(Sistem Integrat de Administrare si Control) si cea de date geospatiale SIVGIS, prin asa numita mapare.

Controlul administrativ se face interogand si baza de date a animalelor, rezultand la final o decizie de plata in care fermierul isi poate vedea toate tipurile de plati dar si controalele aferente acestor masuri.

Nu cred ca tanarul ministru Daniel Constantin va avea viata lunga la acest minister, mai ales ca e pregatit in domeniu si a fost si director general la APIA. Il mananca deja de viu prietenii din coalitie, aflati in lupta crancena pentru posturi si licitatiile pe bani grei de la toate agentiile din subordinea ministerului.

Cea mai buna miscare ar fi ca APIA sa inghita de indata Agentia de Dezvoltare Rurala si Pescuit(APDRP), unificand doua agentii care gestioneaza cam aceleasi fonduri (FADR si FEGA), nu si aceleasi ‘fonctii’.

Pana in luna mai, mai functioneaza APIA?


2 Comments on “Cum(mai) functioneaza APIA?”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. nelu says:

    Ca om de dreapta , ce zici de congresul PNL.

    1. Antoniu says:

      @nelu-salut si eu succesul acestui congres. As da totusi o alta interpretare aducerii lui Johannis in PNL, diferita de cea aparuta in media: ba ca ar fi adus contra lui Tariceanu, ba impotriva lui Ponta. Sa ne amintim ca Johannis a contrat puternic atitudinile inamicale cu steagul secuiesc cocotat pe institutiile statului(primarii si consilii judetene,scoli,etc.), spunand ca nu este de acord cu autonomia. Venirea neamtului in PNL-lansand membrilor Forumului Democratic German invitatia de a se inscrie in PNL-, nu face decat sa invite minoritatile traditionale de la noi, cea maghiara si germana, sa se regaseasca firesc in partidele politice romanesti, afiliate celor europene, si nu sa imbatraneasca in partide pe criterii etnice. Vezi apoi, cadoul cu steagul secuiesc oferit de Kelemen Hunor lui Antonescu si replica inteligenta data de catre acesta. Ce semnal mai vor ungurii decat subtilitatea replicii lui Antonescu? Minoritarii din Romania, mai degraba isi pot sustine dezideratele in inima partidelor romanesti de factura europeana, decat vesnic izolati intr-un curent perimat ca cel autodeterminarii, marcat de lipsa de interes fata de problemele tarii in care traiesc, Europei in plina criza, si, pana la urma, fata de propria etnie.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>