Anual, Romania este sanctionata din cauza neconformitatii cheltuielilor politicii agricole comune cu legislatia UE. Auditul extern din 2012, a constatat din nou ca agentiile de plati responsabile cu platile pe suprafata si dezvoltarea rurala au cheltuit banii alocati din FEGA si FEADR la modul defectuos, nereusind sa recupereze platile necuvenite inainte de efectuarea platilor catre fermieri.

Desi Romania are o baza de date functionala, un sistem informatic de ultima generatie- folosind tehnici avansate de control pe teren si teledetectie-, Comisia Europeana a constatat(printr-un comunicat remis presei si datat 26.02.2013) si in 2012 ca procedurile de control nu sunt conforme cu normele UE si solicita returnarea sumelor cheltuite necuvenit prin asa numitele corectii financiare.

S-ar putea spune ca Romania are dreptul la replica in Organismul de reconciliere, ba ca va putea apela si la instantele europene pentru a reduce sanctiunile. Dar se stie prea bine faptul ca serviciile Comisiei Europene vin anual in Romania si constata prin controlul la fata locului, aceeasi proasta functionare a sistemelor de gestionare si control.

In anul 2012 sanctiunile comunicate de Comisie  sunt incomparabil mai mici decat sanctiunile din anii trecuti.

Valoarea impactul financiar net al corectiei financiare in 2012 ia in considerare corectiile anterioare suprapuse si sumele deja recuperate de Comisia Europeana, astfel:

-Dezvoltare rurala(APDRP) – corectie propusa pentru deficiente ale controalelor privind eligibilitatea si cheltuielile beneficiarilor, precum si pentru deficiente in aplicarea de sanctiuni in cadrul masurii privind modernizarea exploatatiilor agricole-12,501 mil euro

-Dezvoltare rurala(APIA+APDRP) – corectie propusa pentru controale incomplete privind parcelele si registrele-2,96o mil euro

-Intarzierea platilor(APIA) – corectie propusa pentru intarzierea platilor-o,ooo mil. euro

Pentru evitarea acestor sanctiuni, cunoscute de mai bine de o jumatate de an, APIA si APDRP au trecut la programe rapide de modernizare, licitand servicii de instruire personal si de imbunatatire a sistemului informatic.

La urmatorul audit extern vom constata acelasi lucru: banii sunt aruncati aiurea pe doua institutii care gestioneaza fondurile europene FEGA si FEADR, fara sa se tina cont de solutia de unificare a celor doua agentii.

Pentru eficientizarea sistemului integrat de administrare si control de la APIA, ar fi ca institutiile statului(consilii locale, judetene, consultanta agricola, biserici, parohii, schituri, mitropolii) sa aiba interzis la depunerea solicitarilor de sprijin pe suprafata. Institutiile statului au generat cele mai multe plati necuvenite si nerecuperate.

APIA ar trebui sa interzica directorilor executivi si sefilor de servicii, accesul in baza de date de acasa, baza denumita sistem informatic de administrare si control, pentru ca acesta pune in pericol interesele financiare ale Comunitatii Europene. In baza de date se vad ordinele rapoartelor de control clasic pe teren si prin teledetectie, putand sa-ti anunti din timp acolitii de vizitele inspectorilor APIA sau sa vinzi informatii cu caracter personal. De asemenea, accesul de acasa a bazei de date geospatiale iti da posibilitatea sa vezi zonele din tara nedeclarate de fermieri si sa-ti faci pe baza lor o solicitare de subventie. Asta s-a intamplat, se intampla si se va intampla, daca autoritatile in drept nu intervin cat mai rapid.

In aceasta tara hotia a devenit o virtute iar alinierea la standardele europene un vesnic deziderat. Cazurile de directori APIA arestati, de controale pe teren facute la comanda, de directori de agentii sau secretari de stat angajati, avand firme agricole prospere, fac deliciul presei de ani de zile.

Demersul celor care isi fac asemenea planuri de intrare in normalitate a acestui stat si de stopare a hotiilor, este unul irealizabil.

Un fel  de a umbla dupa cai verzi pe pereti  sau dupa potcoave de cai morti. Si abatorizati.


4 Comments on “Romania sanctionata din nou de Comisia Europeana”

You can track this conversation through its atom feed.

 1. ioana says:

  Nu prea cred ca le pasa mai marilor din tara de fermieri si alte alea.Ei sa-si faca treaba,sa-si apere interesele si oamenii de rand sa mai astepte.Si aici sunt vreo 20 si ceva de oamnei carora lea venit hartie ca tre sa dea banii inapoi…dar a ramas la stadiul de instintare…

 2. CEPYPY says:

  HA HA HA ASTA CU CAII MI-A PLACUT D-LE ANTONIU …SI TOT CE SCRIETI PE ACET SAIT E ADEVARUL GOL GOLUT…LA MAI MARE…..

  1. Antoniu says:

   @CEPYPY-caii abatorizati!

   1. Antoniu says:

    APIA vorbeste de cai verzi pe pereti, anuntand ca vizeaza carnetele de renta viagera. Nu sufla niciun cuvant despre reluarea platilor pe suprafata si pentru animale!

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>