sasul-pacalit-de-vulpeLa final de mandat, Dacian Julien Cioloş este asaltat cu întrebări incomode și pârât la diverse instituții ale statului pentru incompatibilitate, declarații de avere și interese în fals.

Mai întâi, cei de la site-ul activenews.ro l-au acuzat că nu a declarat faptul că face parte dintr-un ONG a lui George Soros, Friends of Europe. Ciolos a dat imediat replica spunând că: “În momentul învestirii și al votului în Parlament premierul Dacian Cioloş nu era membru al acestui consiliu consultativ-fără valoare juridică și neremunerat-al Friends of Europe. Nici în acest moment premierul nu este în consiliul consultativ al Friends of Europe. Legea dispune că declarația de interese nu prevede obligația mentionării participării în trecut a calitătilor onorifice în organizații. O solicitare prealabilă, înainte de publicarea articolului ar fi lămurit intrebările referitoare la acest aspect.”.

Ciolos a fost luat la ochi în aceeași zi de către Cotidianul care îi imputa faptul că primește o plată de la Bancă Mondială, fără să explice,  și că nu avea trecut acest venit în declarația de avere și interese pe 2015. Și în acest caz, Biroul de presă al Guvernului a răspuns:” În declarația de avere depusă în 2016 sunt menționate veniturile realizate în cursul anului 2015, respectiv indemnizația tranzitorie acordată de Comisia Europeană, precum și o plată a unor servicii de consultanţă punctuale de la Bancăa Mondială, pentru pregătirea și participarea la trei evenimente: două dedicate agriculturii și dezvoltării rurale, în Kazahstan și în Bulgaria, precum și la Forumul economic internațional de la St. Petersburg”.

Că un făcut, în aceeași zi senatorul Valer Marian  întreaba, printr-o scrisoare deschisă, dacă este adevărat că premierul ar avea achiziționate 100 ha de livadă în județul Sălaj,  80 ha de vie în județul Cluj, dacă a depus cerere de subvenție la APIA și dacă a încasat bani.

Răspunsul se pare că încă nu a venit.

Nu înțeleg de ce Ciolos ascunde în CV-ul sau faptul că în 2005 a luat un certificat de la Institutul World Bank și unul de la Universitatea din Roma III, după ce a absolvit cursuri de comerț agricol. Acest certificat îi dă dreptul la indemnizație dar nu în postură de prim-ministru. În CV-ul său de pe site-ul World Bank din noiembrie 2015 apare și că este membru în bordul Friends of Europe.

Incompatibil ar fi în acest moment, dacă ar mai încasa ‘indemnizaţie’ de la Banca Mondială. Știm că indemnizația s-a justificat atunci când a participat în ţară la diseminarea principalelor rezultate obținute în cadrul Asistenței Rambursabile Programatice pentru MADR pentru Consolidarea Managementului Strategic și Operațional care a beneficiat de sprijinul tehnic al Băncii Mondiale. În poziția actuală de șef al guvernului nu mai poate participa la diseminarea provocărilor sectoriale principale și prioritătilor strategice care sunt conturate în Viziunea pe termen Mediu și Lung (orizont 2020/2030) și în documentele strategice elaborate de către MADR cu sprijinul tehnic al Băncii Mondiale.

Fac o teză de doctorat în economie viticolă. Lucrez pentru ICEO, un ONG, deoarece subiectul meu coincide cu interesul ICEO de a ajuta România să definească un program de dezvoltare vitivinicola pe termen mediu și lung, la cererea MAA. În cadrul tezei mele de doctorat, mă ocup de agenții economici. Știu că potențialul vitivinicol din România este mare și trebuie valorificat. Nu e suficient dacă potențialul este bun și nu este valorificat de către agenții economici. Făcând cercetare, sunt supusă unui cod deontologic ; dacă nu doriți să îmi spuneți ceva, nu sunteți obligati… sau dacă doriți să mă ajutați în analiză mea cu date care nu trebuie dilvugate, va rog să îmi spuneți„, pag.543 din teza de doctorat.

Sau în traducere: „Je travaille pour ICEO, une ONG, du fait que mon sujet d’étude coïncide avec l’intérêt d’ICEO d’appuyer la Roumanie, à la demande du Ministère de l’agriculture, de définir un programme de développement vitivinicole à moyen et à long terme. Dans le cadre de ma thèse de doctorat, je m’intéresse aux agents économiques. Je sais que le potentiel vitivinicole roumain est grand important, mais cependant un potentiel doit être valorisé. Un potentiel ne sert à rien s’il n’est pas valorisé par les agents économiques… De fait que je fais de la recherche, je suis soumise à un code déontologique. Si vous ne désirez pas me dire quelque chose, vous n’êtes pas obligés… ou si vous désirez m’aider dans mon analyse avec des données que vous ne souhaitez pas voir divulguer, je vous remercie de le préciser et de vous sentir à votre aise„, pag. 543 din teza de doctorat.

Curiozitatea noastră nu are margini și am vrea să aflăm de la Dacian Cioloş cine este acest ONG şi dacă în perioada în care era ministru a solicitat organizației ICEO “de a ajuta România să definească un program de dezvoltare vitivinicola pe termen mediu și lung, la cererea MAA”, pentru a-și ajuta soția în elaborarea tezei de doctorat.

Anchetele realizate de către Valerie Villemin Cioloş în elaborarea tezei de doctorat l-ar putea edifica, probabil, și pe senatorul Valer Marian.

Era odată o vulpe vicleană, ca toate vulpile.”-Ion Creangă


No Comments on “Vulpea”

You can track this conversation through its atom feed.

No one has commented on this entry yet.

Lasă un răspuns

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>