vizita de lucru

APIA emite de ani buni procese verbale de constatare a debitelor pe care le trimite fermierilor care nu respecta cerintele agentiei pentru a incasa subventii pe suprafata agricola.
Fermierii contesta aceste procese verbale la APIA apoi cu raspunsul se duc in instanta. Nicio instanta nu se poate pronunta pe un proces verbal de constatare a debitelor ci numai pe o decizie de recuperare a debitelor. Asa cum se vede, in mod intentionat APIA nu emite decizii ci procese verbale tocmai pentru a castiga in instanta in dauna fermierilor.

Ia sa vedem ce spune REGULAMENTUL CONSILIULUI (CE) NR. 1122/2009, la art. 80 :

‘Recuperarea sumelor necuvenite

1. In cazul in care a primit plati necuvenite, agricultorul in cauza are obligatia de a returna sumele respective, majorate cu dobanzile calculate in conformitate cu dispozitiile alineatului (2).

2. Dobanzile se calculeaza pentru perioada dintre data la care agricultorului i se comunica obligatia de rambursare si data respectivei rambursari sau deduceri a sumelor datorate.

Rata dobanzii care trebuie aplicata se calculeaza in conformitate cu legislatia interna, dar nu
poate fi mai mica decat cea prevazuta de dispozitiile interne pentru cazurile de recuperare a
sumelor necuvenite.

3. Obligatia de rambursare prevazuta la alineatul (1) nu se aplica in cazul in care plata a fost efectuata ca urmare a unei erori a autoritatii competente sau a unei alte autoritati si atunci cand, in mod normal, eroarea nu ar fi putut fi depistata de agricultor.

Cu toate acestea, in cazul in care eroarea este legata de date faptice pertinente pentru calculul ajutorului in cauza, primul paragraf se aplica numai in situatiile in care decizia de rambursare nu a fost comunicata in termen de 12 luni dupa efectuarea platii.

Alineatul 3 are doua paragrafe :
paragraful 1Obligatia de rambursare prevazuta la alineatul (1) nu se aplica in cazul in care plata a fost efectuata ca urmare a unei erori a autoritatii competente sau a unei alte autoritati si atunci cand, in mod normal, eroarea nu ar fi putut fi depistata de agricultor.
paragraful 2Cu toate acestea, in cazul in care eroarea este legata de date faptice pertinente pentru calculul ajutorului in cauza, primul paragraf se aplica numai in situatiile in care decizia de rambursare nu a fost comunicata in termen de 12 luni dupa efectuarea platii.

Traducand, conform paragrafului 2, <Obligatia de rambursare prevazuta la alineatul (1) nu se aplica in cazul in care decizia de rambursare nu a fost comunicata in termen de 12 luni dupa efectuarea platii>

Pe langa faptul ca APIA nu emite decizii de rambursare ci numai procese verbale de constatare a debitelor, comunicarea catre fermieri privind debitele, prin procesele verbale, se face cu mai mult de un an de la efectuarea platii.

In concluzie, toate procesele verbale de recuperare a debitelor trebuie inlocuite cu decizii de rambursare a debitelor, dand astfel sansa fermierilor de a castiga in instanta si nu de a le stopa acest drept considerandu-i vinovati, existand prezumtia de nevinovatie.

Procesele verbale de constatare emise la mai mult de un an de la efectuarea platii sunt lovite de nulitate, de asemenea.
Acest punct de vedere l-am exprimat intr-o emisiune televizata, intre orele 18.00-19.00, in data de 29.1o.2013 pe postul AGRO TV din Cluj. Am solicitat inregistrarea emisiunii si mi s-a spus : ‘Emisiunea a fost in direct, ne-a vazut toata tara asa cum ai putut remarca din telefoanele primite. Fetele care se ocupa de site si Facebook sunt plecate din Cluj dar cand se intorc cu siguranta vor da de stire ca ai fost pe la AGRO TV.’

Nici acum nu am reusit sa revad emisiunea, ‘platile necuvenite’ incasate de catre APIA facandu-si efectul.
Pentru aceasta posibila hotie din buzunarul fermierului sau posibila atigere a intereselor financiare ale Comunitatii si bugetului national, DNA ar trebui sa se sesizeze din oficiu.

 


11 Comments on “Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA) incaseaza necuvenit ‘plati necuvenite’”

You can track this conversation through its atom feed.

  1. CAMELIA says:

    Sau pur si simplu nu ma ajuta sanatatea pot revizui angajamentul de agro -mediu in derulare din 2012?

  2. CAMELIA says:

    Fermierii care nu accepta faptul ca, fara voia lor, in 2014 fata de 2013, standardele de Bune Conditii Agricole si de Mediu(GAEC: Good Agricultural and Enviromental Condition) s-au marit de la 12 la 13 iar Conditiile Legale in Materie de Gestionare(SMR: Statutory Management Requirements-cerinte statutare de management) de la 9 la 15, pot activa clauza de revizuire in acest an, in baza art. 46 din Regulamentul CE nr.1974/2006?

  3. Marin Baboi says:

    Cun pot lua legatura cu dlAntoniu Poienaru pentru probleme APIA ?

  4. ramona elena says:

    Buna ziua, parintii mei iau suventie pe 30h teren din 2009, zilele astea a primit ”vorba” altfel nu pot zice, de la primarie ca dupa noile masuratori nu mai sunt 30 sunt 23h. Cum se poate asa ceva si cum putem afla daca este la mijloc o inselatorie? Multumesc.

  5. DUTESCU LIGIU STEFAN says:

    As dorii sa stiu daca platile facute de APIA in contul beneficiarului pot constituii obiectul executarii silite? Intra banii in contul beneficiarului ,dar cind verifica contul este gol. Caci un executor judecatoresc a facut poprire pe cont. Acesti bani nu au destinatie precisa de la UE si Guvernul Romaniei? Acesti bani nu reprezentau sume necuvenite.

  6. DanaM says:

    buna seara
    dar pv s-au dat spre executare la fisc
    este legal?
    contestatia la apia a fost respinsa in 2 vorbe.

  7. Andrei says:

    Buna Ziua domnul Antoniu! Aş vrea sa va intreb ceva : sunt din mediul rural si am 14 vaci, si astazi am fost la primaria de care apartin si am zis sa fac o cerere ptr arenda dar cica nu se mai da in arenda numai in inchiriere/consesionare pe maxim 5 ani in fine , dar problema este ca au zis ca nu mai au teren eligibil ptr dat in arenda, e normal asa ceva ? alti au in arenda cate 50 de h si nu detin maxim 5 vaci, la noi terenul sa dat mai mult pe ochii frumosi si cine ar vrea sa ia acuma nu mai are de unde, ce ar fi de facut? Si nu stiti cand inra subventia pe vaci ? Multumesc

  8. visarion says:

    Stati asa, procesul verbal de constatare a debitelor nu este acelasi lucru din punct de vedere legal cu decizia de rambursare??

  9. cepypy says:

    buna ziua d-le Antoniu….va aduceti aminte anul trecut cind comentam pe blogul d-vs in legatura cu subventiile? eeee acum sa intimplat la fel,,,adica, noi cei cu formidabilul pachet 7 am patito din nou/////adica nu ne-au autorizat la plata …stitui probabil ca zilele acestea s-au facut plati pentru zone defavorizate si agromediu….e noi astia cu p7 nu am fost autorizati la plata nici ptr p7 si nici pentru zsd hahaha ce sitoatie tragico -comica….ups….am patito din nou….oricum sa speram ca se remediaza aceasta [sitoatie] in anii urmatori………va salut al d-vs prieten

  10. "Consigliere" says:

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e9/Mafia_family_structure_tree.jpg

    Eu inteleg altfel…
    Daca un „fermer” a avut cerere depusa in 2009 sa zicem, si continua solicitarile in 2010, 2011, 2012, 2013 iar in 2013 se face spre exemplu o redimensionare a unui Bloc Fizic (actualizare LPIS) si se constata ca suprafata onor/unei parcele, ca urmare a actualizarii blocului, trebuia sa fie mai mica in declaratia fermierului din toti anii, atunci se poate justifica eroarea cu recuperare debit, daca se considera de catre verificator ca plata necuvenita se datoreaza fermierului, pentru recuperarea debitului trebuie mers pana in 2009. Ceea ce inseamna ca pana in 2013 nu s-a emis decizie de recuperare a debitului, acesta fiind constatat in anul curent. Aici se aplica paragraful 2.

    Paragraful 1 se aplica atunci cand, din vina autoritatii, i s-a platit fermierului mai mult decat i se cuvenea. Adica un functionar a confirmat plata pentru o parcela, desi nu trebuia sa o faca sa zicem. (Nu e cazul pentru situatia de mai sus cu actualizare LPIS, ca functionarul nu avea de unde sa stie limita BF din birou)

    Ca trebuie emise decizii, sunt total de acord.

    1. Antoniu says:

      @“Consigliere”-Lipsa unor decizii de recuperare, asa cum se specifica in regulamentul european, anuleaza intreg procesul de recuperare debite. Apia nu este militie care emite procese verbale de constatare a contraventiei. Ea este cladita pe bani comunitari si se bazeaza pe un Sistem Integrat de Administrare si Control(IACS-Integrated Administration and Control System) care ar trebui sa emita automat pe langa deciziile de plata a subventiei si deciziile de recuperare debite.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>